Pomoc w diagnostyce błędów silnika w 3.2

tomSRT

Nowy
Auto
GT 3.2 ; Brera 2.4
Cześć,

o ile JTD znam dość dobrze i chętnie każdemu pomogę w kłopotach
o tyle 3.2 jest dla mnie nowością.
Ponieważ z doświadczenia wiem, że wiedza posiadaczy wynikająca
z eksploatacji jest bezcenna więc zwracam się do Was, znawcy tematu o pomoc
i podpowiedź odnośnie błedów załączonych na screenshotach:

dla mnie wygląda na początek na sondy lambada ;) do wymiany tylko rodzi się pytanie - które?
Wlazłem na Eper i zgłupiałem bo znalazłem 4 sondy na fiszce :rolleyes:

Czy pozostałe błedy (oprócz tych podgrzewania i sygnałów z sond) moga wynikać ze złego działania tych sond?

Ostatnia edycja:
Wygląda na to że wszystkie. To auto jeździ? Coś jakby z ecu było nie tak, albo akumulator w stanie agonalnym. Napisz coś więcej o okolicznościach w jakich te błędy mogły powstać i jak się silnik zachowuje. Coś dużo za dużo.

Mi to się wydaje że jakieś zwierzątka Ci nabroiły pod maską :D na początek sprawdziłbym połączenia wszystkich sond , jeden leci od puszki przy kolektorze , drugi od puszki przy puszce rezonansowej , jak położysz sie pod autem to wszystko zobaczysz .
Ale na początek to tak jak pisze slavol , czy to auto w ogóle pali ? :D

Auto pali i jeździ, nawet całkiem żwawo ;)
Aku było padło bo auto stało długo więc część błędów pewnie przy próbach odpalenia się narobiło.
Teraz skasowałem i na razie tylko te od sond wróciły.
Na dzień dobry te błedy od podgrzewania więc myślę, że te sondy do wymiany tak czy tak.
Czy te wypadania zapłonów mogą być od skopanych wskazań sond?

hmm , to pokasuj wszystko , przejedz sie aż sie zagrzeje jakies 5 -10 km , zczytaj błędy i wrzuć screena . Mi wypadanie zapłonów wyskakiwało jeszcze jak auto było na starym rozrządzie , najwidoczniej byl przestawiony , na nowym zero błędów :)

Tak zrobię :) dzisiaj pojeżdżę bo jakoś czasu nie było.
A przy okazji - czy czujnik temperatury znajduje się gdzieś przy chłodnicy?
Chodzi mi o ten włączający wentylatory , nie te co są wbudowane w termostat.
Uruchamiają mi się oba wentylatory bez sensu (tryb awaryjny?) co powoduje niską temperaturę pracy silnika :(

Wentylatorami steruje ecu silnika, na podstawie czujników przy termostacie i klimatyzacji.

Ok, kwestia wentylatorów zamknięta. Nie kontaktowała wtyczka na czujniku w termostacie. ECU nie dostawało info o temperaturze i odpalało
awaryjnie oba wentylatory, na wszelki wypadek :P

Pojeździłem i błędy wyskoczyły praktycznie te same odnośnie sond lambda. Jak się spodziewałem P0606 od ECU już się nie pojawił (widocznie wina odpalania na kablach i słabym aku)
Zamówiłem komplet nowych sond. Wymienię i zobaczę co się wydarzy ;)

BTW - czy ktoś pomógłby mi dopasować która sonda na fiszce jest którą na tych screen'ach błedów (patrz pierwszy post)?
błedy dotyczą:

1) 1 below catal
2) 2 below catal
3) 2 above catal
4) 1 (after - cat)

jak się domyślam "above catal" to te 46751082 i 46805750 - Tylko która jest "1" a która "2" ??

"below" i "after" cat to pewnie te za katalizatorami czyli 46805749 i 46764207 , i tu podobnie jak wyżej - która jest "1" a która "2" ??

każda ma inny numer (co jest dla mnie mega dziwne czemu nie są parami takie same)
Założę w sumie prawidłowo na pewno patrząc na fiszkę ale jeśli pojawi mi się jakiś
błąd potem to nie będę wiedział której dotyczy :(

Pomożecie?

Ostatnia edycja:
No były kłopoty dostać wszystkie ale się finalnie udało :)
Trzy już mam, czwarta jedzie...

Zawsze staram się unikać wszelkich uniwersalnych. Jedno ze względu na różnice parametrów,
drugie ze względów montażowych

Amortyzatory
Powrót