Chiptuning JTD

hump.O

Nowy
Auto
Byly AR 156, AR GT. Jest Lexus IS 350
Witam,

Jak w temacie.. co sadzicie o chipowaniu disla w GT? Przymierzam się to kupna tej pieknosci i mam dylemat. Osobiscie jestem za 2 litrowa benzyna, mialem okazje byc pasazerem w tym aucie i wrazenia w porownaniu do mojego 1.8 w 156 sa nieziemskie. A jak bedzie jezdzilo to malenstwo po chiptuningu ze 150 na 170 KM? Lepiej niz benzyna? Poniewaz taka opcje tez rozwazam.

I jeszcze pytanie, sledze ostatnio namietnie GT ktore pojawiaja sie na otomoto i kilka dni temu pojawila sie w mazowieckim GT 1.9 zchipowana do 190 KM.. co o tym sadzicie? mozliwe? niebezpieczne?

Pozdrawiam

z tego co sie orientuje chipowanie za pomocą power boxa jest najgorszym, najtańszym i najmniej profesjonalnym rozwiązaniem. Najlepiej podpiąć komputer pod body computer w samochodzie i zmienić parametry silnika (wgrać nową mapę) W granicach zdrowego rozsądku jest wzrost mocy do 30 proc. Myśle ze istotną rzeczą tutaj bedzie rowniez kiedy ten klient zrobił tego chipa. Słyszałem różne opinie odnośnie chipowania silników fiata, opinie skrajne. Od tego że w ogóle nie warto bo pękają paski itp, aż do tego ze to sa najlepsze silniki do chip tuningu takze chyba nie warto sie sugerowac opinią tylko najlepiej pytac ludzi co sobie to zrobili w tym motorze :)

Dokładnie, więc do nich pytanie :) Ewentulanie gdzie mozna to zrobic w Warszawie lub Łodzi i z jakimi kosztami może się to wiązać, oczywiście w profesjonalny sposob jedynie :)

na zlocie na rakietowej jeździła biała GT kolegi Maykee ma ją za chipowaną na bodajże 180KM napisz do niego PW może powie ci co i jak

Najlepiej podpiąć komputer pod body computer w samochodzie i zmienić parametry silnika (wgrać nową mapę)

kolego body komp nie steruje silnikiem...

Gt kolegi Maykee ma 180km i 380Nm, jezdzi całkiem dobrze (sa filmy na YT), inny user Krajcok ma dydłubane 218km i z tego co widac na forum bez problemów.
przesledz temat Tuning tam dowiesz sie dużo wiecej.

pozdrawiam.

kolego body komp nie steruje silnikiem...

Gt kolegi Maykee ma 180km i 380Nm, jezdzi całkiem dobrze (sa filmy na YT), inny user Krajcok ma dydłubane 218km i z tego co widac na forum bez problemów.
przesledz temat Tuning tam dowiesz sie dużo wiecej.

pozdrawiam.

nie wiedziałem, teraz już wiem. Dzięki :)

Ja dzisiaj rozmawialem z poleconym kolesiem od podnoszenia mocy. Krotko mowiac to co oferuje to zmiana oprogramowania a to w efekcie ma dać 25-30KM i okolo 60Nm wiecej. Mowil cos o 2 latach gwarancji i 2 tygodniowym okresie testowym jakbym sie rozmyslil. To wszystko za 800zl. To chyba dobra cena.

jeśli z hamownią to cena jest dobra, bez hamowni to nie ma co robić w ogóle ... brać i chipować i nie żałować :)

prawda jest taka że mało kto chipuje i korzysta z hamowni. większość " tunerów" dysponuje gotowcami - mapy do konkretnego silnika i mało kto stroi auto na hamowni z nich.

podniesienie mocy do 170 KM z tego silnika oferuje sam producent, więc mniemam, że granica bezpieczeństwa jest sporo wyżej;

Jak byłem ostatnio wymienić opony to właściciel serwisu opon polecił mi gościa co chipował jego alfe, powiedział że podłącza kompa wgrywa program i bierze 500zł. Jeżeli wszystkie alfy GT z silnikiem 1.9 są takie same, to jak ktoś już ma gotowy program i w innej alfie został wgrany i jest ok, to w takim razie po co hamownia dostrajanie itp, skoro wiemy ze działa? Jeżeli jestem w błędzie to prosze mnie poprawcie, ale wydaje mi się że skoro chcemy podnieść moc tylko o 30km to nie ma co sie porywac na wyzsze koszta, inna byłaby rozmowa jakby ktoś chciał mieć ze 150 np. 200km.

Jeżeli wszystkie alfy GT z silnikiem 1.9 są takie same, to jak ktoś już ma gotowy program i w innej alfie został wgrany i jest ok, to w takim razie po co hamownia dostrajanie itp, skoro wiemy ze działa? .
troszke się z Toba nie zgadzam, bo nasze alfy chociaż jednakowe z wierzchu to tak na prawdę sa inne ;) skąd wiesz, czy Ci wszystko działa jak należy? albo czy jemu działało? nigdy tego nie wyczujesz ;) dlatego trzeba podchodzić do każdej furki z osobna aczkolwiek niewykluczone, że ten sam zabieg zadziała u ciebie ;)

Dokladnie cienek z gliwic, gosc zna sie na rzeczy i bywa czasem na forum. Sam mysle zawiesc do niego swoja alfe

to jak ktoś już ma gotowy program i w innej alfie został wgrany i jest ok, to w takim razie po co hamownia dostrajanie itp, skoro wiemy ze działa?
program może być i dobry tylko kłopot może być jeśli Twoje auto nie ma seryjnie fabrycznych 150KM a przykładowo 135KM. Auto autu jest nierówne i w niektórych może być różnica 5-10KM. Powiedzmy, że masz hipotetycznie 140KM seryjnie a ktoś Ci oferuje chip na 170KM za 500zł bez hamowania. Zajeżdżasz z ciekawości do jakiejś hamowni a tam klops - hamownia pokazuje zamiast obiecanych 170KM tylko 160KM.

Jeśli chipować to tylko i wyłącznie z użyciem hamowni i strojeniem silnika a nie podpięciu i wgraniu jakiegoś gotowca.

podniesienie mocy do 170 KM z tego silnika oferuje sam producent, więc mniemam, że granica bezpieczeństwa jest sporo wyżej;
Seryjne 170 konne GT ma wymienione trochę rzeczy w silniku. Coś ktoś kiedyś pisał na forum o tym. Chyba Maciek-156.

Kombinowanie i oszczednosci w przypadku chiptunningu moga skonczyc się bardzo niedobrze wiec nalezy oddac auto w dobre ręce. Na Śląsku i okolicach moge polecic ww. Aligatora z Katowic oraz firme Compsport z Bielska-Białej. To są uznani w Polsce specjalisci i silniki JTD mają dobrze opanowane. Nie ma co liczyc na 500 czy 800 zloty za usługę ale moim zdaniem warto. Gotowy program może sie sprawdzic ale nie musi i zawsze lepsze jest indywidualne strojenie. Górna granica mocy z silnika 1.9 JTDm samym programem to ok. 190 KM choć słyszałem o modyfikacjach na 200 KM. "Standardowo" robi sie 170-180 KM i to przy zdrowym silniku i profesjonalnej modyfikacji (i rozsadnym uzytkowaniu) jest wartość w pełni bezpieczna dla tego silnika. Nie jest tak, że ktos ma gotowca na 170 km, wgrywa go i wychodzi. Każdy silnik jest inny, w innym stanie technicznym, sa różne wersje oprogramowania itd. Jeden w pełni zdrowy będize miał 145 KM a inny 155 KM. Co nie znaczy, że oba po programie nie osiagna np. 180 KM. ale do tego potrzeba wiedzy i indywidualnego podejscia. WW. tunerzy zrobia wam programy, które nie beda szkodliwe dla silnika i w możliwie małym stopniu wpłyna na układ przeniesienia napedu. Wazny jest przebieg momentu obrotowego - jesli ktos robi 400 nm przy 2000 obr. to gratuluje optymizmu. Kop w plecy bedzie nizły tylko... jak długo? A potem płacz i płać.
W silnikach JTD 16v z poczatku produkcji były kłopoty z jakąś rolka w rozrzadzie czy takim i bezpieczne było max 170-175 KM ale potem problem rozwiazano i moce ponad 200 KM nie sa problemem (ale nie samym programem). Boxy, powerboxy i inne hu..stwa sobie odpuście dobrze wam radze.

Amortyzatory
Powrót