Bład przeładowanie po chipie

matisssek

Nowy
Auto
alfa romeo gt 1.9 jtd 2004r
witam poprzedni wlasciciel gt zrobil program na org ic i wydechu niby jeat 192km ale jak sie ja przydusi troszke wyzej to zapala sie błąd silnika i gasnie auto.
gdy sie je wyłaczy i włączy od nowa to normalnie jedzie tylko swieci sie błąd silnik.a pytalem sie poprzedniego wlasciciela czy mowil mu cos pan ktory robil program i powiedzial ze to przeladowanoe turbiny to teraz moje pytanie czy moze to byc wina za malego wydechu.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witam poprzedni wlasciciel gt zrobil program na org ic i wydechu niby jeat 192km ale jak sie ja przydusi troszke wyzej to zapala sie błąd silnika i gasnie auto ale gdy sie je wyłaczy i włączy od nowa to normalnie jedzie tylko swieci sie błąd silnika pytalem sie poprzedniego wlasciciela czy mowil mu cos pan ktory robil program i powiedzial ze to przeladowanoe turbiny to teraz moje pytanie czy moze to byc wina za malego wydechu

raczej za przeproszeniem ciulowy tuner i pewnie mapa jest skopana ....

Ciężko wróżyć z fusów. Najpierw wypadało by zrobić porządne logi dynamiczne i na tej podstawie dalej postępować. Można jednak sprawdzić/przeczyścić zawór overboost, szczelność i drożność przewodów podciśnieniowych i samo sterowanie zmienną geometrią turbiny. Napisz skąd jesteś bo może masz w okolicy jakiś polecany warsztat, który pomoże zdiagnozować i usunąć problem.

ogolnie to z okolic pily ale tez czesto bywam na dlugi czas w okolicach bielsko bialej a aktualnie gt znajduje sie za granica ale chetnie dowiem sie o jakims dobrym warsztacie co tez poprawia mi program bo planuje troche pogrzebac przy gt :) ale chetnie tez dowiem sie czy gdziea w okolicach wadowic, bielska bialej znajde jakiegos dobrego lakiernika a nawet dojade do jakiegos dobrego specjalisty nawet z 200km

ogolnie to z okolic pily ale tez czesto bywam na dlugi czas w okolicach bielsko bialej a aktualnie gt znajduje sie za granica ale chetnie dowiem sie o jakims dobrym warsztacie co tez poprawia mi program bo planuje troche pogrzebac przy gt :) ale chetnie tez dowiem sie czy gdziea w okolicach wadowic, bielska bialej znajde jakiegos dobrego lakiernika a nawet dojade do jakiegos dobrego specjalisty nawet z 200km

Ja jestem z okolic BB i wadowic a konkretnie z Kęt :) napisz do mnie na priv , mozesz podskoczyc , zrobimy logi i popatrzymy co jest , lakiernika tez mam dobrego :D

podczas robienia programu było ok bo wydech zawalony.
teraz wyższe doładowanie i pewnie wywaliło Ci cały syf z wydechu więc jest nieco luźniej przez co teraz turbo może szybciej się rozkręcić.
program do poprawki albo do zrobienia na nowo.

Omen szczególnie po tym zdaniu: program na org ic i wydechu niby jeat 192km, Najpierw nigdy, a potem wcale :)

Z chłodzeniem coolera ciekłym azotem, albo ktoś sika na cooler ;)

dziekuje za odp ale i tak zmieniam ic i wydech na wiekszy a to poczatek :) alfe mam miesiac i narazie doprowadzam ja do stanu uzytkowania bo poprzedni wlasciciel za bardzo nie dbal wiekszosc rzeczy zrobionych na opasku zaciskowe i wkrety

Tylko że przeładowanie nie gasi auta.
Masz problem najprawdopodobniej z paliwem.

Wczoraj alfa zostala podlaczona pod kompa i wszystko dobrze a moze racja ze zle zrobiony program wiec bedzie to nastepne sprawdzane :)

A jaki masz błąd jak przeładuje? Ja miałem P0238 i winne okazały się źle zrobione mapy. Wrzuć oryginalną mapę, a będziesz wiedzieć czy to jest to, czy szukać dalej w mechanice.

to akurat błąd od sterownika grzania świec żarowych. Nie sądzę żeby powodował przeładowanie :P

Proponuję Ci jednak poszukanie ogarniętego człowieka ze sprzętem do AR (MES , FES...)
Trzeba by się podpiąć, zrobić logi co się dzieje z ciśnieniem, masą powietrza, paliwem w momencie
kiedy Ci go odcina. wtedy można coś dalej myśleć. Tak to trochę jak ze szklanej kuli wróżenie.
Może mapa spartolona , może elektrozawór się przycina, może (tu wstaw jedną z wielu innych rzeczy jaka może być zepsuta)...

Ostatnia edycja:
no w czerwcu bede dzialal bo auto bedzie w pl:) a narazie robie takie rzeczy jak zawiecha itp :)

no w czerwcu bede dzialal bo auto bedzie w pl:) a narazie robie takie rzeczy jak zawiecha itp :)

Z takim podejściem do tematu to Ty w czerwcu będziesz szukał innej turbiny, silnika albo obu tych rzeczy...
Skoro po "chipie" masz takie objawy to dlaczego nie wrócisz do serii albo do "tjunera" na poprawki?

Skoro jesteś z Bielska Białej jedź do Rudna pod Gliwice do mr Cinka robiłem u niego moja gt jak i wcześniej stilo polecam to dobry fschowiec z dużym dosiadczeniem i chyba jeszcze większa wiedzą. Z tego co wiem na orginalnych gratach nic powinna być 180 moment 380 i wtedy jest w porzadku

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

nie wroce z powodu ze auto tak kupilem i mapy seryjnej nie posiadam a do polski zeby mi ktos poprawil mape mam okolo 1200km i codziennie pracuje bo tak to bym na weekend pojechal i zrobil :)

Gdzie byl robiony program?
Jesli to jaiis porzadny tuner to z odzyskaniem serii nie bedzie problemu a dasz rade sam to wgrac spowrotem.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót