Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Alfa Romeo GT - krwawi mi serce

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 Jtd 16v, 2005

Domyślnie Alfa Romeo GT - krwawi mi serce

Witam,

jestem od kilku lat obserwatorem forum, lecz teraz już nie wytrzymałem, zarejestrowałem sie i proszę o pomoc. Od 6 lat mam piękna czerwoną Alfę GTV w 2.0TS. Miałem z nia przeboje lecz wszystko udało się ogarnać . To jednak nie ona ale mój zeszłoroczny nabytek spędza mi sen z powiek i doprowadza powoli do ciężkiej rozpaczy. Piękna nero metallico Alfa GT 1.9 Jtd 16V z 2005 roku. Kupiłem za bezcen z obdrapanym lewym bokiem (od zderzaka do zderzaka), temat ogarnięty i cała Bella z nowym lakierem. Wymieniłem kolejno hamulce tył/przód (tarcze na wentylowane, klocki TRW itd.), zawieszenie przód nowe (amory stare zostały - będe robił w drugiej kolejności). Teraz co mi doskwiera. Turbina po regeneracji, nowe sprzęgło + dwumasa (układ odpowietrzony), nowe świece żarowe, egr zaślepiony częsciowo, nowy pasek, pompa, rolki filtr oleju itd. Olej Motul 5W30. Tylko filtr paliwa został stary. filtr powietrza mokry K&N, rura między IC a turbo nowa, rura IC a przepustnica. Poduchy wszystkie 3 wymienione.

Ok, to na tyle reszty grzechów nie pamiętam.

Problem:
    Autem trzęsie na wolnych jak cholera! Nie dymi ani na czarno, biało czy niebiesko. Na jałowym jest po prostu masakra. Bella sama z siebie jedzie całkiem przyzwoicie, przyspiesza itd. Zastanawiam sie czy to ewentualnie wtryski czy może pompa?

Co sądzicie? Czekam na konstruktywną pomoc

Pozdrawiam.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Działdowo / Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD

Domyślnie

a spróbuj całkowicie EGR zaślepić i sprawdź. Chociaż u mnie oprócz drgań to i brak mocy był

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Sprawdz korekty wtrysków jak zrób próbę przelewową. Poduszki jakiej firmy masz? Napęd pomocniczy wymieniony?

- - - Updated - - -

Rozrząd dobrze złożony?

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał mis Zobacz post
    a spróbuj całkowicie EGR zaślepić i sprawdź. Chociaż u mnie oprócz drgań to i brak mocy był
    O ile sie nie mylę to w tym silniku nie powinienem całkowicie zaślepiać EGR bo mi błąd wyskoczy. Poza tym egr wcale nie był aż tak zasyfiony i działał poprawnie. Wyczyściłem go i zastosowałem tradycyjną zaślepke z 4 otworami. W sumie mi trochę ciężko określić czy Belli mocy nie brakuje. Nie mam bezpośredniego porównania, start od 0 jest chyba trochę ociężały?!

- - - Updated - - -

Cytat Napisał LukaSS Zobacz post
    Sprawdz korekty wtrysków jak zrób próbę przelewową. Poduszki jakiej firmy masz? Napęd pomocniczy wymieniony?

- - - Updated - - -

Rozrząd dobrze złożony?
    Sprawdzałem korekty wtrysków Multiecuscanem. Fakt, ze pierwszy miał wartość około -2 a reszta 0,iles. Niestety dokładnie nie pamiętam ale jak tylko będzie możliwość to sprawdze i dam znać. Zamierzam sie wybrac do fachowca od wtrysków (może kogoś polecacie, Poznań i okolice). Poduszki górne akron Malo a dolna pod skrzynią Magneti Marelli (miałem FEBI Bilstein i była tragedia - rezonans w całej budzie) Rozrząd dobrze złożony pasek 199 zębów bo DPF, pasek pomocniczy też wymieniony.

Dodam jeszcze, ze oprócz permanentnych drgań na jałowym od czasu do czasu silnik sie zaczknie (jakby przerywa delikatnie - sporadycznie)

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Działdowo / Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo GT 1,9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał boby1984 Zobacz post
    O ile sie nie mylę to w tym silniku nie powinienem całkowicie zaślepiać EGR bo mi błąd wyskoczy. Poza tym egr wcale nie był aż tak zasyfiony i działał poprawnie. Wyczyściłem go i zastosowałem tradycyjną zaślepke z 4 otworami. W sumie mi trochę ciężko określić czy Belli mocy nie brakuje. Nie mam bezpośredniego porównania, start od 0 jest chyba trochę ociężały?!

ja rok jeździłem z całkowicie zaślepionym. Z dziurkami było to samo. Jak czysciłem go, to był jak nowy wiec tym sie nie kieruj. Zaślep go nawet puszką i sprawdź, przynajmniej wyeliminujesz 1 problem, a to z 20min roboty. Teraz mam tak jak Ty, z dziurkami i jest ok

Auto

Domyślnie

Rozrząd dobrze złożony?[/QUOTE]

Kurcze, dałeś mi do myślenia z tym rozrządem. Nigdy nawet nie pomyślałem, ze to mogłoby być przyczyną. Jakie są standardowe objawy źle złożonego rozrządu? Zdaję sobię sprawę, że może być jedynie przestawiony o 1 ząbek, w innym przypadku pewnie by dostał od razu po zaworach i byłoby po wszystkim.