[1.9jtd 150] Parametry pracy, logi

damyan90

Nowy
Auto
Alfa 156 1.9jtd 115KM 2005r
Witam ponownie,

chcialbym kogos prosic o analize ponizszych wykresow. Powod: autko jakies slabe przy niskich obrotach, srednie spalanie 9.5l (glownie miasto - Wroclaw).

W sobote wyczyscilem EGR, przepustnice, wstawilem czesciowa zaslepke ( http://www.k-tak.pl/media/pictures/big/5050526584c4dZaslepka_duza.jpg ). Po zalozeniu zaslepki auto nie chcialo w ogole odpalic. Na komputerze zero bledow. Odpalil wkoncu po 10tym razie i z poczatku chodzil nierowno. Pozniej wszystko sie ustabilizowalo. Troche dziwne?!

Mam kilka pytan, ktore pewnie objasnia mi sytuacje

1. "Otwarcie zaworu EGR" - po zalozeniu zaslepki, wartosc w ogole nie osiaga 100%. Wczesniej wartosci byly z calego zakresu 1-100%. Dobrze? teraz jak na wykresie
2. "Otwarcie zaworu overboost" - 75% standardowo, najnizsza wartosc podczas logowania to 56%. Jaki jest pelny zakres dzialania elektrozaworu? W jaki sposob jest on w ogole sterowany?
3. Czy ten silnik posiada DPF (1.9 16v 150KM, 2004r, chyba EDC16C8 CF3?) ? Wydaje mi sie ze nie, ale 100% pewnosci nie mam. Gdzie/jak mozna to sprawdzic?
4. Ponizej kilka wykresow z excela. Nie byly robione wg best practice (3,4bieg 1500rpm i but w podloge) ale przy w miare normalnej jezdzie. Jesli trzeba, powtorze logowanie.
5. Jesli sa jeszcze jakies parametry ktore warto logowac, jestem otwarty na sugestie.
attachment.php
attachment.php
attachment.php

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow.
P.S2. Wiem ze jest wiele tematow objasniajacych dzialanie VGT, EGR ale im wiecej czytam tym mniej wiem..

Załączniki

• Selection_026.jpg
    Selection_026.jpg
    41 KB · Wyświetleń: 366
  • Selection_027.jpg
    Selection_027.jpg
    44.3 KB · Wyświetleń: 340
  • Selection_028.jpg
    Selection_028.jpg
    49.1 KB · Wyświetleń: 352
Powtórz logowanie. Od 1500 na 4. biegu ale skończ na min. 4000

Na jednym wykresie wstaw: obroty, dawka paliwa, zmierzona masa powietrza, zmierzone ciś. doładowania i docelowe ciś. doładowania.

EGR działa w dobrym zakresie.
VGT to w zależności od turbiny :)

z tych wykresow mozna wywnioskowac ze ERG jak i VGT dzialaja poprawnie wiec nastepne rzeczy gdzie mozna szukac przyczyny to grucha turboa lub zacieta/cinajaca sie geometria turbo

Tutaj wykresy z 2 prob:
attachment.php

attachment.php

Załączniki

• Selection_029.jpg
    Selection_029.jpg
    73.2 KB · Wyświetleń: 305
  • Selection_030.jpg
    Selection_030.jpg
    82.1 KB · Wyświetleń: 337
Ciut za wolno turbo wstaje.

Wywal z logów oczekiwaną masę powietrza - nie prosiłem o nią - zwalnia nie potrzebnie pomiar.
Odłącz przepływkę (wtyczkę wypnij). Zrób jeszcze raz pomiar.
Fajnie jakbyś pokazał szybkość zaciągania sztangi - to co kolega wyżej sugeruje. Jakieś video czy coś :)

Oraz wrzucaj csv bo nie umiesz ładnych wykresów robić :)

Wykresy z libreOffice bo w FESie za male sa jak dla mnie :D nawet przy skali? 20x
Moge zrobic to samo na 3cim biegu? Troche mi nie po drodze codziennie na autostrade wyskakiwac.
Rezultaty nagram po pracy, razem z filmikiem sztangi.

Czy przepływomierz jest naprawdę schowany idealnie pod akumulatorem? Nie dam rady go ręką odłączyć, bez zdejmowania akumulatora..

Tak. Trochę gimnastyki i da się do odłączyć z góry. Niestety wygodnie nie jest a trzeba dodatkowo dosyć mocno nadusić blokadę w kostce.

No byłoby ciężko dlatego zrobie to przy okazji wymiany filtra (weekend/przyszły tydzień)
Tymczasem filmik z "pracy" gruchy:

Co steruje sztanga podczas uruchamiania/gaszenia silnika? Cos mechanicznego czy podcisnienie? Bo jak widac, podczas pracy silnika / przegazowek sztanga jest w bezruchu a powinna zmieniac polozenie?! Podejrzewam wiec ze do sprawdzenia sa wezyki / elektrozawor (ktory, bo chyba sa 2 jak sie orientuje i gdzie on/e sa)

Troszkę za mało gazu dawałeś żeby to stwierdzić ale faktycznie rusza się chyba za wolno
Najlepiej odpal samochód wejdź pod niego i odłączaj i podłączaj przewód z gruszki będziesz mial wtedy prawie max ruch.

A układ wygląda tak: pompa vacuum, wężyk, zawór overboost/n75/zmiennej geometrii (jak zwał tak zwał), wężyk, grucha.
Odłącz wężyk do idący do gruchy i zassij go. Sprawdzisz szczelność oraz jej ruch i odpuszczanie.

Szczerze mowiac to silnik byl zimny wiec nie chcialem na obroty za bardzo wchodzic, ale pedal byl nawet w podloce na ulamki sekund. Troche tez reakcja na pedal gazu jest opozniona, tak mi sie wydaje.

Ok to poki co wielkie dzieki za dotychczasowa pomoc :) jak tylko przyjda filtry to biore sie za wymiane i dalsze testy (przeplywomierz, wezyki). Wrzuce tez logi.

Nie będę zaczynał nowego wątku, bo prośba ta sama żeby ktoś spojrzał na logi bo ostatnimi czasy zwiększyło mi się spalanie, patrząc na logi kolegi widzę że trochę za mało powietrza mierzy chyba. Dwie próby silnik rozgrzany, 3 bieg,

Z góry dzięki za uwagi.

Załączniki

Amortyzatory
Powrót