• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Żarniki ksenonowe, co chwilę się palą

fred123411

Nowy
Auto
Alfa GT 1.9JTDM 2006r.
Witam, nie tak dawno temu, bo bodajze 3-4 miesiace, zmienilem zarowki ksenonowe na philipsy. Auto pozyczylem jakis czas temu siostrze, i dzwoni do mnie dzisiaj ze nie swieci jeden ksenon. Czy to mozliwe zeby zarowka padla tak szybko? Auto przejechalo okolo 3k km.

może styki,a te philipsy masz z innymi numerami fabrycznymi czy takie same na tych 2?

Sprawdź kable łączące przetwornicę z żarnikiem. Ja dopiero po wymianie oryginalnych przetwornic i żarników na to wpadłem.. ;)

Wymienilem pare, dwie takie same. Specjalnie kupilem philipsa zeby dluzej poswiecilo, i niestety rozczarowanie. JAk wroce do domu to posprawdzam kabelki :/

tzn sprawdz kable najpierw,ale chodzi mi o to ze orginane zarniki mają inne numery z seri itp.jesli mają takie same numery nadane to nie orginały:)

Dokładnie jak wyżej, sklepy są zalane podróbkami philipsów więc to żadna gwarancja dłuższej żywotności. Ja na ten przykład kupiłem rok temu polskie bosmy (produkcja pewnie w chinach) cena śmieszna (80zł) a sprawują się doskonale.

Jeżeli ksenon nie pali po tak krótkim czasie to raczej nie żarówka, ksenon nie gaśnie z dnia na dzień (chyba że strzała z przetwornicy dostanie). Może źle wtykę założyłeś na lampę i ją wypaliło.

Tak tylko dla przypomnienia nie grzebiemy nic w lampie jak jest załączona ( będę ruszał wszystkim i patrzył czy zaświeci ).

Jeżeli ksenon nie pali po tak krótkim czasie to raczej nie żarówka, ksenon nie gaśnie z dnia na dzień (chyba że strzała z przetwornicy dostanie). Może źle wtykę założyłeś na lampę i ją wypaliło.

Tak tylko dla przypomnienia nie grzebiemy nic w lampie jak jest załączona ( będę ruszał wszystkim i patrzył czy zaświeci ).
Chińskie zamienniki potrafią po minucie spalić przetwornicę. Znajomy we fordzie założył zamiennik co poświecił 2 miesiące i zdechł nagle - wypalona bańka z gazem. A wtyczki w ksenonie są tak zrobione, że minimalizują błąd montażu.

Ostatnia rada jest chyba oczywista.

Wysłane z mojego GT-I9300

A ksenony to nie maja tez osobnych bezp ?? (Lewy , prawy )

Mają.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

Witam ,dalej walcze z tym niesczesnym ksenonem. zaczolem sprawdzać wszystkie elementy po kolei przekladając je do sprawnej lampy. Przetwornica i zarówka są ok ale lampa dalej nie chce swiecić :/

Witam ,dalej walcze z tym niesczesnym ksenonem. zaczolem sprawdzać wszystkie elementy po kolei przekladając je do sprawnej lampy. Przetwornica i zarówka są ok ale lampa dalej nie chce swiecić :/
Zostaje zapłonnik albo przewody.

Ktoś wspominal o bespiecznikach, ale są niby ok. Nie wiem który jest konkretnie od lewego ksenonu, jezeli ktoś wie prosze o pomoc.

Ja obstawiam kable łączące przetwornicę z żarnikiem. U siebie zanim do tego doszedłem wymieniłem ori przetwornicę i ori żarniki..

Wysłane z mojego GT-I9506 przy użyciu Tapatalka

Problem rozwiązany. Przyczyna byl bezpiecznik, nie byl przepalony toteż podczas sprawdzania miernikiem wydawalo mi się ze jest ok. Poprostu coś nie łączylo. Popsykalem chemią, poruszałem i bangla:)

Amortyzatory
Powrót