Uderzyłem kołem w krawężnik :(

• Autor wątku Autor wątku rik2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Słyszałem o tym ale na razie czekam na felgę i po ustawieniu geometrii i zbieżności zobaczymy czy coś jeszcze wyjdzie. Efekt pływania pochodził od skrzywionej felgi bo miała bicie na centymetry widoczne gołym okiem.

Wysłane z iOS za pomocą Tapatalk

Słyszałem o tym ale na razie czekam na felgę i po ustawieniu geometrii i zbieżności zobaczymy czy coś jeszcze wyjdzie. Efekt pływania pochodził od skrzywionej felgi bo miała bicie na centymetry widoczne gołym okiem.

Z tyłu ustawisz TYLKO zbieżność a geometrię możesz TYLKO pomierzyć.

Napisane z komóreczki!

kręcąc kołem na podnośniku (prostym), dostawiając coś nieruchomego do rantu felgi, odległość ma się nie zmieniać

Tak to mozesz zmierzyc bicie calego kola, a i to bardzo niedokladnie.
Pomiar piasty to na zdjetym kole - mierzac bicie piasty - max 0.04mm, bicie tarczy max 0.08mm.
Zmierz to mikrometrem.

Ostatnia edycja:
Wszystko skończyło się na ustawieniu zbieżności i wymianie felgi. Sprawdzenie geometrii nie wykazało niepokojących rzeczy. Myślę jeszcze tylko nad wymianą piasty bo mam wrażenie, że delikatnie słychać a jednak uderzenie było mocne więc mogło ucierpieć. Dzięki wielkie wszystkim za cenne rady.
269.jpg

Jednak po kilku dniach jazdy okazało się, że jeździ się trochę inaczej niż przed uderzeniem. Po dokładnych oględzinach i sprawdzeniu ponownie zbieżności okazało się, że koło jest centymetr w środek auta. Skrzywiony wahacz wleczony na tulejce, skrzywiony wahacz i śruba mocująca do zwrotnicy. Jednak nie poszło tak gładko no i co za tym idzie koszty rosną.

Jeżeli przy sprawdzaniu stwierdzili tylko zbieżność to lepiej tam już nie jeździj.

Napisane z komóreczki!

No właśnie tam gdzie byłem za pierwszym razem już nigdy nie pojadę.

Było mówione, że wahacz się pewnie wygiął - lepsza diagnoza na odległość (z doświadczenia) niż "fachowców" z warsztatu ;).

Mam nadzieję, że dotarłem do końca napraw związanych z uderzeniem kołem w krawężnik. Dziś wymienione zostały dwa wahacze poprzeczne i wahacz wzdłużny oraz śruba łącząca wahacze ze zwrotnicą, która się wygięła :( koszt naprawy z robocizną wyniósł mnie 1200zł oj bolało. Alfa odzyskała swój czar i wyjątkowość w prowadzeniu. Łza w oku mi błysnęła ze wzruszenia. Wróciłaś taka jak dawniej pomyślałem.
180.jpg

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomocne i cenne rady. Pozdrawiam.

To co wymieniłeś to koszt oryginalnych części to ok 600 zł ... to za co drugie tyle? Ja bym za 150 zł wymienił ... ale to ja.

Felga, i dwa razy kontrola geometrii z ustawieniem zbieżności. Więc raczej cena normalnieje.

Dziś wymienione zostały dwa wahacze poprzeczne i wahacz wzdłużny oraz śruba łącząca wahacze ze zwrotnicą, która się wygięła :( koszt naprawy z robocizną wyniósł mnie 1200zł oj bolało.
Umiem czytać, ze zrozumieniem.

Amortyzatory
Powrót