Niedomykacjące się szyby i dwa mniejsze problemy.

Auto
Alfa Romeo GT
Witam w moim samochodzie występuje problem niedomykających się szyb. Gdy raz otworzę samochód i zamknę, to szyba opuści się te 5 milimetrów w dół a później normalnie się domknie, ale gdy powtórzę tę czynność to szyba opuści się poprawnie lecz już domknie się tylko na 3 mm. i tak dalej aż do momentu gdy przestanie się podnosić i opuszczać. Ten problem występuje zarówno w drzwiach u kierowcy i pasażera. Mechanik uważa że może to być problem z centralką sterującą szybami w drzwiach kierowcy, ale sam nie jest pewien.

Drugą sprawą jest to że gdy jest włączony zapłon, a radio i klimatyzacja są wyłączone, to słychać drobne odgłosy z panela klimatyzacji brzmi to jakby cały czas chodził delikatnie wentylator. Jak myślicie co to może być ?

I ostatnią sprawą jest to że mam oryginalne czujniki parkowania, ale jak się później okazało samochód nie był w nie fabrycznie wyposażony i mechanik nigdzie nie znalazł kostki do której można je podłączyć. Można te czujniki po prostu podłączyć do światła cofania żeby wszystko poprawnie działało, czy raczej nic z tego nie będzie ?

PS. Sorry za tyle powtórzeń ale nie mam czasu na dobieranie lepszych słów :)

Jeśli chodzi o szyby to u mnie czasami dzieje się to samo. Robię wtedy tak: zamykam drzwi i z kluczyka (przytrzymując przycisk otwierania auta) otwieram na maksa szybę po czym zamykam też z kluczyka (przytrzymując zamykanie auta). Po takiej operacji jest zawsze ok, niestety nie potrafię wyjaśnić dlaczego :) Sprawdź też czy po prostu uszczelka Ci nie blokuje.
Niestety w pozostałych problemach nie mam doświadczenia i nie pomogę

Nie to chyba nie jest uszczelka ponieważ problem występuje zarówno w drzwiach pasażera jak i kierowcy. Gdy przytrzymam przycisk otwierania drzwi to szyby się opuszczają ale gdy trzymam zamykanie to już się nie podnoszą.

W wersji po lifcie (2006-7) nie działa domykanie szyb z pilota. Funkcja została wyłączona chyba ze względów bezpieczeństwa.

(...)

Drugą sprawą jest to że gdy jest włączony zapłon, a radio i klimatyzacja są wyłączone, to słychać drobne odgłosy z panela klimatyzacji brzmi to jakby cały czas chodził delikatnie wentylator. Jak myślicie co to może być ?

(...)
A nie masz przypadkiem radia a navi? Jeśli tak to w tym radiu jest wentylatorek który uaktywnia się po chwili, u mnie jest tak samo :)

Mam tylko radio bez navi, może rzeczywiście ma tak być. Wolałem zapytać się mądrzejszych. :)

Amortyzatory
Powrót