• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Xenony - Alfa GT - co, jak i dlaczego :)

kobielczak

Nowy
Auto
GT 2.0 JTS
Hej, 2 dni temu spalił mi się prawy ksenon.
Lewy działa bez problemu, stabilizacja też się uruchamia.

Sprawdziłem bezpieczniki, są ok - więc celuje w spaloną żarówkę (mam nadzieję, że nie padła przetwornica).

Mam problem dostać się do prawej żarówki - chyba trzeba rozpiąć przewody wodne itp itd.
Moje pytanie brzmi - czy trzeba kupować Markowe żarówki np OSRAM za 350zł czy mogę zainwestować w "tańsze" żarówki np: Polecono mi w hurtowni firmę: Vertex Premium D2S - 35W, 6000k.

Czy takie żarówki będą ok? Wiem, że ich żywotność może być słabsza, i jakość światła gorsza ale.. w cenie 1 kompletu Osram mam 3 komplety Vertex :)

Pytanie drugie - czy komputer w AR GT powinien pokazać spaloną żarówkę? Czy można jakoś zdiagnozować czy przetwornica działa?

Kupiłem zamiennik w norauto o barwie 4300K za okolo 70 zł i świeci na prawdę dobrze, jak ktoś wsiada wieczorem do mojego samochodu to jest w szoku, ze w nocy może być tak jasno :D

EDIT - w aucie mam opakowanie z tego żarnika, aktualnie jestem w pracy i nie mam jak podejść, wieczorem napisze jakiej marki jest ten żarnik. ; )

EDIT 2 - znalazłem na necie, są to żarniki firmy Euromach do dostania w norauto za 75zł ; ) szczerze polecam

Ostatnia edycja:
Bosma, cena w okolicy 100zł świecą u mnie już ponad dwa lata. Żadnych zastrzeżeń.
Co do wymiany w 3.2 zdejmuje się zderzak, nie wiem jak dokładnie jest w jts-ie, ale często kombinowanie kończy się pourywanymi "uszami" lub problemem parowania lamp.
Komputer nie monitoruje spalonych świateł mijania i drogowych.
Istnieje diagnostyka xenonów chyba w 166-tce, przynajmniej gdzieś na forum widziałem że można się połączyć. W GT nie wiem, ja tego nigdy nie próbowałem.

Dostęp bardzo utrudniony. Dla świętego spokoju najlepiej zdjąć zderzak i wyjąć lampy. Możesz na próbę podmienić żarniki miejscami wtedy będziesz wiedział czy to żarnik czy przetwornica.

Miałem Vertexy w Oplu i powiem tak. Jaka cena taka jakoś, szybko się wypalały i co sezon dla świętego spokoju zakładałem nowe. Nie przepaliły się i barwa była ok.

Amortyzatory
Powrót