Witam, mam obecnie w nowo zakupionej GT felgi R16 z oponami 205/55 i zastanawiam się na zmianą na R17 215/45. Miałem nawet kiedyś GT na R17, ale było to już ponad rok temu i nie za bardzo już pamiętam jak duża była różnica. Szukam kogoś, kto ma może akurat dwa komplety lato/zima R16 i R17 i ma bezpośrednie porównanie jak wygląda różnica w komforcie i prowadzeniu. Ja mam wrażenie, że na R16 GT jest dość komfortowa, da się jechać na kostce brukowej z rozsądną prędkością, za to mam wrażenie, że w zakrętach auto nie jest do końca stabilne. Wydaje mi się, że na R17 było dużo lepiej w prowadzeniu, ale też nieznośnie przy jeździe po mieście. No i nadrabiały wyglądem :-) Może ktoś potwierdzić lub zdementować moje wrażenia?
Inna sprawa, to gdzie i jak kupić używane felgi, żeby nie wpaść na minę? Jakie powinny być parametry? W instrukcji stoi, że R17 5x98 7J ale nie ma podanego rozmiaru otworu centrującego i osadzenia. Wydawało mi się, że jest ET40,5 ale otworu nie pamiętam. Podobają mi się takie felgi: http://allegro.pl/alufelgi-17-alfa-r...921261546.html niby jak są dla 147 to powinny pasować, ale ET się nie zgadza. Jak żyć, co robić?