• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Brak mocy, ciężko odpala, trzęsie, dymi

aqx22

Nowy
Auto
Alfa romeo GT
Witam,
mam problem z alfą GT, podczas ostatniej jazdy pojawił się problem z odpaleniem,musiałem długo kręcić zanim odpaliła.
W drodze powrotnej do domu poczułem brak mocy, mogłem rozpędzić się maksymalnie do 50km/h
Przy każdej kolejnej próbie odpalenia trzeba długo kręcić.
Auto nierówno chodzi, trzęsie się, nie wkręca się na obroty ledwo co da się ruszyć z miejsca i dymi na czarno.
Z racji mrozów jako pierwszy podejrzewałem filtr paliwa, niestety po wymianie nic się nei zmieniło.
Próbowałem też odłączyć przepływomierz, z odłączonym czuć lekką poprawę w kwestii mocy, natomiast wszystkie wymienione objawy zostały.
Rury od intercoolera są całe.
egr czysty w środku

Błędy jakie udało się zczytać to:
U0426
P0340
P010F

Przepływomierz założony nowy, jedyny błąd który powraca to p0340, dalej brak mocy
Alfa Gt 1,9 jtd 150KM po programie na 180KM

Ostatnia edycja:
Jeśli wraca tylko P0340 w pierwszej kolejności sprawdzenie ustawienia rozrządu a jak wszystko ok to wymiana czujnika położenia wałka.

Sprawdziłem, okazało się, że przeskoczył rozrząd (znalazłem w środku coś co wygląda jak zmielony wróbel).
Wymieniłem rozrząd, ustawiłem blokadami. Po wymianie problem z odpalaniem znikł, natomiast nadal brakuje mocy i trzęsie samochodem jakby nie chodził na jeden cylinder.
Na komputerze nie wyświetla żadnych błędów.
W czym mogę szukać przyczyny?

Po zdjęciu pokrywy okazało się, że były połamane 3 dźwigienki zaworowe
ht tps://ww w.forum.alfaholic y.org/zrob_to_sam/54914-jtd_1_9_16v_naprawa_po_zerwaniu_paska_rozrzadu_lub_przeskoczeniu_paska_.html?highlight=rozrz%C4%85d
tutaj jest wytłumaczone jak wymienić

potrzebowałem:
uszczelki pod pokrywę zaworów 46814174
blokada rozrządu S-FB2729
dźwigienki 55200333

Amortyzatory
Powrót