Stukanie z tylnej części nadwozia

Iwan87

Nowy
Auto
GT 1.9 JTD 150 KM Distinctive
Cześć Wszystkim,
Mam do Was pytanie czy spotkaliście z sytuacją stukania / pukania z okolic tylnego zawieszenia ?

Odgłos pojawia się w czasie przejeżdżania przez poprzeczne nierówności, z tylnego lewego koła. Stukot charakteryzuje się dźwiękiem podobnym do odkręconego amortyzatora - donośny, tępy, głuchy stuk.

Macie jakieś pomysły ? Oddałem auto do mechanika ale ten tylko przepatrzył zawieszenie i podobno jest okay.

Ręce mi opadają.

Dzięki!

mogą być gumy stabilizatora, ale to mechanior powinien zauważyć.
Sprawdź sprawność amorków na stacji diagnostycznej, może się kończą i stukają.
Czasem po prostu trzeba dokręcić amorek przy górnym mocowaniu.

Koło zapasowe dobrze przykręcone ?
Tak poza tym jak masz dostęp do kanału to spróbuj samemu zobaczyć (kawałek łomu i dzialasz)
A jak nie chcesz się brudzić to stacja diagnostyczna i może tam namierzysz co jest nie tak. Szarpaki i to do amortyzatorów :)

Wieszaki wydechu też sprawdzali ? Może któryś jest wypięty i tłumik wali. Ostatnio tak miałem :)

U mnie w GT pomogła wymiana amortyzatorów. W 2006 r. była akcja wymieniali bo stukały.

Ostatnia edycja:
Na stacji diagnostycznej byłem, nic nie znaleźli. Ale tak samo było jak miałem zużyte gumy stabilizatora z przodu. Wtedy ani na stacji diagnostycznej ani mechanik nie wyłapali tego. Zmieniłem na własne ryzyko i to był strzał w 10. Sprawdzę to mocowanie amorka i gumy stabilizatora.

Gumy stabilizatora i łączniki możesz sobie sam wymienić pod blokiem, będziesz miał pewność, że to nie to. W ok. 150 zł za sensowne części się zmieścisz. Przy okazji sprawdzisz co jest nie tak z zawieszeniem.

Jeśli będziesz sam wymieniał łącznik stabilizatora a masz te co fabryka tam wkładała to polecam wyczyścić sobie gwint który wystaje z nakrętki i psiknąć wd40 na kilka godzin przed robota.
Będzie łatwiejsza robota :) wież mi :D

Po wizycie na stacji diagnostycznej wyrok brzmi... tuleje stabilizatora tył. Tuleje zamówione, w tygodniu montaż, zobaczymy :-) Dzięki za propozycje! Poinformuje po wymianie czy stukanie odeszło w niepamięć czy dalej mnie będzie prześladować :-)

Tuleje wymienione i nic. Dalej puka. Do tego ukręcona śruba. Szukamy dalej.

ściągnij tapicerkę bagażnika,jedna osoba do bagażnika kładzie rękę na talerzykach amortyzatorów a drugi jedzie przez nierówności, wyczujesz czy to amortyzator bądź jego poduszka.

Stabilizator się sprawdza tak, że odkręcasz łączniki z obu stron i test na nie równościach.

Amortyzatory
Powrót