Wypadanie zapłonu na wolnych obrotach w 3.2

michal.115

Nowy
Auto
Była Alfa Romeo 147 FL 1.6 TS 120KM 2008r teraz GT 3.2 :)
Problem istnieje praktycznie od początku. Auto ładnie chodzi na wolnych obrotach i nagle zaczyna migać się check, dławi silnik. Po około pół minuty wszystko wraca do normy i migająco piszczący check znika (gdy dodam gaz by jechać, to odpowiednio wcześniej). Komputer pokazuje wypadanie zapłonów na cylindrach 1-3. Na początku olałem temat, ponieważ wiedziałem że są do roboty uszczelki pod głowicami i rozrząd. Po praktycznie generalnym remoncie (panewki, uszczelki pod głowicami, uszczelniacze zaworowe, docieranie zaworów, planowanie głowic, wymiana kompletnego rozrządu z pompą wody na ori blokadach, wymianie po drodze uszczelek i oringów, jakie tylko były) problem dalej istnieje. Zmieniłem miejscami cewki 1-3 z 4-6 i dalej problem na pierwszym bloku. Świece wymienione może 20kkm temu, zaraz po kupnie. Nie mam już pomysłu co jeszcze może być. Problem nie przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu, ale drażni. Może ktoś z Was mnie naprowadzi.

To jest na zimnym czy obojętnie jaką temperatura silnika?
A w tym momencie sonda lambda jak się zachowuje?

P9

Nie ma większego znaczenia jaka temperatura, ale siłą rzeczy częściej dzieje się to na rozgrzanym silniku. Czyli czeka mnie podpięcie pod kompa i czekanie aż coś nie zacznie się dziać.

Dokładnie.

P9

A masz tylko błąd wypadania zapłonu czy też jakieś dodatkowe?

Wypadanie zapłonów w Busso to 90% źle ustawiony rozrząd ( tak jak u mnie ) lub coś z układem zapłonowym tylko, że Ty już to sprawdziłeś.. Mierzyłeś kompresje na cylindrach ?

Wypadanie zapłonów w Busso to 90% źle ustawiony rozrząd ( tak jak u mnie ) lub coś z układem zapłonowym tylko, że Ty już to sprawdziłeś.. Mierzyłeś kompresje na cylindrach ?

Po generalce powinna być ok, więc nie wiem czy jest sens mierzyć. Wg mnie też winny jest rozrząd. Ewentualnie wtryski, albo cała listwa, bo nic innego raczej być nie może.

Długo mnie nie było, ale w końcu znalazłem czas i zrobiłem logi (zimny silnik, dopiero co odpalony). Check miga się i piszczy od 98-114 sekundy, 213-231 sekundy, 340-356 sekundy i 382-400 sekundy. Mniej więcej w tych przedziałach wartości sond przy katalizatorach gwałtownie się rozjeżdżają (jedna z napięciem w górę a druga w dół). Autem da się jeździć, ciągnie jak Sasha Grey, spalanie średnie lekko ponad 10 litrów, więc to bardziej problem kosmetyczny jak dla mnie, ale denerwuje na wolnych obrotach. Daję link do pliku CSV z FESa do wglądu. Tylko 58KB więc można pobrać bez posiadania konta. https://chomikuj.pl/michal.115/Dokumenty

na początku przepraszam za "odgrzewanie kotleta" ale mam to samo, nie moge pisać na priv wiec pytam na ogólnym a nie znalazłem rozwiązania na forum, sprawdzałem wszytko jak wyżej, u mnie zapisuja sie przy ~ 80stopniach i 760 obr/min, rozrząd sprawdzałem na blokadach zuphp907014

Amortyzatory
Powrót