Ściąga przy przyspieszaniu

piotr_gt

Nowy
Auto
ALFA GT 1.9 (2005)
Cześć,
Wczoraj przy pojawiło mi się ściąganie przy przyspieszaniu. Nie występuje to cały czas- co jakiś czas czuję, że jak przyspieszam to kierownica mi tak "punktowo" ściąga w lewo.
Od jakiegoś czasu mam dwa inne problemy:
-łożysko tylnego lewego koła jest do wymiany
-klemy od akumulatora są luźne i się luzują podczas jazdy (rura od turbiny jest skrócona i idzie nad klemą)

Wczoraj po tym jak zauważyłem to pierwszy raz to klema się odłączyła i musiałem ją poprawić żeby ponownie odpalić samochód.
Co może być przyczyną? Jakiś element zawieszenia czy po wymianie klem i łożyska jest szansa, że ściąganie ustąpi?

Sciąganie przy przyśpieszaniu to wynik luzu na którejs tulei dolnego wahacza.Pozdrawiam Tomasz

Klemy przykręć porządnie, a tylne łożysko może mieć wpływ na ściąganie (ciężar przeenosi się na tył). Zaczął bym od tego właśnie, wahacze też warto sprawdzić.

Klemy przykręć porządnie, a tylne łożysko może mieć wpływ na ściąganie (ciężar przeenosi się na tył). Zaczął bym od tego właśnie, wahacze też warto sprawdzić.

Z całym szacunkiem kolego ale tylne łożysko nawet żeby wyło i huczało niemiłosiernie nie będzie miało wpływu na ściąganie przy przyśpieszaniu......nawet jesli występuje na nim luz(co zdarza się tylko w skrajnych przypadkach i bardzo rzadko.Pozdrawiam

Z całym szacunkiem kolego ale tylne łożysko nawet żeby wyło i huczało niemiłosiernie nie będzie miało wpływu na ściąganie przy przyśpieszaniu......nawet jesli występuje na nim luz(co zdarza się tylko w skrajnych przypadkach i bardzo rzadko.Pozdrawiam

Dokładnie, u mnie huczało łożysko z tylu niemiłosiernie lewe jak i prawe i żadnych objawów ściągania nie miałem. Wiec na pewno to nie jest wina łożyska. Ja na samym początku sprawdziłbym opony, wyważenie.

Lepiej jedź na stacje kontroli pojazdów i niech Ci porządnie przetrzepią zawieszenie i układ kierowniczy.

Dokładnie, u mnie huczało łożysko z tylu niemiłosiernie lewe jak i prawe i żadnych objawów ściągania nie miałem. Wiec na pewno to nie jest wina łożyska. Ja na samym początku sprawdziłbym opony, wyważenie.

Byłem na stacji i najpierw stwierdzono krzywą felgę.
Potem przy wymianie łożyska kazałem mechanikowi sprawdzić zawieszenie. Mówił, że górny prawy wahacz ma luz, ale kazał najpierw na szarpaki podjechać i sprawdzić stan wszystkich dolnego prawego wahacza, żeby bez sensu nie wymieniać samej góry.

sprawdź mocowanie dolnych wahaczy - dokręc śruby od dołu 4 sztuki, u mnie były słabo dokrecone

Wysłane z mojego SM-C115 przy użyciu Tapatalka

sprawdź mocowanie dolnych wahaczy - dokręc śruby od dołu 4 sztuki, u mnie były słabo dokrecone

Wysłane z mojego SM-C115 przy użyciu Tapatalka

Po zobaczeniu felgi wiem, że to się stało po zaliczeniu jakieś wielkiej dziury. W związku z tym moje wahacze mogły się skrzywić jak felga więc bez wymiany się nie obejdzie...

Po wizycie na stacji diagnostycznej: amortyzator z prawej strony leci. Oraz wahacz góra lewa i prawa strona do wymiany. (Luz)

Amortyzatory
Powrót