Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeżeli bieg zmienimy przy 1500 obrotów to obroty zejdą poniżej 1000 - dwumasa nie będzie zadowolona z takiego pomysłu, silnik zresztą też...To jest tak, w silnikach diesla optymalna zmiana biegu jest przy 1500-1700obr.
A możesz powiedzieć dlaczego jazda na luzie ma szkodzić turbinie? Przecież jadąc na luzie mamy obroty biegu jałowego, które często dla turbiny okazują się zbawienne.Gdy jadę jako pasażer i widzę ze kierowca podczas zjeżdżania z górki włącza bieg jałowy (luz) to az nóż w kieszeni mi sie otwiera. Niesamowicie szkodzimy turbinie
J A możesz powiedzieć dlaczego jazda na luzie ma szkodzić turbinie? Przecież jadąc na luzie mamy obroty biegu jałowego, które często dla turbiny okazują się zbawienne.
Jazda na luzie jest dyskusyjna pod względem bezpieczeństwa, natomiast jeśli chodzi o oszczędność paliwa to jazda na luzie wraca do łask, i coraz częściej jest wprost zalecana przez instruktorów ekojazdy.
Nic dodać, nic ująćPrzyjemne z pożytecznym![]()
Obroty nie mają nic do rzeczy - ważne by silnik chodził, i turbo było smarowane olejem. To tak jak ze zjazdem z autostrady - jak po szybkiej jeździe od razu zgasimy silnik to turbina dostaje po tyłku, a jak na kilka minut zostawimy silnik włączony na biegu jałowym, to o turbo możemy być spokojni.Bardziej chodziło mi, gdy mamy obroty na poziomie np 3000tys i nagle wrzucamy na luz.
Turbo pracuje a tu nagle bach, przestaje.
Chodzi o to, ze jak w razie potrzeby trzeba by było uciekać, to jadąc na biegu wciskamy tylko gaz i odjeżdżamy, a jadąc na luzie potrzebujemy jeszcze czas na "znalezienie biegu".Jeśli chodzi o bezpieczeństwo, uwierz mi ja tego punktu widzenia jakoś nie mogę dostrzec.
Jeżeli dojeżdżamy np. do świateł, to zawsze ekonomiczniej jest hamować silnikiem niż jadąc na luzie. Natomiast w trasie, kiedy wykorzystujemy górki do rozpędzenia się, często mniej paliwa zużyjemy jadąc na luzie.Jeśli chodzi o spalanie, ja osobiście sugeruje sie komputerem i oprócz alfy wszędzie mi pokazuje spalanie na poziomie 0
(a własnie mam pytanie, jak u Ciebie jest, gdy wbijesz bieg i zdejmiesz nogę z pedału gazu. Jakie spalanie Ci pokazuje na kompie w GT. U mnie 2,0l/100k)
Na początek to proponuję nauczyć się, że turbo pracuje ZAWSZE jak pracuje silnik. To samo dotyczy smarowania.To weteranie dieslowskich silników poucz nas, daj nam jakieś wskazówki abyśmy nie popełniali błędów.![]()
Na początek to proponuję nauczyć się, że turbo pracuje ZAWSZE jak pracuje silnik. To samo dotyczy smarowania.