Fabryczne wypełnienie progów.

Auto
GT 1.9 jtd
Alfacholicy czy ktoś z was mial doczynienia z wypelnieniem progow takie pianki w foliowym worku. Bede robil na dniach progi w mojej GT a mam wrazenie że przez te gabki stoi tam woda bo jak dobrze popatrzec to próg fabrycznie nie jest szczelny jest dostęp od spodu i nie mowie tu o korkach plastikowych. Gdzies trafilem na temat o jak najszybszym usunieciu tych gabek niestetu juz nie moge go znaleźć u mnie korozja jest od wewnatrz progu tylko w miejscu gdzie byla ta pianka. Robiliście to u siebie?

Ostatnia edycja:
Pianka jest zawsze w folii. Jeśli jej coś nie uszkodziło to nie ma szans zawilgnąć. Wilgoć masz z tego względu w progu, że prawdopodobnie jest gdzieś zakrzywiony i przez zniekształcone łączenia blach dostaje się tam woda. Jak wyjmiesz gąbkę to będziesz miał fatalne wrażenia akustyczne. Ona pomaga w wytłumieniu progów. Jeśli by rzeczywiście w worku była wilgoć to musisz ją wysuszyć i włożyć do innego szczelnego rękawa przed wsadzeniem na miejsce. Ewentualnie można ją zastąpić grubą pianką z zamkniętymi porami ale musiał być ją szczelnie przykleić do blachy od wewnątrz.

ja to wyrzuciłem i jakiejś strasznej różnicy w akustyce nie zauważyłem

Chwila chwila, o czym mowa? Może ktoś to pokazać?
Pianka w progach to mi się z jednym kojarzy Panowie.

OK, ale jak to wygląda. Widziałem jak ludzie rozbierali GT i nigdzie nic takiego nie zauważyłem.

kawałek gąbki w worku foliowym taka kiszka :)

- - - Updated - - -

a jeśli tego nie było w progach to znaczy że ktoś już tam zaglądał

Wypelnienie

Tak wyglada to wypelnienie

- - - Updated - - -

Naga bella

Załączniki

• IMG_20170629_112430.jpg
    IMG_20170629_112430.jpg
    73.7 KB · Wyświetleń: 59
  • IMG_20170620_151928.jpg
    IMG_20170620_151928.jpg
    92.9 KB · Wyświetleń: 51
Jak dostać się do wspomnianego wypełnienia? Czy wystarczy zdjąć tylną boczną tapicerkę?

Jak dostać się do wspomnianego wypełnienia? Czy wystarczy zdjąć tylną boczną tapicerkę?

Ona jest w progach a nie pod tapicerką. Wyjmowanie najlepiej przez odwinięcie blachy od dołu ale to już raczej dla blacharza robota.

Dziękuję za informację!

Wypełnienia utrudniają nieco równomierne nakładanie preparatu konserwującego w progach. Korzystałem z sondy, którą udało się przepchnąć pod wypełnieniami.

Czy do progów w GT może trafić niewielka ilość pyłu / piasku z drogi? To co się tam znajdowało wydmuchałem sprężonym powietrzem.

wypełnienie jest dostepne po wyjęciu tylnich boczków tam widac wnętrze progu . co do piasku domyślam się ze fabrycznie nic się tam nie dostaje , ale wystarczy lekkie wygięcie progu i na łaczeniu progu pojawia sie szczelina przez którą dostaje sie piach woda i inee , o efekty rudej nie trudno

wypełnienie jest dostepne po wyjęciu tylnich boczków tam widac wnętrze progu . co do piasku domyślam się ze fabrycznie nic się tam nie dostaje , ale wystarczy lekkie wygięcie progu i na łaczeniu progu pojawia sie szczelina przez którą dostaje sie piach woda i inee , o efekty rudej nie trudno

Widoczne jest ale jeśli chcesz je wyciągnąć to już powstaje problem. Zazwyczaj folia pruje się o blachę a poza tym włożenie w stanie nienaruszonym jest prawie niemożliwe.

Czy ktoś z Was był w stanie w ePER odnaleźć numery produktowe wspomnianych pianek w folii wypełniających progi w GT? Przeszukałem jedną z nowszych wersji katalogu i niestety nie znajduję...

komponent o którym piszesz nie został skatalogowany, był wprowadzany do szkieletu nadwozia podczas formowania tego elementu w fabryce

Szanowni koledzy. Właśnie kupiliśmy GT i trzeba robić progi. Czy zatem sugerujecie całkowite usunięcie tej pianki/gąbki? Co, jak ktoś wcześniej zauważył, pozwoli na solidną konserwację wewnątrz. I takie pytanie Alfa-laika, gdzieś poza ASO dostanę progi?

Amortyzatory
Powrót