Powrot do oryginalnych amortyzatorow (?).

zthree

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Witam,

jak kupiłem swoją GT to miała ona już wsadzone MTSy - nie powiem, prezentuje się ładnie, ale powoli mam już dość tak twardego zawieszenia i czucia każdej możliwej dziury.
Po rozmowie z mechanikiem ( sam miał GT ) - powiedział, ze Alfa tak czy inaczej bardzo dobrze trzyma się drogi i dużo lepsza frajda z jazdy jest jednak na oryginalnych amorach ( większy komfort ).

Do tego także okazało się, że w lewym przednim mam inny - widelec (?) - niż z prawej - mam nadzieje, że dobrze zapamiętałem co to było - ale chodzi o coś co usztywnia amortyzator, czy coś w tym stylu - niestety nie znam się na tyle, żeby to wygooglować ( samą część ) - jak patrze na allegro na całe amory to są i takie właśnie całościowe razem z tym.
edit: ok, to jest ''mocowanie amortyzatora'' - alarm odwołany :P Allegro dzisiaj pomogło, jeszcze 2 tyg temu nie bylo samych mocowań ;)

I teraz pytanie - czy kupić używane oryginalne jakieś ( poszukać na allegro/olx/ebayach - a może na forum ) - czy jednak już się szarpnąć i kupić nówki? ( tutaj niestety koszt będzie DUŻO wyższy ) - jak patrzyłem na allegro, to za komplet 4 amortyzatorów do GT zapłacę w okolicach 500-600zł ( a nawet mniej - czasami idzie komplet za 300 dostać ). A jeżeli oryginały i do tego nowe, to mógłby ktoś podesłać link do jakiegoś sklepu gdzie dostane cały komplet? - bo powiem szczerze, że nie wiem jakiej firmy, czy gaz, czy jakie dokładnie (?).

https://www.autosklep24.pl/pl/p/Amortyzator-przod-ALFA-156-147-GT-2-szt-GASTRW-/16075
+ 2x https://www.autosklep24.pl/pl/p/Sprezyna-zawieszenia-przod-ALFA-147GT-/16819 ?

Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Ja tylko napisze ze akurat amortyzatory maja duży wpływ na jazdę wiec warto dobrać do swoich potrzeb.
Seryjne były bilstein b4.
Są to miękkie amortyzatory - fura sie buja na nich ale komfort w szczególności na nieobnizonym zawieszeniu jest dobry.

takie TRW jak w linku powyżej ja mam w swojej i jest całkiem przyzwoicie

A co sadzicie o kupnie uzywanych na start? Czy nie ma sensu i lepiej przebolec jeszcze ze 3 miesiace na MTSach i na lato juz kupic normalny zestaw nowki sztuki?
Glownie tez chodzi o zywotnosc wahaczy - mechanik mowil, ze wahacze duzo bardziej po dupie dostaja jak samochod jest obnizony.

A do tego denerwuje mnie to, ze przy mocniejszym skrecie - opona haczę nadkole :x

Jak kolega wyzej, mialem takie trw w srebrnej 156 + springi ze Sp i bylo bardzo dobrze

Amory kup nowe bo to nie majątek a przekłada się na bezpieczeństwo, które jest warte tych 3stowek więcej (?).

Tez tak mysle, to narazie jeszcze przeboleje z 3 miesiace na MTSach - a potem wymienie na oryginalne, albo widzialem, ze polecaja tez Vogtlandy caly komplet ( a wychodzi calosc tak jak za TRW ) ~1500 zl Tyl+Przod Amory + Sprezyny.

Około miesiąca temu założyłem na przód Kayaby (oryginalny amor lewy bliski końcowi, prawy wylany i w połowie się blokował), tył to Monroe (oryginalne jeszcze działały). Sprężyny dałem te: http://allegro.pl/sprezyny-obnizajace-sparco-alfa-romeo-gt-2-0-1-9-i6013486098.html Przód w mojej 147 siadł zgodnie z instrukcją, tył ciut mniej ale jest OK.

Zrobiłem z tysiaka głównie po mieście. Rewelka! Jest delikatnie twardziej, auto nie nurkuje przy hamowaniu i przyspieszaniu oraz nie kładzie się na boki. Efekt wizualny też cieszy oko. Niedługo mam dłuższą trasę i zobaczę jak tam będzie się to sprawowało.

Amortyzatory
Powrót