Zaciski w alfie

miketbg

Nowy
Auto
GT
Witam!
Mam takie pytanie, otóż po zakupie mojej Alfy GT przejechałem jakieś 20 000KM i niestety można powiedzieć, że hamulce z przodu mi się kończą i pora na wymianę. Więc po obszukaniu forum postanowiłem że zakupie tarcze Mikoda ATM 0345 GT, które są wentylowane, nacinane i wiercone, do tego też klocki Mikoda 71184 . Jeżdzę trochę dynamicznie więc stwierdziłem, że dołożę do tych GT zamiast zwykłych, a przy okazji przetestuję. No i prawie miałem już je zamawiać lecz na ogłoszeniu z aukcją doszukałem się takiego komunikatu
"Jeżeli w swoim samochodzie masz tarcze pełne a chciałbyś zamienić je na wentylowane musisz zmienić też zaciski hamulcowe."
Szczerze mówiąć [notranslate]Alfa[/notranslate] to mój pierwszy samochód, i będzie to też moja pierwsza wymiana hamulców. Mam to zamiar zrobić samemu, lecz szkoda zamawiać niepasujące części. Poprzednie hamulce są jeszcze od poprzedniego właściciela i patrząc na tarcze wydaję mi się, że są zwykłe (smukłe, beż żadnych nacięć ani nic). Najwyżej jeszcze podejdę na parking wieczorem i zrobię zdjęcie. Więc tutaj proszę o poradę starszych kolegów, czy faktycznie trzeba wymieniać te zaciski.

Wentylowane to sa takie 727262377.jpg i raczej takie masz

- - - Updated - - -

Sprawdz czy jest to naciecie na srodku tarczy

Wychodziłoby na to, że są wentylowane i wszystko będzie ok. Wielkie dzięki za pomoc!

IMAG0003.jpg

Daj sobie spokój z tymi tarczami, będziesz miał wieczne kłopoty z pękającymi tarczami między otworami, chcesz dobre tarcze to ATE, Brembo, Brembo Max, ewentualnie TRW.
Jak nie masz doświadczenia to nie bierz sie za heble, oddaj to komuś to się na tym choć trochę zna.

pzd
george.

postanowiłem że zakupie tarcze Mikoda ATM 0345 GT, które są wentylowane, nacinane i wiercone, do tego też klocki Mikoda 71184 . Jeżdzę trochę dynamicznie więc stwierdziłem, że dołożę do tych GT zamiast zwykłych, a przy okazji przetestuję.
Ja po zajeżdżeniu kompletu wierconych i nacinanych tarcz - mogę stwierdzić , że poza dużo większym poziomem hałasu i szybszym zużyciem klocków - innych efektów, a szczególnie lepszego hamowania - nie zauważyłem.

mam u siebie w GT tarcze mikody nacinane i nawiercane , Jesli chodzi o skutecznosć cieżko się wypowiedzieć wcześniejsze były zajechane , wiec na jakichkolwiek byłoby lepiej . Tarcze u mnie przejechały 40 tys km i nic się z nimi nie dzieje . tzn nie pękają itp . wizualnie jak najbardziej na plus szczegolnie jesli felga na to pozwala

chcecie to montujcie, na forum temat znany od lat, jest kilka wątków o tych tarczach, użytkownicy to reklamowali, ja to wywaliłem na złom.

pzd
george.

chcecie to montujcie, na forum temat znany od lat, jest kilka wątków o tych tarczach, użytkownicy to reklamowali, ja to wywaliłem na złom.

pzd
george.

Nie neguje Twojego zdania . Wręcz przeciwnie slyszałem wiele o pękaniu tarcz w miescu nawierceń , jakby nie było osłabia to materiał a tarcza nie ma lekko . Ja osobiście tego nie doświadczyłem , całe szczęście .
tak po za konkursem zauważyłeś zwiększenie hałasu , jak to się objawia , szum ?

Podczas hamowania było słychać taki charakterystyczny dżwięk, mi nie przeszkadzał.

pzd.
george.

Badziew, miałem i odradzam, wszystkie wymienione wady miały u mnie miejsce. Tylko markowe gładkie. a wygląd? Nakładki na zaciski też "wyglądają" ;)

Miałem w leonie 1m 180km Arl po sofcie tarcze mikody przód i tył nawiercane, efekt wizualny super i tyle z plusów. 3 poważniejsze hamowania że sprintu i tarcze zwichrowane, do tego tak pyliły że codziennie mógłbym myć felgi. Podczas hamowania czuć pod pedałem że klocek pracuje na tarczy.

Ja będę lada moment kończył klocki z przodu i będzie to trw Power Disc (z tyłu też mam trw i klasa)

Kurde trochę szkoda, że się tak szarpnąłem na ten model GT. Mam je już w domu i miałem je montować na weekendzie, lecz trochę mi się ich odwidziało. Mam zamiar je odesłać do sklepu i wymienić na ten zwykły model Mikoda ATM 0345 bez gt, to będzie dobry zakup czy raczej sobie też odpuścić?

edit:
jednak napewno oddaje do sklepu te mikody, poprzeglałem trochę i znalazłem taki zestaw TRW DF1749 (tarcze 270zl) + TRW GBD1602 (klocki 180zl) i takie raczej zakupie, koszt razem to 450zl jakby kogos interesowalo, te zwykle mikody z klockami natomiast 250zl. A tych Power Disc do alfy niestety nie znalazlem (??) Ewentualnie co sadzicie o klockach polskiej firmy Breck ich koszt to 100zl czyli jakies 80zl taniej od trw

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót