• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem po wymianie sprzegla

kulu008

Nowy
Auto
Alfa romeo GT 1.9 JTD
Wymienilem ostatnio sprzeglo kompletne tarcza docisk i lozysko. I zimering bo uciekal olej ze skrzyni . Winowajca bylo rozwalone lozysko oporowe. Dwumasu nie wymianielem wygladal okej . I tutaj zaczal sie problem odpowietrzone sprzeglo ale nie lapie od samej gory tzn z gory jest luz pozniej juz czuc ze sie go wciska ale jest ale sprzeglo twardo chodzi i lapie od samego dolu. Co moze byc nie tak, plyn hamulcowy zostal stary od kiedy mam auto nie wymienialem go i watpie ze byl kiedykolwiek wymieniany czy plyn tez moze byc winowajca tego stanu rzeczy? Tak jak mowie sprzeglo bylo odpowietrzane i dalej z gory zostaje luz i twardo wchodzi. Prosze o jakies sugestie i pomoc.

Sprawdź czy nie masz wycieków na pompce wysprzęglika. Czasem po złożeniu wszystkiego troszkę za mocno można docisnąć wysprzęglik od góry skrzyni przy pompce i może cieknąć. Sprawdź tą gumę oraz bolec czy są suche.
Odpowietrzyć najlepiej na maszynce by sprawdzić czy dochodzi do 2 barów.
Płyn też może być powodem. Ale wtedy musisz wymienić w całym układzie (hamulce i sprzęgło).
Przy wymianie sprzęgła troszkę tego płynu ucieka więc mam nadzieje że masz go jeszcze w zbiorniku milimetr powyżej max. W moim przypadku gdy miałem poniżej maxa hamulce brały jakby na dwa razy [emoji849] mimo szczelnego układu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Amortyzatory
Powrót