Connect nav wymiana na connect nav z alfy 159

imperol

Nowy
Auto
Alfa GT
Mam pytanie
Takie jak w tytule
Kupiłem connect nav od 159 i podłączyłem do GT
Wszystkie wtyczki zgadzały się, mam system bose, ale po wymianie brak dźwięku i nie reaguje sterowanie w kierownicy.
Czy jest jakies rozwiązanie tego problemu i zacznie to grać?

Sterowanie z kierownicy zapewne nie działa, bo jest inne kodowanie. Odnośnie dźwięku to sprawdź po schematach gdzie jest wzbudzenie wzmacniacza. Miałem tak kiedyś w innym aucie. W moim przypadku okazało się, że wzmacniacz jest uruchamiany gdy dostanie napięcie na wysuw anteny w kości ISO.

Dzięki sprawdzę to ale pewnie dopiero w weekend. A jest sposób na zakodowanie tego sterowania w kierownicy. Co trzeba zrobić. Czy jest to wogóle wykonalne

Jak dobrze kojarzę to GT jest na CAN`ie a kierownica nadaje sygnał cyfrowy (nie rezystancyjnie jak w starszych autach). 159 na pewno jest na CAN/cyfrowo. Wykonalne to jest ale raczej nie tak jak Ty myślisz :sarcastic: Kierownica "nadaje" w innym kodzie i radio odbiera w innym kodzie. Nie dogadają się. Żadnego z nich nie da się "zaprogramować". Żeby to pokonać to trzeba by było z kombinować/zaprogramować adapter, który odczyta kod z kierownicy i "przetłumaczy" na kod w radiu. Gotowca nie kupisz. Albo znajdziesz kogoś kto się w to bawi albo klops. Kiedyś na forum się przewijał link do sprzedawcy na allegro który się w to bawił. Deklarował wtedy że zrobi adapter do każdego radia. To pewnie i to by ogarną. Ale gdzie, jak to nie pomogę. Szukaj po "producentach" adapterów.

Nie każda GT ma listwę CAN. Dopiero 2007/8 zaczęto robić modele z CAN. W 147 nieco wcześniej. Czyli w skrócie, jeśli masz sygnał analogowy z kierownicy to można takie coś przeskoczyć modułem o którym pisze Marek ale nie ma takich gotowych na rynku. Moduły stosuje się w przypadku montażu radia nieoryginalnego w miejsce fabrycznego. Ty chcesz inne fabryczne w miejsce starego. Także teoretycznie wykonalne ale moim zdaniem za dużo zachodu, dla takiego sprzętu.

Amortyzatory
Powrót