• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

nie dzła auto wysokość świateł

lukas1983

Nowy
Auto
jest 156 1,9 power by Cinek 177KM ----> GT power by Cinek 188KM / 380Nm ;-)
Witam, po demontażu lamp i ponownym montażu przestało mi działać samo poziomowanie lamp.
Gdzie szukać przyczyny?

przestawiałem klapki na europejskie drogi.
Ale włączałem światła też bez podłączonych lamp. Może trzeba się z modułem się podłączyć?
Tylko że coś się stało z moim kablem i nie mogę się połączyć ze światłami tylko z silnikiem

rozumiem że "kulki" od silniczków są wciśnięte tam gdzie powinny być i nie wyskoczyły, również "kulki" od ręcznej regulacji góra/dół i lewo/prawo muszą być na swoich miejscach

nie rozumiem - jak włączałeś światła bez podłączonych lamp?
żeby działało poziomowanie musi być wszystko zapięte - wtyczka główna do lampy, przetwornica na swoim miejscu
włączasz światła, włączasz zapłon i lampy powinny się poruszyć góra/dół

Tato sprawdzał tylne lampy i musiał przełącznikiem przełączyć.

dobra jeszcze raz:-)
W momęcie gdy były odłączone przednie lampy tato przekręcił przełącznik od świateł żeby sprawdzić tylne światła i to tyle

czyli nie rozumiesz.
Nie działa auto poziomowanie lamp po uprzednim ich zdemontowaniu i przestawienie klapek. PO ponownym montażu lampa działa ale poziomowanie już nie.
Tato przy fizycznie nie podłączonych przednich lampach przekręcił przełącznik od świateł na włączone żeby sprawdzić tylne światła.
Reasumując pytam czy to mogło mieć wpływ na brak sam poziomowania przednich lamp??

no nie rozumiałem :D
u mnie po odłączeniu obu przednich lamp przestawiałem auto na placu u blacharza, światła włączone żeby mi tył świecił
po założeniu i podłączeniu przednich poziomowanie działa normalnie

sprawdź w lampach czy kulki od silniczka są dobrze osadzone... A nic nie robiłeś z samochodem poza lampami, może łącznik na przednim lub tylnym kole się odczepił.

o kulkach pisałem parę postów temu...
wtyczki dobrze dociśnięte szarymi obejmami?

i faktycznie wstyd się przyznać :o
Z tyłu ten łącznik z kulkami z jednej strony się rozłączył, widocznie jak majster dawał konserwację coś musiał trącić czy co. Ale mimo wszystko po założeniu łącznika na kulkę nadal światła stoją w miejscu.

drugi czujnik masz przy przednim kole, sprawdź
...my w sumie pisaliśmy o kulkach wewnątrz lamp, nie grzebałes nic w środku reflektorów ?

sprawdź jeszcze bezpiecznik F13 w skrzynce w kabinie (pierwszy od góry pierwszy od prawej, 10A)

bezpieczniki sprawne :-/
Możliwe że przez pół roku nieużytkowania coś stało się jeszcze z silniczkami?
Ktoś przerabiał te chore klapki na śrubki na normalne zabezpieczone zatrzaskami drucianymi?

jak leżały w wilgoci to możliwe
sprawdź może czy na wtyczkach które idą do silniczków pojawiają się jakieś napięcia po włączeniu zapłonu
czyli wtedy kiedy powinno zadziałać poziomowanie wstępne (włączone światła, reflektory podpięte, odpięte tylko
wtyczki od samych silniczków poziomowania)

nie ma napięcia, nie mogę też połączyć się z modułem Xenonem lewym ani prawym

wtyczki do lamp dobrze dociśnięte?
odkręć przetwornice, wypnij, wepnij - może jakiś styk?

nic z tych rzeczy, przetwornice nie regulują wysokości świateł

ale w złączach mają mnóstwo pinów, nie wiem czy jakieś inne prądy oprócz zasilania i wychodzącego zasilania na zapłonnik nie idą przez nie

Amortyzatory
Powrót