• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Nie działająca szyba kierowcy

• Autor wątku Autor wątku oran
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

oran

Użytkownik
Auto
159 1750 Turbo Benzina 2011 rok, sedan
Po raz kolejny temat o tej samej treści - nie działa mi szyba. Szukałem na forum odpowiedzi i niestety nie znalazłem, bo mój przypadek jest trochę inny. Założyłem nowy temat ponieważ stare tematy są naprawdę stare, więc nie będę odkopywał.

Sprawa wygląda tak, klikam w przycisk - nic się nie dzieje, oprócz pikania. Szyba się nie opuszcza przy otwieraniu i nie podnosi przy zamykaniu. Prawa szyba działa, nawet z pilota (i tylko ona się rusza jak pilotem otwieram).

Więc rozebrałem drzwi, i kierowcy i pasażera, zamieniłem sterowniki - dalej to samo, szyba pasazera dziala na sterowniku od kierowcy, a szyba kierowcy nie działa na tym z prawych drzwi.

Diagnoza - sterownik sprawny.

Ale odłożyłem wszystko na miejsce tak jak ma być, zacząłem pstrykać przełącznikiem i zaczęła się bardzo powoli ruszać - jakby silnik zatarty czy coś. I tylko na dół, musiałem jeszcze jej pomagać. No mówię, silnik pewnie siadł, albo może coś się tam dostało w mechanizm i nie ma siły kręcić. Ale zaczęło padać i nie miałem wyjścia musiałem zamknąć szybę, to na krótko pod akumulator i... Szyba normalnie bez problemów działała w obie strony (na krótko).

Szyba przy otwieraniu od czasu do czasu się otwierała (ale nie zamykała), więc mam kostke od silnika wypiętą i okno na maxa zamknięte, bym mógł jeździć tym autem.

Moje podejrzenia padają na przełącznik od szyb. Tyle, że ciężko go dostać jak nie wiem - a nowy we fiacie 1100 zł. NA necie za 800 zł widziałem ale ktoś tam piszę, że on do Alfy 147 pasuje, więc to pewnie jest od 147 a nie od gt (czyli nie będzie działać). Dlatego pytam na forum mądre głowy, czy mam rację, czy coś może innego? Jakiś czujnik w drzwiach tam może jest czy coś?

Silnik chociaż obwąchałeś? Nie śmierdzi czasem? Wg mnie to albo przypalony silnik, albo brak styku gdzieś od silnika.
Przełącznik działa zero-jedynkowo, więc raczej nie było by reakcji.

Ale pod aku jak podpiąłem to chodził bez zarzutów... On dostaje mniejsze napięcie przez instalacje?

Jeżeli masz uszkodzony gdzieś kabel to może dostać mniejszy prąd i słabiej chodzić.
Przez samą instalację przejdzie w zależności od bezpiecznika 5-10 A, ile dokładnie nie wiem. Na krótko weźmie tyle ile pozwala kabel i sam silnik.

Witam .Mam do rozwiązania taki sam problem jak kolega Oran.Wymieniony silniczek ,moduł....a szyba stoi i ani drgnie. Przy uruchamianiu przelacznika ..pika tylko i słychac tykanie w module szyby ale tylko w dół. Ktos ma pomysł co za cholera????? Problem dotyczy alfy GT ,oczywiście .

Nie zaklinowała się szyba? Uszczelka mogła podejść, albo inny badziew i zablokowało szybę. Sprawdź jeszcze czy przy podłączeniu "na krótko" chodzi.

Dobra, bo nikt mi tu nie pomógł, a wiadomo, każdy odsyła do szukajki albo google. ALE NIGDZIE tego nie ma. Teraz wrzucam wam rozwiązanie, które kolega @tu_krzysztof (ale z nieoficjalnej grupy na fb) mi podpowiedział (nawet jego fotki!) -> paczta załącznik.

Teraz tak, chodzi o to by ominąć piny w kostkach, bo tam pojawia się problem (jeśli cyka ci w module, to jest to na 100%!). Dodaje tą informacje, ponieważ podforum GT kuleje w informacje!!! Jest nas uzytkowników tej alfy naprawdę mało i nie ma takich porad i sposóbów jak w 147, a to właśnie tam można szukać takich patentów :) Podejrzewam, że DOBRY elekryk z multimetrem by doszedł do tego w 30 minut, bo najpierw musiałby w necie znaleźć jakie napięcie powinno być w kostce od silnika. Mi się wydawało ok, ale było jak się okazuje za niskie, bo nie przewodziły kostki od prądu tego. Podpiąłem sam kable od głośników tam, ale dla każdego dałem dwie żyły, czyli razem 4. Jak skubałem kable zaraz za wtyczką to wyszło w sumie prawie tyle samo żyłek. Ważne, że działa, może się przepalą kabelki, to wtedy wrzucę konkretny kabel taki jak na fotkach (który polecam, bo akurat sam takiego nie miałem a wiadomo niedziela ;) Niby castorama otwarta, ale tam to więcej by mi zeszło na szukaniu niż na lutowaniu ;)).

Pozdrawiam i jak ktoś ma pytania to służę pomocą!

20728896_10155550938318349_5545678035709394475_o.jpg20767772_10155550939703349_2314411968883404277_n.jpg20768112_10155550938853349_6351236032379148421_n.jpg

[MENTION=68282]oran[/MENTION]
Wszystko wywiązało się z mojego tematu o szybie właśnie na tej grupie fb ;)
Potwierdzam patent działa , wszystko zazwyczaj się wywiązuje z przepalonych kabelków w białej kostce i uszkodzonej kostki. Można to obejść lutując kable do płytki albo poszukać puchy z odciętymi kablami z kostkami ( niepopalonymi :) ) poodcinać i lutnąć nowa koche. U mnie szwagier ,który od kilku lat pracuje jako elektryk w toyocie (wcześniej fiacie) , tylko spojrzał i po 10 sekundach zaczął działać bo już wiedział co i jak. Widocznie wystarczy odrobiony wiedzy o elektronice , w dodatku mówił,że w alfach to standard ;)

Mógłby ktoś to jaśniej rozpisać? bo strasznie ogólnikowo jest:D O które kostki chodzi? U mnie to samo, pyka moduł a szyby ani drgną

Mógłby ktoś to jaśniej rozpisać? bo strasznie ogólnikowo jest:D O które kostki chodzi? U mnie to samo, pyka moduł a szyby ani drgną

Tak to opisał, ze gdyby nie zdjecia to za cholere nie wiedziałbym o co chodzi. Wyglada na to, ze chodzi o białą kostkę która wchodzi do modułu w drzwiach, tego przy lampce otwarcia drzwi, i te dwa kabelki wlutowane są bezpośrednio do płytki drukowanej w tym module własnie. Jesli coś pokęciłem to prosze mnie poprawić bo naprawde niewiele mozna wywnioskować z tego sposobu.

Na płytce masz przylutowany od spodu złącza z pinami kabel, który omija samo zlącze. Potrzebujesz dwa kable - najlepiej tak jak na zdjęciach podłączyć - zółto niebieski kabel do szaro czarnego, oraz żółto czerwony do szaro zielonego.

Tym samym od samej płytki omijamy wtyczkę i zlączę w których to pojawia się problem.

Nie mogłem odpisywać bo byłem na wakacjach ;)

Ostatnia edycja:
U mnie, oprócz tego, że kostka się przypaliła, to wywaliło jeszcze bezpiecznik 20A F66. Próżno go szukać w instrukcji, ale jest w eLearn. Tutaj ktoś dobrze opisał po angielsku jak go znaleźć: https://www.alfaowner.com/threads/gt-window-not-working-check-the-additional-fuses.1035330/ Jest za skrzynką bezpieczników, trzeba od strony pedałów odkręcić osłonę, i będą tam cztery dodatkowe bezpieczniki przykryte plastikową kratką. Kratka jest wciskana.

Samą naprawę wykonałem inaczej. Nie chciałem drutować, więc złącze kostki w module wyczyściłem papierem ściernym i wd40, a w samej kostce wymieniłem przypalony styk, przypasował z innej kostki. Sama kostka jest rozbieralna, każdego pina można wyciągnąć. Dla pewności też przewody do pinów polutowałem. Dogiąłem pozostałe piny, od wszystkich "grubych" przewodów, żeby był lepszy kontakt. Szyba śmiga aż miło.

Amortyzatory
Powrót