Witam,
I kolejny temat z serii co polecacieChodzi o zimowki, zima zapas wiec powoli trzeba zaczac sie zastanawiac co kupic - zeby nie byc zaskoczonym opadem sniegu
Z jakich opon byliscie zadowoleni? A ktorych nie polecacie?
![]()
Witam,
I kolejny temat z serii co polecacieChodzi o zimowki, zima zapas wiec powoli trzeba zaczac sie zastanawiac co kupic - zeby nie byc zaskoczonym opadem sniegu
Z jakich opon byliscie zadowoleni? A ktorych nie polecacie?
![]()
pirelli sottozero 2 -cała (porządna) zima przejechana bezproblemowo;
była Alfa GT Q2 1,9 JTD 170 KM
nigdy nie miałem niemieckiego samochodu - i nie żałuję...
Michelin Primacy Alpin PA3, Goodyear UltraGrip 7+ lub Vredestein Snowtrac 3- bardzo dobre opony, w chwili obecnej w bardzo dobrej cenie
a jaką felge najlepiej? Ja myśle nad 16" ale bez szaleństw jakis jeden z prostrzych modeli enzo lub aez, znalazłem takie za 350zł sztuka. A oponki to na drugim aucie (suzuki sx4) mam założone Nokiany na 16" właśnie i w sumie jestem zadowolony, jednak są troche głośne, przyjrze się tym co polecacie powyżej, ale myśle że ostatecznie zasugeruje sie ceną tak żeby max 2200pln wyszło.
nie wiem jakie najmniejsze felgi podejdą ale chyba 16stki?. osobiście wole na zimę jak najmniejszą możliwą felgę, wtedy całość nadrabiam profilem opony, a jak wiadomo w zime różnie bywa z jakością dróg- im więcej gumy dzieli asfalt od felgi tym dla zawiasu lepiejpzdr
Gdybym miała kupować teraz to tylko Michalin. Po letnich Michalin Pilot Exalto, które mam aktualnie nabrałam przekonania, że są Michalin i opony. Ale kupiłam w zeszłym roku GY UG GW3 i na tych pewnie tej zimy pojeżdżę. Generalnie byłam z nich zadowolona i nie miałam problemów i w sumie mogę je polecić. Ja mam na zimę 15.
Chce zrobic w ten sposob ze teraz obecne felgi czyli 17" zalozyc na nie zimowki i zrobic z nich zimowy komplet, a na lato kupic nowe felgi + oponki.
Wiec jak bym chcial na zime kupic to jaki profil oponki szukac zeby byl wyzszy od letnich?
Obecnie uzywam 215/45/17 letnich.
No ja tak mam - dwa komplety, profil opon zgodny z zaleceniami producenta:
Na lato – R17 215/45/17
Na zimę – 195/60/15
GT (JTS, JTD)
Zimowe
195/60 R15 88Q (M+S)
205/55 R16 91T (M+S)
215/45 R17 87H (M+S)
Można dobierać inaczej indywidulanie zapewne, ale ja akurat korzystam z danych producenta, bo wydaje mi się, że są optymalnie dobrane.
Na 15 jeździ się dobrze, a na 16 nie wiem. w drugim samochodzie są 16, ale to inny rodzaj auta i z dużo wyższym prześwitem, więc się nie liczy.
Ostatnio edytowane przez Majka ; 28-08-2010 o 01:30