Pokaż wyniki od 1 do 10 z 58
-
03-12-2009, 21:53 #1
- Mieszka w
- -
- Auto
- Alfa Romeo GT 1.9 JTD 150KM Distinctive
Czujnik parkowania - dziwny dźwięk
Drodzy koledzy,
moją GT dopadł dzisiaj problem. Auto postało dzisiaj na mrozie (szron na szybach) i postanowiło sobie popiszczeć po wrzuceniu wstecznego biegu.
Sytuacja wygląda tak :
1. wrzucam wsteczny bieg
2. słychać normalne piknięcie jak zawsze, że parktronic się załączył
3. i nagle słychać długie, głośniejsze piszczenie o wyższym tonie... pika to cały czas i nie chce przestać.
Czujniki wyłapują ruch za autem ponieważ w jednosekundowych przerwach gdy ten pisk ucisza się, słychać standardowy dźwięk, że coś za samochodem poruszyło się lub znalazło w polu czujników.
Poniżej wrzucam link do filmiku z dźwiękiem, który obrazuje ten problem.
http://www.youtube.com/watch?v=TKvf6v1uv_s
Bardzo bym prosił o pomoc.
› Więcej...: Czujnik parkowania - dziwny dźwięk
-
-
03-12-2009, 22:13 #2obserwator737Gość
czujniki są czyste jak rozumiem ?
diabli wiedzą , nigdy z parkami problemów nie miałem ...może zrzucić zderzak i poczyścić styki ??
---------- Post dodany o godzinie 22:13 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:06 ----------
jeszcze sobie przypominam że pod prawą lampą w zderzaku masz złącza , jedno z nich jest zdaje się od parków (a drugie od lamp w zderzaku) , rozłącz to i wyczyść - nawet jak nie pomoże to na pewno nie zaszkodzi
-
04-12-2009, 09:23 #3
- Mieszka w
- -
- Auto
-
04-12-2009, 10:56 #4
- Auto
- wspomnienia po AR GT
Centralka jest wyposażona w układ autodiagnostyki: po włączeniu centralka przeprowadza test wstępny czujników., które są
diagnozowane w sposób ciągły podczas funkcjonowania systemu. W przypadku uszkodzenia, także jednego czujnika, następuje zablokowanie funkcjonowania wewnątrz systemu: w tym przypadku system automatycznie - wyłącza się: stan awarii sygnalizowany jest odpowiednim sygnałem dźwiękowym o wysokiej częstotliwości. System aktywuje się po włączeniu biegu wstecznego: sygnał włączenia światła cofania zasila w rzeczywistości bezpośrednio centralkę czujników parkowania.
Opis funkcjonowania:
Centralka czujnika parkowania [M84] jest zasilana na styku 1 konektora A w obwodzie poprzez wyłacznik zapłonu INT zabezpieczonym bezpiecznikiem F49 w skrzynce bezpieczników B2, ten obwód przesyła zasilanie do centralki [M84] po włączeniu biegu wstecznego (wyłącznik I20) ze styku 6 to zasilanie zostaje także przesłane do styku 9 konektora A ;styki 8 i 16 konektora A M84 połączone są z masą.
Sygnały sterowania dla działania buzzera sygnlizacji [P44] przesyłane są ze styków 2 i 10 konektora A [M84]. Cztery czujniki parkowania [K97] połączone są z konektorem B centralki [M84], styk 1 dostarcza masy odniesienia, styk 6 zasilanie i styk 2 sygnał do czujnika wewnętrznego prawego [K97D]. Analogicznie styki 7, 10 i 3 do czujnika wewnętrznego lewego [K97C]; styki 8, 11 i 4 do czujnika zewnętrznego prawego [K97B]; i styki 9, 12 i 5 do czujnika zewnętrznego lewego [K97A].
Do sprawdzenia:
-połączenie z masą Centralka Czujnika Parkowania
-występowanie zasilania dodatniego centralki czujników parkowania
-ciągłość i izolację wiązki przewodów łączących Brzęczyk z centralką czujników parkowania
-
04-12-2009, 19:52 #5
- Mieszka w
- -
- Auto
-
04-12-2009, 20:01 #6obserwator737Gość
-
04-12-2009, 20:58 #7
- Mieszka w
- -
- Auto
dzięki obserwator737 za spostrzeżenie ale...
...nie wytrzymałem i poszedłem do garażu obadać tą centralkę zanim napisałeś tego postaCentralka jest czyściutka, suchutka i nie widać aby coś miało śniedzieć.
Zauważyłem, że boczne czujniki działają w pełni sprawnie.
Cały problem leży w środkowych czujnikach przy tablicy rejestracyjnej. Gdy dotykam palcem jednego bądź drugiego czujnika to głośnik nagle zaczyna piszczeć wysokim tonem. Jutro w ciągu dnia zajrzę pod auto i sprawdzę te złącza.
Zastanawiam się czy to brud dostał się gdzieś między czujnik a krążek, który jest do okoła niego czy wina leży w elektronice czujnika.
Jest jakiś sposób aby wyciągnąć czujnik ze zderzaka tak aby wisiał na kablu ?
Zdejmowanie zderzaka raczej odpada bo zauważyłem, że zderzak trzyma się na kilku śrubach, które sprawiłyby trochę problemu.
-
04-12-2009, 21:08 #8obserwator737Gość
czujnik czujnikiem - jak zakłócisz przepływ prądu między nim a centralką... dlatego pisałem o tym jednym newralgicznym złączu pod zderzakiem
jak dotykasz czujnik palcem to głośnik wyje bo... czujnik "widzi" palec jako przeszkodę która jest już bardzo blisko - czyli w porządku że wyje w stopniu ciągłym ...z kolei jak zbliżasz palec to gdy jest w on jakiejś odległości to nie wyje przerywanym sygnałem bo palec jest za mały i czujnik go nie widzi
niestety jedyny sposób na wyjęcie czujników to demontaż zderzaka (śruby m.in. pod nadkolami i pod tapicerkami bagażnika) - sporo z tym zabawy a przerabiałem to (jak i demontaż/montaż czujników) przy okazji wjazdu w tył mojej byłej GT
-
04-12-2009, 21:46 #9
-
04-12-2009, 21:54 #10
- Mieszka w
- -
- Auto
Może trochę się nie zrozumieliśmy... już tłumaczę objawy :
tylne, dwa środkwe czujniki nie reagują na przechodzenie obok nich - boczne owszem reagują nawet na machnięcie ręką.
W środkowych czujnikach przy zbliżaniu się nic kompletnie się nie dzieje, jedynie przyłożenie kciuka do czujnika powoduje piszczenie o wysokim tonie.
Wielki dzięki koledzy za pomoc i za schematy !