• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Problem z Selespeed - nie wrzuca biegu. (GT 2.0 JTS)

AlfonsGT

Nowy
Auto
Alfa Romeo GT 2.0 jts
Cześć wszystkim. Mam ogromny problem ze skrzynią w mojej alficy i opiszę Wam pokrótce historię od zakupu żeby było wiadomo co i jak.
Alfe tę kupiłem już z wadliwą skrzynią. Wtedy po konsultacjach z mechanikiem myśleliśmy, że to kwestia sprzęgła. Na początku biegi wchodziły spoko, ale nie dało się komfortowo ruszać. Strasznie szarpała. Po wymianie sprzęgła dalej szarpała przez kilka dni, ale jakimś cudem z czasem się sama dostroiła i jeździła niemalże idealnie. Do czasu...

Po kilku tygodniach przyjemnej jazdy coś zaczęło się wykrzaczać. Alfa nie chce wrzucić jedynki. Próba druga. Wchodzi.
I tak dzień po dniu coraz więcej razy trzeba było probować, i do tego doszedł jeszcze jeden problem. Po zatrzymaniu pojazdu zrzuca na luz! Nie ważne czy jestem na 3 czy 2 czy jakimkolwiek innym biegu. Redukuje mi na luz tuż przed skrzyżowaniem. Wsteczny działą (a raczej nie) tak samo jak jedynka. Żeby wbić jakikolwiek bieg będąc na luzie czasami muszę się męczyć kilka minut.

Czy jest tutaj osoba która zna ten mechanizm na tyle dobrze żeby chociaż przeprowadzić jakąś wstępną diagnozę co to może być albo poleciła mechanika na podkarpaciu?

Skrócony opis: Nowe sprzęgło, po wymianie sama się dostroiła (już nie szarpałą przy ruszaniu) i działała fajnie ale po czasie wrzucenie biegu (1/R) graniczy z cudem i sama zrzuca na luz jak zwalniam.

Cześć.
Czy w momencie l, kiedy próbujesz wrzucić bieg miga kontrolka skrzyni? I czy miga w momencie kiedy samo zrzuca na luz?
Druga sprawa to czy jesteś w stanie wrzucić wszystkie biegi na zgaszonym silniku.

Ostatnia edycja:
Olej w skrzyni był sprawdzany ?Zmieniany?
Kalibracja SS była robiona?
Ustawiany był trzpień przy siłowniku sprzęgła?
W jakim stanie i jaki olej jest w SS?

1. Włączam zapłon (silnik zgaszony) - czy to na city czy na sport 0 reakcji - cały czas N
2. Po włączeniu silnika wrzucam 1 - pół sekundy jest 1 i zrzuca na N. Na początku zrzucało bez błędu, a po jakichś 10 razach pokazuje SELESPEED SYSTEM FAILURE i dalej zrzuca na N. Wsteczny wchodzi okej.
3. Kiedyś jak jeszcze udawało się wrzucać jedynke i wyjechać na drogę, to po zrzuceniu na luz ten sam błąd wyskakiwał, czasem nawet po zrzuceniu z 3 na 2.
4. Okej, wyłączyłem silnik i zapłon, znowu włączyłem sam zapłon i teraz udało się wbić na 5. Jak zacząłem zrzucać biegi to z 4 na 3 wywaliło ten sam błąd, a jak chciałem zrzucić z trójki to bez błędu spadło na N.
Z tego co widzę to ten błąd wyrzuca losowo, za drugim razem mogłem bez problemu bez błędu zrzucić z 5 na 1.
Przy zmienianiu biegu słychać stukanie, ale do tego jest taki mechanicnzy pisk, nie wiem czy to kiedyś wcześniej było bo na włączonym silniku zmieniałem. Tutaj macie nagranie:

https://voca.ro/evU9hO2lWJ8 - odgłosy spod samochodu

Piotriix - 3 razy na nie, nie sprawdzałem niczego. Spróbuje to zaraz ogar. Działało to się jeździło a teraz się żałuje.

Da się to samemu ogarnąć z Waszą pomocą czy może Wam nie zawracać głowy i jechać do mechanika? Dzięki za pomoc

[MENTION=36019]edi[/MENTION]t
mam wrzuconą 5 na zapłonie i co 35 sekund bez ruszania czegokolwiek słychać ten pisk bez stukania. Na N jest to samo.

Ostatnia edycja:
Program Mes i szukaj mojego tematu o selespeed i jak umiesz trzymać klucz w ręce to dasz radę

Zacznij od sprawdzenia poziomu płyny do sterowania selesppedem.

Dobra, ja kompletnie nie w temacie jeżeli chodzi o diagnostykę, ale dam radę tylko muszę wiedzieć jedno, bo jest taki sprzęt jak iCar Pro - podobno pasuje do większości samochodów. Wiesz może czy na tym bezprzewodowym dziadostwie też da rade?
@dobra mam już powinno pójść
Dziękuję za pomoc

Ostatnia edycja:
Jaki płyn zakupiłeś? Niektóre źródła twierdzą, że selespeed będzie pracował poprawnie wyłącznie na oleju z aso. Jak jest pusto to najlepiej go wymień całego.

PETRONAS TUTELA CS SPEED 75W 1L
Da się to jakoś spuścić czy tylko strzykawa?

Da się spuścić.
Nie pytaj jak bo wszystko jest już opisane na forum.

Dobra wymieniłem ten olej, ale nic to nie pomogło. MES pokazuje takie błędy:
1769 Pump driving relay stuck
1773 Hydraulic circuit pressure

temp alfa ss errors.jpg

Jak spada ciśnienie do poniżej 40 to pompa załącza się na sekundę i wbija na Ponad 60. Wykres:
wykres.png
Przy zmianie biegów wbija powyżej 71 bar.

Wiecie co dalej z tym robić? Chyba pasuje zacząć od wymiany akumulatora ciśnienia?

Ostatnia edycja:
Po zmianie akumulatora ciśnienia wszystko jest ok. Pompa działa dłużej, ćisnienie nie spada. Na odpalonym wbija mi na 1/2 a na zgaszonym wszystko również pięknie działa. Teraz tylko ustawić sprzęgło i w drogę. Dziękuję za pomoc :)

Mam jeszcze jedną prośbę odnośnie kręcenia trzpieniem. Wrzucam fotkę po ustawieniu. Jest lekko powyżej 28mm. Nie wyrwie mi tego?
222.jpg

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót