Wibracje/podskakiwanie auta w przedziale prędkości 80-100km/h

mufas

Nowy
Auto
AR GT jtd
Czołem,
problem dotyczy mojej GT jtd.
W zakresie prędkości 80-100 dzieją się z autem dziwne rzeczy. Auto wibruje/podskakuje jakby jechało po jakiejś strasznie nierównej drodze. Przy hamowaniu w tym zakresie telepie kierownicą. Poniżej 80km/h zero wibracji. Nic nie bije przy ostrym hamowaniu itd. Powyżej 100 też zero objawów. Wczoraj jechałem autostradą ponad 180km/h i jedzie się ok. Nic nie wibruje, przy ostrzejszym hamowaniu zero dziwnych objawów. Objawy w zakresie 80-100 najbardziej odczuwalne kiedy jadę na wbitym biegu bez gazu i auto sobie powoli zwalnia. Mam wrażenie, że jak w zakresie 80-100 depne gaz w podłogę, to jakby mniej czuć te wibracje.
Co sprawdziłem:
koła wyważone, felgi proste. Wizyta w SKP i niby zawieszenie i układ kierowniczy ok, brak luzów.
Jakieś sugestie?
pozdrawiam

do sprawdzenia natychmiast - oba przeguby wewnętrzne (luz kielich/"krzyżak" albo tripod jak zwał tak zwał) + weryfikacja stanu łożyska podporowego
prawej półosi (długiej, strona pasażera)

jedź chwilę z prędkością taką aby biło i wcisnij sprzęgło, bicie ustanie - przyczynę masz wyżej
częściej rozpada się prawa półoś niż lewa - ale mogą i obie jednocześnie

jedź chwilę z prędkością taką aby biło i wcisnij sprzęgło, bicie ustanie - przyczynę masz wyżej
częściej rozpada się prawa półoś niż lewa - ale mogą i obie jednocześnie

wbicie sprzęgła przy występujących objawach nic nie zmienia.
Przeguby wewn. i półosoie był wymieniane z rok remu.
Wczoraj doszedł objaw, że coś huczy, huczenie narasta wraz z prędkością.

[notranslate]Alfa[/notranslate] idzie dziś do szpeca.

a to rzeczywiście nie przeguby bo po rozłączeniu napędu/wcisnięciu sprzęgła objawy powinny ustać od razu

no to się wyjaśniło..
Za wibracje odpowiedzialna opona...
To daje pogląd jak wygląda praca wulkanizatorów. Maszyna pokazuje "0 gram" więc jest ok. A tu jednak opona jajowata.

Co do huczenia to podczas jazdy ciężko stwierdzić, co gdzie huczy. Na podnośniku nic nie huczy, na łożyskach brak luzu. Chyba trzeba poczekać aż się bardzo "rozhuczy".

2 opony odesłane do oponeo do reklamacji. Zobaczymy czy uzwględnią.

Ja miałem podobnie, w mojej 156 przy 60km/h huczało, -ASO stwierdziło że to nie łożyska, nie przegub, znaleźli wyząbkowanie na oponach, założyli inne i huczenie ustało.

Zobaczymy czy uzwględnią.

Mnie z zeszłym roku nie uwzględnili, nie widzieli żadnej wady fabrycznej (3 szt. jajowate) nie dało się na nich jeździć. Prawdopodobna przyczyna w/g wulkanizatorów to transport w kontenerze (koreańskie).
Nigdy nie kupię już opon z poza europy i z oponeo.

reklamacja odrzucona....
powód:

Niniejsza gwarancja nie obejmuje produktów:
zużytych powyżej 25% w przypadku reklamacji związanych zwibracjami i/lub niestabilnością prowadzenia pojazdu;

Takie są warunki gwarancji dla opon z grupy Continental. Opony po roku i 20 tys km robią się jajowate, że jeździć się nie da, ale gwarancja nie obejmuje bo zużycie ponad 25%. :edziahaha:

Che ktoś to upalenia dwie opony 225/40R18?

Witaj w klubie. W du....e niech sobie wsadzą te "gwarancje"
Ty masz dwie a ja 4 nowe ale jajowate ;)

Amortyzatory
Powrót