Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: Buczenie w przednim lewym kole (?)

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie Buczenie w przednim lewym kole (?)

Witam,

od pewnego czasu - a dokladniej - tak mi sie przynajmniej wydaje, bo aktualnie zglupialem i juz nie wiem - buczy mi z lewym przednim kole.
    Wydaje mi sie, ze stalo sie to po wymienie kol na zimowe ( 16stki felgi i nowe opony Continentale ( 205/55 ) ).

Na poczatku kazdy zgodnie kto ze mna jezdzil, stwierdzil, ze lozysko, wiec nie pytaja mechanika, zeby sprawdzil dokladnie, kazalem wymienic lozyska i tyle - jednak, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu jak wyjechalem nastepnego dnia, na prosta - boom, ciagle buczy. Troche mniej, ale ciagle slychac.

Problem plega na tym, ze buczenie jest slyszalne w zakresach:

55-60km/h - lekkie buczenie, praktycznie nieslyszalne
    przy rownym 70km/h - kompletna cisza, samochod cichutki
    80-85/90km/h - tutaj masakra, czasami nawet radio nie zagluszy

Powyzej 90 znowu kompletnie cisza ...

Czy to moze byc naprawde wina opon? Czy moze zle wywazone kolo, krzywa felga, czy moze jest cos, co moze brzmiec jak lozysko?
    Buczy niezalzenie na ktorym biegu jestem, niezaleznie jak samochod jest nagrzany i na postoju pracuje normalnie.

Zmienilbym spowrotem na letnie i sie przejchal zobaczyc czy buczenie jest ciagle, ale aktualna pogoda i placenie 150 zl na dwukrotna zmiane kol, slabo mi sie widzi, chyba, ze samemu sie w to bawic ...

Czy takie buczenie, to moze byc wina zbieznosci? Wiem, ze mam luzy na wahaczach gornych, ktore wymieniam za tydzien - do tego moje 17stki jak wymenialem opony, z lewej strony opona byla zjechana, jakby ewidetnie mi je zarlo od srodka - i na tych 17stkach byla ustawiona zbieznosc - czy teraz po zmienie na 16stki i nowce opon, mozeliwe, ze buczy az tak, bo jest zla zbieznosc i przy niektorych predkosciach jest to bardizej slyszalne?

Pozdrawiam.

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

a zamieniałes koła stronami??a czemu na podnosniku mechanik ci niesprawdził czy łożyska

Użytkownik Pirat drogowy Avatar tomSRT
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    GT 3.2 ; Brera 2.4

Domyślnie

j.w.

zamień koła stronami, nie przejmuj się, że są kierunkowe - nic im nie będzie
    i zobacz czy będzie buczało z drugiej strony.
    Jeśli będzie , albo jeśli buczenia w ogóle nie będzie - prawdopodobnie trafiona opona - bo jeśli są nowe, jak piszesz,
    to na pewno jako zimowe są głośniejsze od letnich ale nie tak żebyś podejrzewał łożysko

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

jesli kierunkowe mato te z tyłu niech da

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Okej, zamienie stronami jutro i dam znac. A co do lozyska, to nie wiem - bylem pewny w 100%, ze to jest to - najgorsze, ze nie pamietam, czy na 17 tak miałem :x

Użytkownik Świeżak
    Auto
    GT

Domyślnie

Od tygodnia mam identyczny problem. Nawet zakresy predkosci sa identyczne. Niedawno wymienialem opony.
    Podejrzewam zbieznosc.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Nowogard
    Auto
    alfa romeo gt blackline

Domyślnie

Wyważenie nie ma nic wspólnego z twoim buczeniem,przełóż koła z tył€ na przód i przejdż sprawdż,jak dalej będzie taki sam efekt to na pewno nie opony.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Niestety w weekend nie mialem jak zamienic miejscami kol - wiec nie sprawdzilem, ale dzisiaj po pracy podjade do mechanika, zeby sprawdzil czy przypadkiem lozysko nie jest wadliwe, ktore zalozyl - jak bedzie ok, to poprosze, zeby zamienil miejscami kola jak bedzie mial czas i zobacze czy dalej buczy po lewej czy po prawej stronie. Wtedy bede dalej myslal.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie Buczenie w przednim lewym kole (?)

1. Wymieniłem opony
    2. Pojawił sie hałas
    3. Za Chiny nie wiem dlaczego

Taki miałeś tok myślowy, czy jakiś inny?

Przerzuć opony na letnie - to chyba taniej niż dwa nowe łożyska?
    Pożycz od kogoś może koła - bedzie szybciej i taniej. Jakbyś jechał przez Lodz to bym Ci swoje dał
    Ostatnio edytowane przez Marcin_M ; 11-01-2016 o 15:21

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Problem polega na tym, ze nie pamietam czy na letnich tez tak bylo - czy bylo mniej slyszalne ( wieksze kola i wolniej sie kreca ).
    Co do zmiany - to pomyslalem o tym jak juz wymienilem lozyska z przodu i dalej mi huczalo :x niestety madry czlowiek po szkodzie ...

Co do rozwoju sytuacji - wczoraj bylem u mechanika z ''reklamacja'' lozyska, bo dalej huczy, po analizach i wszystkim, wszystko wskazywalo dalej na lozysko, jakby wadliwe dalej siedzialo w Alfie - Mechanik rozebral sprawdzil i wszystko bylo ok. Dogadalismy sie, ze w piatek i tam zostawiam samochod na wymiane wahaczy, wiec sprawdzi wszystko dokladnie.

Po mechaniku pjechalem do wulkanizacji gdzie kupilem nowe opony i tam mi wymieniali kola - opisalem problem, przejechalismy sie ( twierdzilem, ze skoro lozyska nowki, to musza byc opony ) - potem podniosl i sprawdzal kazde kolo ...

Wyszlo, ze huczy lewe lozysko - owszem, ale z tylu :x i przez akustyke slychac jakby to bylo z przodu z lewej strony.
    Zadzwonilem do mechanika - powiedzialem, czego sie dowiedzialem, ze to tyl nie przod ( niestety mechanik mial zajety kanal, wiec nie mogl dokladniej sprawdzic na szybko ) - i powiedzial, ze w piatek dokladnie sprawdzic co i jak.

Takze, najprawdopodobniej jest to tylne lozysko, lewe - i sam nei wiem czy przod byl niepotrzebnie wymieniany - no ale, przynajmniej mam nowki :x