Alfa GT wymiana ograniczników drzwi

inferno7

Nowy
Auto
Alfa GT
Przymierzam się do wymiany ograniczników drzwi. Strzelają niemiłosiernie i przyszedł czas na ich wymianę. Chce to zrobić sam, przeszukałem forum ale nie znalazłem żadnego poradnika jak to zrobić żeby niczego nie uszkodzić. Domyślam się, że bez demontażu boczka drzwi sie nie obejdzie. Jeżeli ktoś wymieniał i wie jak krok po kroku się za to zabrać byłbym wdzięczny.

zassaj eLearn do GT - powinno byc rozpisane krok po kroku

W skrócie: ściągasz boczek, odkręcasz głośnik, wymieniasz ogranicznik przez dziurę głośnika.

Potrzebujesz grzechotki i dobrej końcówki aby złapała nakrętkę (z wystającą śrubą) trzymającą ogranicznik od strony drzwi z zewnątrz - przymierz sobie zanim zaczniesz rozbierać, bo mnie to zatrzymało w połowie roboty. Możesz też prysnąć wd-40 wcześniej bo może być trochę zapieczona.

Ściągnięcie boczku w skrócie: wyjmujesz panel szyb i zaślepkę na górze uchwytu drzwi, odkręcasz dwie śruby przy uchwycie i 4-5 śrub na dole drzwi (łacznie z światłem). Szarpiesz ostrożnie za boczek przy krawędziach od str zamka i zawiasów drzwi aby puściły zatrzaski (po trzy z każdej strony, mogą przydać się zapasowe na podmianę). Wyjmujesz gumę na lewym górnym rogu drzwi (zatrzask) i trójkątny plastik przy słupku (wystarczy mocniej pociągnąć do siebie). Podciągasz delikatnie cały boczek do góry aby uszczelka szyby zeszła z blachy i zrobione.

Najtrudniejszą rzeczą przy ściąganiu boczku jest zejmowanie zaślepki na uchwycie aby wykręcić górną śrubę. Problemem jest wyjęcie jej bez porysowania razem z uchwytem -> będziesz musiał zaopatrzyć się w nowe zaślepki (o ile nie zniszczysz uchwytu), lub przygotuj sobie dobrą farbę do plastików (+ew szpachelkę) i od razu odnowisz sobie uchwyty i zaślepkę - polecam. Sama wymiana ogranicznika jest banalnie prosta.

Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka

hej, próbuje właśnie zdjąć boczek z drzwi, żeby wymienić panel sterowania szybami, stary jest rozleciany. Ale cały czas mi coś trzyma boczek. Trzeva wyciągnąć cały panel, żeby zdjąć boczek, czy jak to działa? Bo jak wyciągnę panel cały, to w sumie nie ma potrzeby ściagac boczku

nie ma potrzeby zdejmować boczka aby zmienić panel sterowania szybami...

jeżeli to lewy panel to może go trzymać jedna śrubka - widać ją nad kieszenią w boczku
prawy panel - nie ma śrubki trzymającej

co do ograniczników to podobno da się cos zaklepac i są jak nowe:))kolega to sobie naprawiał,ale pewnie różne strzelanie ich jest

W skrócie: ściągasz boczek, odkręcasz głośnik, wymieniasz ogranicznik przez dziurę głośnika.

Potrzebujesz grzechotki i dobrej końcówki aby złapała nakrętkę (z wystającą śrubą) trzymającą ogranicznik od strony drzwi z zewnątrz - przymierz sobie zanim zaczniesz rozbierać, bo mnie to zatrzymało w połowie roboty. Możesz też prysnąć wd-40 wcześniej bo może być trochę zapieczona.

Ściągnięcie boczku w skrócie: wyjmujesz panel szyb i zaślepkę na górze uchwytu drzwi, odkręcasz dwie śruby przy uchwycie i 4-5 śrub na dole drzwi (łacznie z światłem). Szarpiesz ostrożnie za boczek przy krawędziach od str zamka i zawiasów drzwi aby puściły zatrzaski (po trzy z każdej strony, mogą przydać się zapasowe na podmianę). Wyjmujesz gumę na lewym górnym rogu drzwi (zatrzask) i trójkątny plastik przy słupku (wystarczy mocniej pociągnąć do siebie). Podciągasz delikatnie cały boczek do góry aby uszczelka szyby zeszła z blachy i zrobione.

Najtrudniejszą rzeczą przy ściąganiu boczku jest zejmowanie zaślepki na uchwycie aby wykręcić górną śrubę. Problemem jest wyjęcie jej bez porysowania razem z uchwytem -> będziesz musiał zaopatrzyć się w nowe zaślepki (o ile nie zniszczysz uchwytu), lub przygotuj sobie dobrą farbę do plastików (+ew szpachelkę) i od razu odnowisz sobie uchwyty i zaślepkę - polecam. Sama wymiana ogranicznika jest banalnie prosta.

Dzięki wielkie udało sie wymienić. Wszystko poszło gładko, najtrudniejsza częścią było założenie ponowne boczna drzwi ze względu na powiginane zaczepy. Naszczescie w końcu cisza :)
Ps. Orientuje sie ktoś gdzie dostałbym uchwyt od drzwi? Czy pozostaje mi tylko jego pomalowanie?

Uchwyt raczej tylko na rynku wtórnym, ale zaślepki można kupić oddzielnie z tego co widziałem.

uchwyt serwisowo tylko z całym boczkiem, cena kosmos
maluj matem tylko najpierw wyczyść do zera z tego fabrycznego świństwa

Amortyzatory
Powrót