Brak dźwięku po podłączeniu radia.

Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Witam, zakupiłem do swojej Alfy radio firmy Pioneer, podłączyłem wszystkie kable (oprócz zdalnego sterowania kierownicą). Radio się włącza, tyle, że nie ma dźwięku. Wszystko mam ustawione na maksa. Wiecie co może byc przyczyną, może ktoś z was montował nieoryginalne radio do Alfy i byłby w stanie mi pomóc?

Masz nagłośnienie BOSE? Jeśli tak to tu masz odpowiedź. Potrzebna jest przejściówka pod BOSE

cześć CzarodziejArtur, widze że jesteś świeżo w temacie...

Też mam Alfę GT z Bose i fabrycznym radiem z mp3 i chcę to wymienić na radio 2DIN.

Z tego co wiem to potrzebuję:
ramka - https://car-tronic.pl/ramka-radiowa-2-din-alfa-147gt-2005-antracyt-p5686
adapter antenowy - https://car-tronic.pl/adapter-antenowy-iso-din-przewodwtyk-prosty-p1190
wyjmaki - https://car-tronic.pl/klucz-do-demontazu-radia-blaupunktphilips-opel-p2158

Czy do tego radia będę potrzebował:
kostki ISO - https://www.car-tronic.pl/wtyk-iso-2x8-gniazdo-iso-16-16-pin-p1105
czy Adapter BOSE - https://allegro.pl/oferta/adapter-system-bose-alfa-romeo-lancia-mercedes-8292918620
Czy jednego i drugiego???

czy są jakieś haczyki przy montażu takiego radia? ja chcę kupic JVC KW-M540BT

A i jeszcze jedno... Po wyjęciu radia i schowka i uchwytu na napój pozostaje, hm nie wiem jak to nazwać ... poziome coś między radiem a tym schowkiem... Co mam z tym zrobic, wyrwac, wyciąć, odkręcić?

Czy nie miałeś problemu po odłączeniu radia fabrycznego że migały Ci licznik kilometrów? W serwisie mnie nastraszyli że tak jest w Fiatach...

Po wymianie fabrycznego radia w alfie raczej będzie migał licznik kilometrów ,potrzeba zrobić procedurę osiowania proxi w MES. ------Procedura Dostosowania PROXI ("osiowania") jest używana do konfiguracji modułów podłączonych do sieci CAN pojazdu. Migający licznik przebiegu jest oznaką, że PROXI nie jest dostosowane poprawnie. Jeśli twój licznik przebiegu miga lub jeśli dodałeś/usunąłeś/wymieniłeś moduły CAN musisz wykonać tę procedurę. Najpopularniejszymi przypadkami wymagającymi wykonania procedury Dostosowania PROXI jest wymiana zespołu wskaźników lub wymiana/dołożenie modułu nawigacji.----

Zupełnie nie wiem o czym piszesz ale to fakt, mechanik mówił o migającym liczniku kilometrów który mu sie przytrafił raz w fiacie. U mnie chyba wszysko jest fabryczne dlatego nie dodałem/usunąłem/wymieniłem modułu CAN. Wiec chyba w tym przypadku nie musze sie tym martwić.

Powiem tak, ramke kupiłem, do anteny aby przejściówka, bo jest inna, nie potrzebujesz żadnych drucików do wyciagania radia, ja wzialem po prostu 4 torxy, wlożyłem w dziurki i samo wyszło. Kostki ISO zawsze dostajesz w komplecie z radiem, adapter potrzebujesz. To o czym pisałeś, czyli te poziome plastiki co zostaja, to ja to po prostu wyrwałem obcęgami i wstawiłem ramke. Mi nic nie migało, ale tak to jest z Alfami, że żyją własnym życiem. Polecam udać się do jakiegoś elektryka. Najprostszy sposób - zmostkuj szary kabel z zasilaniem radia, powinno dzialać.

Mi nic nie migało, ale tak to jest z Alfami, że żyją własnym życiem. Polecam udać się do jakiegoś elektryka. Najprostszy sposób - zmostkuj szary kabel z zasilaniem radia, powinno dzialać.

Tobie nie migało ale jemu może migać. To nie alfy żyją swoim życiem tylko ludzie mają często niepełną wiedzę...

Jeśli auto ma listwę CAN to wtedy odłączenie elementów wyposażenia elektrycznego będzie skutkowało mruganiem licznika.
Nie wszystkie GT/147 miały CAN. Wedle moich doświadczeń i katalogów, najwcześniej montowano takie rozwiązanie w 2006.
Po podłączeniu radia innego niż oryginał należy zrobić osiowanie proxy i problem migania znika oraz wraca nam menu na wyświetlacz.

Wszysko ok, już mniej wiecej rozkmniłem o co chodzi tylko zastanawia mnie jedno ... Po co przejściówka ISO. Wtyk A w ISO od radia ma identyczny rozkład kabli jak w przejściówce ISO które kupiłem... To teraz to wygląda tak jak przedłużenie kabli, bo po zastosowaniu tej prześciówki jest tak samo... Dlatego pytam się, jaki jest sens podłączania tej przejściówki...dziwne

Ostatnia edycja:
Wziąłem się w końcu za podłączenie radia i totalnie zgłupiałem... Podpiąłem pod ISO i nie włącza się... Włączam zapłon w aucie i to samo, nie włącza się...

Kostka ISO w alfie od radia wygląda tak:
kostka Alfa GT.jpg
20191119_181509.jpg

Schemat na radiu wygląda tak:
zapis na radiu.jpg

Standardowa kostka ISO pod którą podpinam wygląda tak. (Identyczny rozstaw kabli ma moje radio JVC:
schemat radia JVC.jpg

https://www.car-tronic.pl/wtyk-iso-2x8-gniazdo-iso-16-13-pin-p1104

Co jest nie tak???

Jak wygląda ta przejściówka ISO do Alfy? Ma ktoś może zdjęcie, schemat lub coś co rozwieje moje watpliwości

Ta kostka podobno wygląda tak:
https://www.car-tronic.pl/wtyk-iso-2x8-gniazdo-iso-16-16-pin-p1105

ale niezbyt widzę jak w niej idą kable.

Czy ktoś miał tez taki problem

Z tego co widzę to żółty kabel nie pokrywa się z kablem w ISO radia w Alfie GT

Ale czarny i czerwony jest OK, to czemu nie świeci ???

Proszę o pomoc

Dzisiaj udało mi się ogarnąć temat w 100%. Nie potrzebujesz ogólnie żadnych adapterów, po prostu podłącz wszystkie kostki. Żeby radio Ci działało musisz mieć podłączenie do kierownicy, a żeby podłączyć nieoryginalne radio do kierownicy w Alfie to robisz następującą rzecz - szary kabel od kabli sterowania kierownicą podłączasz z zasilaniem radia PLUS. Spróbuj, jak nie zadziała to daj znać podeśle Ci zdjęcia jak to u mnie wyglada.

Powiem tak, żeby podłączyć radio w tym aucie nie potrzeba żadnych adaptarów Bose ani żadnych złączy ISO dedykowanych do Alfy. To co jest w sprzedaży i na allegro to tylko zeby wyłudzić kasę. Ja po części problem rozwiązałem a mianowicie:

Z racji tego że w złączu A od AUTA nie ma pinu żółtego (A4 - żółty akumulator) podpiąłem ten A4 do A7 ( Czerwony - zapłon)
Wygląda to tak że pod jeden kabel z AUTA czerwony podpiąłem dwa kable z RADIA czerwony i żółty.

Problem jest w tym że radio mogę włączyć i wyłączyć ręcznie. Nie działa uruchamianie i zamykanie radia z zapłonu.
Nad tym jeszcze będę musiał posiedzieć...

Co do Bose. Wystarczy niebieski kabel (A5 - sterowanie zasilania 12V - aut.antena) wpiąć do kostki zółtej z jednym szarym przewodem w aucie. I po problemie

A co do uruchamiania z kierownicy...
Który szary kabel od kabli sterowania kierwnicą? W jakiej kostce on się znajduje, jakie ma oznaczenia? Prosze podeślij mi jak to u Ciebie wyglada lub pokaż na schemacie radia który wcześniej zamieściłem

Tak dla przypomnienia:
Standardowe ISO w radiu
A8- czarny
A7- czerwony
A6- pomarańczowy
A5- niebieski
A4- Żółty
A3- puste
A2- puste
A1- puste

Iso w Alfie:
A8- czarny
A7- czerwony
A6- puste
A5- niebieski (aut.antena)
A4- puste
A3- CAN_A
A2- Booster
A1- CAN_B

A swoją drogą może ktoś mnie oświeci:
Gdzie w tym aucie w złączu A jest kabel odpowiadający podtrzymanie pamięci (Kabel żółty - akumulator)
Bo ja na tej kostce tego nie widzę:

20191119_181509.jpg

schemat na radiu:
schemat na radiu.jpg

Na złączu A w każdej standardowej kostce ISO radia jest to pin A4

A w złaczu od auta?

I jeszcze jedno:
Po podłączeniu przewodu niebieskiego (A5 - Sterowanie zasilania (12V)) ze złącza A z Radia do zółtej kostki z jednym szarym przewodem na schemacie radia oznaczonym jako Booster system Bose działa i gra muzyka...
Ale czy nie macie szumów? Przyciszam radio do zera i słyszę szumy w głośnikach... Nie buczy a szumi jak by za duże napięcie szło na wzmacniacz?
Czy u was też szumi?

Załączniki

• zapis na radiu.jpg
    zapis na radiu.jpg
    60.8 KB · Wyświetleń: 32
Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót