...komprecha jest ponad 14 na każdym baniaku,Mam nowe świece BKR6EKPA ale zobaczę jeszcze jak jeździ na PFR6B bo w eLearnie są jako główne a tamte jako alternatywne.Przepustnica wyczyszczona ale nie wymagała czyszczenia ,sprawdzę jeszcze dokładnie i wyczyszczę dolot powietrza i wsadzam wkładkę k&n może pomoże przy dole,osobiście nie wierzę w takie rzeczy. W tym tygodniu wymienię olej bo ponad 1000km jest walne jeszcze raz wyzerowanie samoadaptacji silnika na nowym filtrze i świecach i będę jeździł dalej.Jak dotrę silnik już dobrze to z hamuje go i zobaczymy co los pokaże.
- Kompensuje, ale nie steruje na moc. W takim statusie monitorów, ECU powinno puścić post-cat w pętlę otwartą. A jeśli tego nie robi to czemuś myśli, że musi sprawdzać, mimo, że kończy monitor pozytywnie. W każdej chwili może załączyć monitor. Obciążenie jest w takiej sytuacji warunkiem brzegowym. Zrzuty są wg mnie mało spójne, tak bym właśnie pomyślała, gdyby chodziło o moją GT.
- wkładka KN - nie wpływała na parametry. Nie w konstrukcji, która nie daje rady zaciągnąć fabrycznie ustalonej masy powietrza, w sumie przy prawidłowej kompresji statycznej. Może i eksperyment by mi się udał i ECU dałoby więcej paliwa, ale silnik nie dał rady wciągnąć stosownej ilości powietrza… Założenie było słuszne, wnioski wyciągnęłam. W sprawie silnika, nieco za późno. Że nikomu prać się nie chciało, to został wywalony. Ale można go spokojnie montować, że zniszczy MAF – wg mnie mit… Sterowanie się zaciera i rozmywa, ponieważ nic za bardzo nie ma wpływu na masę powietrza – co by się nie działo, zaciąga stałą objętość.
- Świece – jak nowe, to też nie, no chyba, że silnik paskudzi wtórny obwód cewki… ale wtedy patrz jw. – nic… ale można nowe też montować różne, zawsze nowe to nowe. Wymieniałam przed naprawą i po znowu, bo w jej czasie oberwały tak, że wg mnie kwalifikowały się do natychmiastowej wymiany. To samo myślałam o sondach lambda, ale póki co siedzą.
- nie pisałam, by badać kompresję statyczną, tylko pobór oleju. Świadomie. Zwiększony i to znacznie może występować przy prawidłowej kompresji statycznej.