Pokaż wyniki od 11 do 13 z 13
-
21-11-2019, 19:52 #11
- Auto
- Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Dzisiaj udało mi się ogarnąć temat w 100%. Nie potrzebujesz ogólnie żadnych adapterów, po prostu podłącz wszystkie kostki. Żeby radio Ci działało musisz mieć podłączenie do kierownicy, a żeby podłączyć nieoryginalne radio do kierownicy w Alfie to robisz następującą rzecz - szary kabel od kabli sterowania kierownicą podłączasz z zasilaniem radia PLUS. Spróbuj, jak nie zadziała to daj znać podeśle Ci zdjęcia jak to u mnie wyglada.
› Więcej...: Brak dźwięku po podłączeniu radia.
-
-
22-11-2019, 10:20 #12
Powiem tak, żeby podłączyć radio w tym aucie nie potrzeba żadnych adaptarów Bose ani żadnych złączy ISO dedykowanych do Alfy. To co jest w sprzedaży i na allegro to tylko zeby wyłudzić kasę. Ja po części problem rozwiązałem a mianowicie:
Z racji tego że w złączu A od AUTA nie ma pinu żółtego (A4 - żółty akumulator) podpiąłem ten A4 do A7 ( Czerwony - zapłon)
Wygląda to tak że pod jeden kabel z AUTA czerwony podpiąłem dwa kable z RADIA czerwony i żółty.
Problem jest w tym że radio mogę włączyć i wyłączyć ręcznie. Nie działa uruchamianie i zamykanie radia z zapłonu.
Nad tym jeszcze będę musiał posiedzieć...
Co do Bose. Wystarczy niebieski kabel (A5 - sterowanie zasilania 12V - aut.antena) wpiąć do kostki zółtej z jednym szarym przewodem w aucie. I po problemie
A co do uruchamiania z kierownicy...
Który szary kabel od kabli sterowania kierwnicą? W jakiej kostce on się znajduje, jakie ma oznaczenia? Prosze podeślij mi jak to u Ciebie wyglada lub pokaż na schemacie radia który wcześniej zamieściłem
Tak dla przypomnienia:
Standardowe ISO w radiu
A8- czarny
A7- czerwony
A6- pomarańczowy
A5- niebieski
A4- Żółty
A3- puste
A2- puste
A1- puste
Iso w Alfie:
A8- czarny
A7- czerwony
A6- puste
A5- niebieski (aut.antena)
A4- puste
A3- CAN_A
A2- Booster
A1- CAN_B
-
22-11-2019, 11:01 #13
A swoją drogą może ktoś mnie oświeci:
Gdzie w tym aucie w złączu A jest kabel odpowiadający podtrzymanie pamięci (Kabel żółty - akumulator)
Bo ja na tej kostce tego nie widzę:
schemat na radiu:
Na złączu A w każdej standardowej kostce ISO radia jest to pin A4
A w złaczu od auta?
I jeszcze jedno:
Po podłączeniu przewodu niebieskiego (A5 - Sterowanie zasilania (12V)) ze złącza A z Radia do zółtej kostki z jednym szarym przewodem na schemacie radia oznaczonym jako Booster system Bose działa i gra muzyka...
Ale czy nie macie szumów? Przyciszam radio do zera i słyszę szumy w głośnikach... Nie buczy a szumi jak by za duże napięcie szło na wzmacniacz?
Czy u was też szumi?Ostatnio edytowane przez rybol77 ; 22-11-2019 o 12:09