GT po stłuczce - co, gdzie i jak?

thunder

Nowy
Auto
Alfa GT 1.9 JTD
Przede wszystkim chciałbym się przywitać. Ostatnio już dwa razy znalazłem za wycieraczką Waszą "wizytówkę" i choć znałem to forum i czasem je przeglądałem to jednak nigdy nie byłem na nim aktywny. Niestety witam się w smutnych okolicznościach.

Dwa dni temu moja dziewczyna miała stłuczkę i moja Alfa nieco ucierpiała. Wygląda to tak:

http://imgur.com/a/pBvD8

Ponieważ nigdy wcześniej nie miałem tego rodzaju "przygód", nie do końca wiem jak się zabrać za naprawę. Uszkodzony jest przede wszystkim przedni zderzak i prawe nadkole (jeżeli chodzi o kierunkowskaz to musiałem go przymocować jakoś taśmą, żeby dojechać do domu, bo wisiał na kablu, ale jest ciągle sprawny).

Domyślam się, że zderzak muszę kupić nowy, bo tego raczej nie ma szans poskładać do kupy. Pytanie tylko gdzie szukać? Przeglądałem Allegro, ale jednak GT to nie Golf i wielkiego wyboru nie ma. Przeglądałem również tutejszy dział "sprzedam", ale nic nie ma. Czy myślicie, że jest jakaś szansa wyrwać coś na giełdzie we Wrocławiu albo Lubinie? I przede wszystkim: czy lepiej szukać czarnego czy kupić jakikolwiek i polakierować? Jeżeli ma to znaczenie, to nie tak dawna całe auto było polerowane, więc generalnie lakier wygląda jak nowy.

Druga kwestia to nadkole. Czy ktoś mógłby polecić jakieś miejsce we Wrocławiu w którym ktoś dobrze by mi to zrobił (za rozsądną cenę)?

Jestem otwarty na wszelkie przemyślenia jakie będziecie mieli.

wybór części bardzo mały i niestety trzeba brać co jest, ceny niestety tez dość spore, dobur koloru to loteria ale jak znajdziesz swój to jednak zaoszczędzisz te 300 na malowaniu czy nawet więcej bo detale w GT są dosyć spore

z tego co widać to trochę będziesz miał do naprawy błotnik zderzak możliwe ze maska do poprawki, lampa do klejenia badz kupna nowej, mocowanie błotnika i jeszcze chłodnica oleju to sprawdzenia

na giełdę można pojechać ale zbytnio bym nie liczył ze coś do GT tam znajdziesz

Dwa dni temu moja dziewczyna miała stłuczkę i moja Alfa nieco ucierpiała.
Nie napisałeś, czy z winy własnej, czy też jest to szkoda z OC jakiegoś sprawcy. W pierwszym przypadku, jeśli nie masz AC, to czeka Cię sięganie do własnej kieszeni. W przypadku posiadania AC jest nieco lepiej, ale to ubezpieczyciel dyktuje warunki (zapisy w umowie, np: zamienniki, amortyzacja, korekty). Jedynie w przypadku szkody z OC sprawcy, możesz liczyć na pełną rekompensatę kosztów naprawy (choć i w takich przypadkach ubezpieczyciele potrafią oszczędzać tnąc koszty naprawy).
Druga kwestia to nadkole.
Myślisz chyba o błotniku, bo nadkole to plastikowy element we wnęce koła. Raczej nie baw się w szpachlowanie i klejenie, tylko wymieniaj uszkodzone elementy. W przypadku kolejnego "urazu" rzeczoznawca zaznaczy w protokole szkody "niefachowe wcześniejsze naprawy", co obniża wartość całego pojazdu, jak i wycenę kolejnej szkody.

Nie napisałeś, czy z winy własnej, czy też jest to szkoda z OC jakiegoś sprawcy. W pierwszym przypadku, jeśli nie masz AC, to czeka Cię sięganie do własnej kieszeni. W przypadku posiadania AC jest nieco lepiej, ale to ubezpieczyciel dyktuje warunki (zapisy w umowie, np: zamienniki, amortyzacja, korekty). Jedynie w przypadku szkody z OC sprawcy, możesz liczyć na pełną rekompensatę kosztów naprawy (choć i w takich przypadkach ubezpieczyciele potrafią oszczędzać tnąc koszty naprawy).

Gdybym miał AC albo sprawcą nie byłaby moja dziewczyna w ogóle bym się nie martwił i nie zakładał tego tematu ;)

Myślisz chyba o błotniku, bo nadkole to plastikowy element we wnęce koła. Raczej nie baw się w szpachlowanie i klejenie, tylko wymieniaj uszkodzone elementy. W przypadku kolejnego "urazu" rzeczoznawca zaznaczy w protokole szkody "niefachowe wcześniejsze naprawy", co obniża wartość całego pojazdu, jak i wycenę kolejnej szkody.

Zgadza się, myślę o błotniku. Dzięki za poradę, postaram się poszukać elementu, chociaż też muszę zobaczyć jaka będzie różnica w cenie...

opozycjonista ciekawe co Marcin ze zderzakiem zrobił,w sumie do spawania sie nadawał chyba ze wyrzucił go,błotnik niejest tragiczny:))jak ma byc tanio tez nieraz połowe zderzaka kupic i lepic:))
http://olx.pl/oferta/alfa-romeo-gt-zderzak-przod-spryskiwacze-CID5-ID7r02H.html#33595afd80 tu ktos ma za tyle

Muszę przyznać, że cena 900 zł za zderzak w takim stanie mnie przeraża, ale co zrobić... W sumie do tej pory nie zwracałem uwagi na spryskiwacze. Ale jak teraz myślę, to jakbym trafił na egzemplarz bez to bym i tak brał, bo pochłaniają mi tylko ogromne ilości płynu, przez co muszę go co chwilę dolewać. (Ksenonów nie mam, więc nie mam obowiązku ich posiadania).

EDIT:
Co myślicie o czymś takim?
https://www.motointegrator.autotrad...9-zderzak-przedni-magnetimarelli-021316000900
Co prawda na tej stronie jest akurat niedostępny, ale chodzi mi o samą część.

Ostatnia edycja:
aaa paietak jeszcze ze kratki ci brakuje w zderzaku:)ktos kiedys za 600 spawany wystawiał na alfaholicy giełda FB

W sumie do tej pory nie zwracałem uwagi na spryskiwacze. Ale jak teraz myślę, to jakbym trafił na egzemplarz bez to bym i tak brał, bo pochłaniają mi tylko ogromne ilości płynu, przez co muszę go co chwilę dolewać.
Jest na to proste rozwiązanie. Ja w Marei zaślepiłem wężyki doprowadzające płyn do spryskiwaczy w zderzaku...

@hak64 > spryskiwacze - znacznie lepiej w GT odłączyć przewód zasilania na pompce sprysków, nie pracuje, nie robi cisnienia w układzie, do szyby jest osobna pompka

zderzak - kolor jakikolwiek i lakierować, nawet jak kupisz używkę w kolor to i tak będzie porysowana

mój zderzak połamany ktoś kupił za 400zł i mówił że będzie go sobie łatał, kupilem nowy z ASo 2120zł po rabacie (około 2900 cena dla klienta z ulicy)

jak zmienisz zderzak na bez sprysków - drugi sprysk sprzedasz, są drogie, kompletny dostaniesz min. 300zł

błotnik (bo domyslam się ze o to pytasz a nie o nadkole) musisz wymienić, ten nie nadaje się do naprawy, kupujesz używany, kolor dowolny do lakierowania

zderzak z linku magneti marelli - w zasadzie to samo co oryginał tylko bez znaczków AR, mm jest dostawcą zderzaka dla AR, jak rezygnujesz ze sprysków to kup
bez dziur na spryski, wiem że jest problem z dostępnością tego zderzaka w PL

szkoda w sumie podobna do mojej - tyle że u mnie z OC więc wszystkie części poszły nowe

m2.jpg

- - - Updated - - -

potrzebujesz jeszcze dolną kratkę zderzaka nowa ok 200zł i zaślepkę haka (poniżej 100zł)

błotnik jest na środku wybrzuszony i przełamany, nie widzę sensu naprawy, tylko wymiana
co do zderzaka - tanio nie ma i nie będzie, cena ASO 3kzł wyznacza cenę używanych, wpływ na cenę
ma także ilość wyprodukowanych GT (mała)

łącznie naprawisz to moim zdaniem na używanych częściach za 2,5-3kzł o ile nie wyskoczy nic więcej, wliczam w to lakierowanie błotnika i zderzaka

lewy błotnik nie jest przesunięty ?

- - - Updated - - -

...lampa wg mnie jest połamana tyle że to nie ksenon więc cena nie jakaś kosmiczna

ten zderzak z alfisti.net to magneti marelli, w PL taniej, kwestia dostępności
błotnik z alfisti.net - taniej kupisz w ASO po rabacie, niewiele ale prostszy transport, odbierasz w serwisie i tyle, uzywkę kupi za połowę tej ceny

tanie nie jest na pewno, za reflektor płaciłem 4300zł po solidnym rabacie (detal 6020zł sztuka)

tutaj masz ten zderzak pół darmo:

http://www.wegasklep.pl/zderzaki/71...zkami-refektorow-bmp090f-magneti-marelli.html

ale najpierw zadzwoń i obgadaj co i jak bo oni dużo rzeczy dopiero sprowadzają po zamówieniu
i czasem trzeba długo poczekać

Hehe, właśnie przed godziną go zamówiłem, aż ciężko mi uwierzyć, że za taką cenę. Dzwoniłem, potwierdzili, że mają. W przyszłym tygodniu powinien być.

Jeżeli chodzi o błotnik to najbardziej ciekawą propozycją jest chyba ten:

http://allegro.pl/blotnik-przedni-prawy-przod-alfa-romeo-gt-694met-i5938234569.html

Co o nim myślicie? Myślicie, że mogę go brać?

czyli zamówiłeś jednak z otworami na spryskiwacze ?
błotnik jak widać od spodu był minimalnie naprawiany ale to nic strasznego

czyli zamówiłeś jednak z otworami na spryskiwacze ?
błotnik jak widać od spodu był minimalnie naprawiany ale to nic strasznego

Nie, bez spryskiwaczy, ale z tego samego sklepu. Mam już tyle zakładek w przeglądarce, że mi się pomieszało ;)
http://www.wegasklep.pl/zderzaki/71...any-do-malowania-bmp089f-magneti-marelli.html

Czyli nawet jeszcze taniej.

Co do błotnika to chyba go wezmę. Jest jeszcze na allegro czerwony w lepszym stanie, ale za 700 zł, więc chyba nie warto dopłacać:
http://allegro.pl/alfa-romeo-gt-blotnik-przedni-prawy-czerwony-i5883134987.html

EDIT:
mam jeszcze pytanie co do mocowania zderzaka, dowiedziałem się, że będzie najprawdopodobniej też do wymiany. Nie za bardzo wiem gdzie mam tego szukać i jak to wygląda. I czy czasem takie mocowanie nie jest takie samo jak do innych modeli?

Ostatnia edycja:
zderzak cena okazyjna :) ciekawe jaka dostępność i kiedy go realnie dostaniesz
błotnik i tak pomalujesz, nie warto dopłacać

pokaż w wolnej chwili w jakim stanie masz prawy spryskiwacz, może coś z niego też nadaje się do sprzedania
pamiętaj aby odłączyć zasilanie od silniczka spryskiwaczy reflektorów, w zbiorniku płynu masz dwie pompki, jedną musisz odłączyć
bardzo wygodny dostęp będziesz miał po demontażu błotnika prawego

Aktualizacja sytuacji:
- zderzak zamówiony z wegasklep (bez spryskiwaczy)
- błotnik zamówiony na Allegro (ten srebrny)

Teraz największy problem mam z miejscem w którym ktoś mi to wszystko zrobi we Wrocławiu. Myślę, że najsensowniej byłoby zawieźć tam auto, rozkręcić, zobaczyć co jest jeszcze potrzebne i wtedy na szybko zamówić. Największym problem jest mechanik, kompletnie nie wiem gdzie się udać. Z normalnymi naprawami zwykle jeździłem do Bravo Auto, ale oni się blacharką nie zajmują. Jak polerowałem auto i robiłem korekty lakieru (w tym lakierowanie zderzaka, który teraz wymieniam) to robiłem je we Flash Auto, ale oni też za bardzo by się za to nie wzięli. Czy ktoś z Was miał może do czynienia z kimś we Wrocławiu, którego mógłby zasugerować? Na forum znalazłem, że ktoś polecał GM Auto, czy ktoś mógłby potwierdzić?

zderzak mega tani a sprawdzałes czy w tym sklepie nie mają kratki??

Tam nie mają. Akurat z kratką nie ma tak dużego problemu, coś znajdę przez weekend.

EDIT:
Najprawdopodobniej będę musiał kupić też lampę. Znalazłem coś takiego na Allegro u tego samego sprzedawcy u którego biorę błotnik:
http://allegro.pl/lampa-przednia-prawa-przod-alfa-romeo-gt-oryginal-i5939134967.html

W aukcji jest napisane: "Wersja angielska - po przełożeniu odbłyśnika np. z uszkodzonej Twojej lampy staje się w pełni Europejska". U mnie byłoby to możliwe, pytanie tylko: czy mechanik (albo nawet ja) będzie to w stanie zrobić bez problemu?

Ostatnia edycja:
Oznaczenia na lampie pozostaja i wtedy mozesz miec problem z przegladem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

pokaż zdjęcia tej swojej lampy jak jest pouszkadzana, może tymczasowo da się pokleić uchwyty ?

żeby to przełożyć trzeba rozkleić klosz od czarnej obudowy, mechanik tego nie zrobi,
gość od lamp - zrobi tyle że musisz mu coś zapłacić za rozklejenie dwóch lamp i sklejenie jednej

klosz z Twojej lampy jeżeli jest tylko porysowany można wypolerować tak że będzie jak nowy

Amortyzatory
Powrót