• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Geometria GT

golebinho

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150km 2004r
Witam,

Po wymianie opon na nowe zauważyłem że Bella nie ma zbieżności, odwiedziłem magików od geometrii którzy na wstępie stwierdzili że będzie problem bo konfiguracja nie jest fabryczna... mianowicie zawieszenie obniżone na sport kit novitec -35mm, lacie 18" 225/40.

Geometria samochodu jest dla mnie nowym tematem więc pytanie do was, czy ktoś z was ma sprawdzone wartości żeby wszystko śmigało jak należy?

W załączeniu wydruk obecnych ustawień
170421-geometria_gt-fullsizerender.jpg

Załączniki

• FullSizeRender.jpg
    FullSizeRender.jpg
    93 KB · Wyświetleń: 540
Ostatnia edycja:
Niewiem dlaczego bedzie trudna , normalnie powinni Ci wszystko poustawiać jak oryginał , obiżenie nie jest tak duże że wprowadza jakieś wielkie zmiany , to tylko springi . Jak zejdę do auta postaram się wrzucić zdjecie z ustawieniami zbieżności z mojej alfy

nie jestem specem od geometrii ale zgodzę się z arquadiusy
Samo obniżenie w tym zakresie nie powinno zmieniać ustawień.
No chyba, że planujesz wycieczki na tor or smth ;)
Ale standardowo niech Ci ustawią jak oryginał.
A w ogóle to szczerze jeśli mają z tym jakikolwiek problem to zmień
może speca od geometrii bo to trochę dziwne, że robią problem
tylko przy obniżeniu i to wcale nie jakimś ekstremalnym

Dzięki serdeczne,

podbije do nich możliwie szybko i niech ustawiają ;)

jeśli masz ją obniżona to pewnie chodziło im o kąty nachylenia koła.
reszta przy sprawnych wahaczach powinna być w normie.

Geometria u mnie wyglądała następująco.
Podejście 1
Okazało się, że muszę wymienić całe zawieszenie - fakt moje niedopatrzenie trochę.
Podejście 2
Po około 1,5!! godziny grzebania Pan ustawił. Oczywiście dla 3,2 (mam 1.8). Dostałem wydruk i info, że z tyłu nie da się ustawić. Odchylenie 3*. Po wyjeździ stwierdziłem, że kierownica jest krzywo, więc za kilka dni zgłosiłem się na reklamację.
Podejście 3
Poprawa ustawienia zbieżności zajęła panu już tylko godzinę. Może dlatego, że zbliżał się termin zamknięcia zakładu. Po wyjeździe z warsztatu kierownica nadal nie byłą prosto. Znowu wróciłem wkurzony z reklamacją.
Podejście 4 (tego samego dnia co 3)
Tym razem Pan stwierdził, że wydziwiam. Jednak po ożywionej dyskusji pojął się znowu. Po 15 minutach grzebania. Robił coś innego niż poprzednio stwierdziła, że jest ok.

Efekt i tak mam lekko skrzywioną kierownicę i planuję usunąć to - tylko cierpliwości brak.
Po tym przejściu nie mam zaufania do geometrii.
PS. geometria komputerowa.

Niech zrobi najpierw tyl potem przod i zapewne sie uda.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

do geomtri mają tez blokade kierownicy to po 1:)po drugie problemjest o dobry zakład zeby i tył ustawił ładnie

U mnie ustawił w końcu tą zbieżność, ale kąty pochylania kół już bieda... przy założonym sport kit novitec na wirażu w prawo słyszę lewą oponę, wnioskuje że to właśnie przez kąt pochylenia. Mam nadzieje że nie skróci mi to znacząco żywotności opon.

Generalnie sprzęt na stacji wzór, ale 'magików' mają średnich... Bytom "Premio Opony-autoserwis" ul. strzelców bytomskich.

do ustawienia GT nie polecam :P czasami wyglądają jak dzieci we mgle :P

Trzeba bylo jechac do premio w Radzionkowie.
Kata pochylenia w GT seryjnym nie da sie regulowac.
Te zawieszenie novitecta ma regulacje wysokosci czy nie?

Z tego co wiem kąt pochylenia można ustawiać w serii z tyłu, z przodu faktycznie nie ma możliwości regulacji tego parametru.
Tak jak koledzy pisali delikatne obniżenie pojazdu nie będzie miało znaczącego wpływu na ustawianie geometrii, raczej nie odczujesz żadnych niekorzystnych skutków stosując seryjne wartości.
@trojan6 Generalnie przy takich przejściach w warsztacie radziłbym odwiedzić jednak kogoś innego ;)

Z tego co wiem kąt pochylenia można ustawiać w serii z tyłu, z przodu faktycznie nie ma możliwości regulacji tego parametru.
Tak jak koledzy pisali delikatne obniżenie pojazdu nie będzie miało znaczącego wpływu na ustawianie geometrii, raczej nie odczujesz żadnych niekorzystnych skutków stosując seryjne wartości.
@trojan6 Generalnie przy takich przejściach w warsztacie radziłbym odwiedzić jednak kogoś innego ;)

Pokaz w ktorym miejscu ;)
To zawieszenie rozbieralem wiele razy i nie ma takiej mozliwosci.

Może inaczej, po zakupie GT miałem kąt pochylenia prawego tylnego koła poza tolerancją w pozytywie, przemieszczenie położenia zwrotnicy względem amortyzatora jedynie w zakresie otworów na amortyzatorze pozwoliły wrócić do w miarę przyzwoitych ustawień, z przodu nie znalazłem żadnej możliwości regulacji pochylenia. Zdaję sobie natomiast sprawę, że nie jest to rzecz którą ustawia się standardowo w czasie kontroli geometrii :)

jakiej firmy masz te amory z za dużymi otworami?
oryginalne nie mają żadnego luzu

Witam, czy ktoś mógłby podać jakie parametry serwisowo powinny być w kącie PK kół tylnych?
Ponieważ po ustawianiu geometrii w warsztacie, zaczęły koła tylne trzeć wewnętrznym rantem o wahacz dolny. A wg mechanika on ustawiał to wg tego co ma w programie, czyli około -1 stopień, a mi kazał zakupić dystanse.

Ostatnia edycja:
Felgi ocierały stalowe 15-tki od 147, na nich też zbieżność była ustawiana, a 17-tki (nie ori) na których poprzedni właściciel jeździł to całkowicie już ocierają rantem. Przed zbieżnością takiego problemu nie było.
Ewentualnie jaka powinna być wartość zbieżności z tyłu, ponieważ od przodu ociera to koło tylnie.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót