Zakup pierwszej w życiu Alfy

Xobito

Nowy
Auto
GT
Witam !
Mam zamiar kupić swoją pierwszą alfę w życiu generalnie padło na model GT 1.9 JTD . Cały problem polega na tym że jestem niemalże zielony z zakresu mechaniki samochodowej więc i o Alfach niewiele wiem .
Tutaj pojawia się moja prośba tudzież pytanie. Na co mam zwracać uwagę przy kupnie czego się obawiać i generalnie jakie są tak ogólnie wady i zalety tego wozu. Wiem żę pewnie temat gdzieś był ale chciałbym żeby to było przetłumaczone jak dla "Przedszkolaka" .
Dodam że mam dwa autka na oku w razie czego mogę zarzucić linkiem z otomoto

musisz szukać kogoś kto się na tym zna i jest w poblizu miejsca w którym chcesz kupić GT
ewentualnie możesz zabrać ze sobą kogoś obeznanego w temacie na oględziny

pokaż te ogłoszenia, moga być numery jak nie możesz linków wklejać

6012450661
lub
6011179555
Generalnie wiem tyle że warto głównie iść w diesla .
no fajno by wiedzieć na co dokładnie się piszę . kupując Alfe GT

2.0JTS to benzyna z dużym przebiegiem starsza i różniąca się paroma detalami od tej drugiej JTD

szukaj kogoś kto podjedzie do Zawiercia zlooka tą JTD za 17700zł, pogadaj z użytkownikiem forum o nicku [MENTION=3477]bocian[/MENTION] - może coś wymysli
jakbyś kupował to powiedz sprzedawcy żeby się nie wygłupiał i zanim zacznie opuszczać od razu odjął 500zł na wymianę gałki biegów na oryginalną
bo jest założone jakieś gówno i kolejne 400 na zakup nowego grilla - bo brakuje w nim poziomych chromowanych elementów których luzem nie dokupisz

Jestem z miasta, mam GT i kilka tematów już przerobiłem:)

Ostatnia edycja:
a jak się szuka na otomoto po nr ogłoszenia?
google mi nie ogarnia :-)

- - - Updated - - -

dobra - juz wyszukałem po cenie i mieście :-)

Znalazłem jeszcze jedną za 15 900 też w zawierciu :D także nie pozostaje mi chyba nic innego jak pojechać i obejrzeć te cuda. aczkolwiek mam pewne obawy że ta droższa może być klepana . No i średnio mi się wierzy że 10 letni diesel zrobił tylko niecałe 200k przebiegu

ja tam miewałem lata gdzie przebieg sięgał 20kkm wiec 10 i 200 to wg mnie nie tragedia
dodajac do tego autko typu gt to całkiem realne
nie ma co skreslac
( p.s. moja była gyty obecnie 13 letnia ma teraz pewnie coś ponizej 250 kkm bo siostra bardzo mało jeździ )

Ja nie mówię że skreślam . zakochałem się w tym wozie i go kupie ; ) tylko że wydaje się to podejrzane

No i średnio mi się wierzy że 10 letni diesel zrobił tylko niecałe 200k przebiegu

Jak ktoś będzie Ci sprawdzał auto, to może podpiąć się do sterownika i odczytać km.
Może coś wyjdzie, może nie.

A najlepiej sprawdzić ogólny stan auta i tym się głównie kierować:).

Taki przebieg jest możliwy.
U nas GT z dieslem robi poniżej 10 tyś km w roku.
A kupiliśmy JTD głównie ze względu na niezawodność silnika.

a jak się szuka na otomoto po nr ogłoszenia?
google mi nie ogarnia :-)

- - - Updated - - -

dobra - juz wyszukałem po cenie i mieście :-)

1 > a.jpg

2 > aa.jpg

- - - Updated - - -

No i średnio mi się wierzy że 10 letni diesel zrobił tylko niecałe 200k przebiegu

różnie bywa, moje GT produkcja połowa 2008 kupiłem na początku 2010 z 26kkm przebiegu, jest u mnie ponad 7 lat i dziś ma 93kkm
żeby zachęcić do zakupu GT - pooglądaj ;) > http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/137005-bialy_blackline_iii.html?highlight=

Mój "Pan Alfa" jeździ ok 40km dziennie obwodnicami i przez miasto. Spalanie mam 6.8l/100km (ok.800km na bak). Jest mega użyteczne, przestrzeń w środku zadziwia. Osoby 1,9m wzrostu potrafią wygodnie rozsiąść się z przodu i z tyłu. A zimą można spokojnie zapakować walizki i 2 deski snowboard'owe.
Więc polecam auto.

Doobra a jeszcze powiedzcie mi bo słyszałem ze różne opinie na ten temat. Diesel czy benzyna przy silniku 1,9 ? bo nap w benzynie znalazłem coś takiego ID: 6012393487 to już 8 k a nie 15 a faktem jest że mi auto dośc szybko potrzebne a nie zorganizuje szybko większej gotówki .

Nie było 1.9 benzynowego w GT. To 2.0 JTS. Wystarczyło poszukać w specyfikacji modelu.
To model ze stycznia 2004 roku, początkowo te silniki miały jakieś problemy z nagarem co skutkowało spadkiem mocy, trzeba doczytać, ale coś mi się gdzieś obiło o uszy.
Dodatkowo legendarne już przycierające się wałki.
Niektórzy jeżdżą latami bez problemów, niektórzy zaraz po kupnie przeklinają. Nie ma reguły. Loteria.

Osobiście? Nie ryzykowałbym. Ty zrobisz jak chcesz.

możesz mieć farta i w miarę będzie jeździć a możesz nie mieć i się okaże że musisz wydać drugie tyle co koszt zakupu albo więcej
takiego auta nie kupuje się bez sprawdzenia u kogoś kto zna się na AR, nie u pana który zna się na wszystkim bo ma warsztat 10 czy 25 lat
kolejna sprawa - jeśli chcesz kupić AR za wszystko co możesz wydać to nie jest zbyt dobry pomysł, auto wymaga jakichś wydatków
po zakupie to raz, dwa - jeśli nie masz kasy na usuwanie ewentualnych niespodziewanych awarii... to lepiej nie kupuj AR

Xobito, widać, że nie masz nawet podstawowej wiedzy o GT.

Za 8tyś zł kupiłbym dobry rower i zafundował sobie fajny wyjazd wakacyjny w lecie.
Same pozytywy:).

Kupno GT w okolicach tej kwoty zapowiada masę problemów i stres.

Za 8tyś zł kupiłbym dobry rower i zafundował sobie fajny wyjazd wakacyjny w lecie.

To się zdecyduj DOBRY rower czy FAJNE wakacje -:confused: w tej cenie tych dwóch rzeczy w takiej specyfikacji raczej nie znajdziesz:D:D

A tobie Xobito życzę powodzenia - ta GT za 17700 naprawdę ładnie wyglądała - jakbym takie widział 2 lata temu jak szukałem swojej to miałbym lepszą furę i mniej siwych włosów na głowie.

Ostatnia edycja:
To się zdecyduj DOBRY rower czy FAJNE wakacje -:confused: w tej cenie tych dwóch rzeczy w takiej specyfikacji raczej nie znajdziesz:D:D

A tobie Xobito życzę powodzenia - ta GT za 17700 naprawdę ładnie wyglądała - jakbym takie widział 2 lata temu jak szukałem swojej to miałbym lepszą furę i mniej siwych włosów na głowie.

Nawet jak nie szukasz najtańszych tak jak ja trochę siwych włosów mi się pojawiło :P

ŁŁŁooo panie, w 2 miesiące obejrzałem około 10 sztuk na południu kraju i takich paści to nie widziałem od czasu jak w 2014 szukałem Forda Ka dla żony w budżecie 4-5 tys.
Mam wrażenie że od roku jest dużo więcej ładnych egzemplarzy w ofercie.

Amortyzatory
Powrót