Montaz radia CB

• Autor wątku Autor wątku Leonine
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Leonine

Guest
Panowie jakiego uzywcie radyjka i anteny?
Chce zeby jakos to wygladalo... nie chce robic w srodku transformersa ze srodka samochodu.
A niestety musze sie w takie cudo zaopatrzyc.
Moze macie jakis patent zeby schowac cale radyjko do schowka u pasazera czy cos takiego?
Oraz jaki komplet polecacie - sensie jaka firma itp lub na co patrzec przy kupnie?
Hmm i dodatkowo jak rozwiazac problem jednej zaplaczniki? potrzebuje dwoch urzadzen podlaczonych pod zapalniczke.

Ja korzystam z niskiej klasy radia tti :
http://www.e-radia.pl/p/pl/134/radio+cb+tti+550.html
a do tego mam dobraną antenę Sirio
http://www.e-radia.pl/p/pl/55/antena+cb+as-100+sirio.html
Zestaw jest tani i prosty. Zależało mi na niskiej cenie, bo nie jestem zawodowym kierowcą i nie korzystam z tego codziennie. Oprócz ceny przekonały mnie też wymiary cb - jest małe i poręczne. Na luzaku wciskam je między fotel a podłokietnik. Samo radio nie jest najwyższych lotów, dużo szumów odbiera, funkcja auto sql to bajer, kompletnie nie przydatna, ale do moich zastosowań w zupełności wystarczy.

Korzystałem kiedyś z kolegi CB President Harry III i niezłej klasy anteny też Presidenta. Zestaw jest bardzo dobry, nawet nie można porównać go do mojej chińszczyzny.

Schowanie cb w schowku pasażera mija się z celem, bo zwyczajnie nie będzieszz mógł z niego korzystać przy zamkniętym schowku, a jak pasażer będzie siedział to tego schowka nie otworzysz. Poza tym CB do schowka chyba się nie zmieści.

To moze schowek to zly pomysl:) Ale w miejscu malo widocznym tak to nazwijmy:) Chcialbym zeby nie rzucalo sie mocno w oczy:)

w 147 i GT mamy podobne deski rozdzielcze. Szukałem miejsca na CB i szczerze mówiąc nic ciekawego nie wymyśliłem. Dziur w desce rozdzielczej robić nie chcę, ale jeśli chodzi o wygodę to chyba jest najlepiej przykręcić radyjko jakoś korzystnie. Ja zdecydowałem sie na wsunięcie CB między mój fotel (kierowcy), a podłokietnik tak, że wyświetlacz radia i pokrętła są skierowane do góry. Fotele w GT są na pewno inne więc nie wiem czy zda to u ciebie egzamin..

Witam

ja na razie uzywam Alana 166 i sirio100, jesli chodzi o miejsce to mysle ze podwieszenie go pod podłokietnikiem byłoby dobrym pomysłem.

pzd.

ja mam podwieszone pod podlokietnikiem i doskonale zdaje egzamin. Antena president california na magnes a radio uniden, jestem zadowolony za caly zestaw dalem 500zl jakos 2 lata temu

TTi + ML145

Ja też używam tti 550 z anteną Sirio ML-145. Największym atutem tego radia oprócz ceny jest jego wielkość - dasz radę podwiesić pod podłokietnikiem. Ja trzymam w schowku, a gdy ruszam w trasę umieszczam pomiędzy dźwignią hamulca a fotelem pasażera - może nie jest to super rozwiązanie, ale nie jest też złe - nic nie lata, słyszalność dobra.

Tak jak jeden z kolegów zauważył radyjko zbiera sporo szumów. Zastanów się czy nie lepiej dołożyć trochę i zainwestować w lepszy sprzęt.

polecam jakiekolwiek radio z głośnikiem w przednim panelu i włożyć do tylnej kieszeni fotel ja tak mam w mito dobra opcja nie rzuca sie w oczy a słychać

Zakupilem presidenta tommy 350zl + titatnium 7000.
Zamontowane pod lokietnikiem i jestem z tego bardzo zadowolony.
Malo widac i w niczym nie przeszkadza.

najbilizej wtorek/sroda.
Bo narazie jestem w domku a dopiero poniedzialek wieczorem wracam. Takze jak znajde czas to postaram sie

ktoś mógłby podpowiedzieć w jaki sposób wpiąć się do zasilania z radyjkiem CB nie marnując gniazda zapalniczki? co rozebrać itp.

Sciagnac panel od radyjka i podpiac sie do przewodow od kostki z radyjka, (nie pamietam ktory) nastepnie puscic kabel tak zeby wychodzil wychodzil pod nogami pasazera i zadnego kabelka ani nic nie widac. Tylko wowczas montujesz CB na "stale" nie mozesz go wyciagac z samochodu bo masz podpiete pod panel radyjka.

Tak myślałem :) tylko kompletnie sie na znam na tych kostkach :) jest jakiś schemat pod która można to podłączyć ? Tak, żeby nic nie popalić, porozwalac...

Tylko wowczas montujesz CB na "stale" nie mozesz go wyciagac z samochodu .
Hmm przeciez wystarczy jakąś złączkę dać na kablu zasilajacym i mozna spokojnie radio wyciągać ja mam tak zrobione, radio mocowane jak u kolegow pod podlokietnikiem, mogę zrobić i podesłać fotki jesli jest ktoś zainteresowany :)

Ostatnia edycja:
Hmm przeciez wystarczy jakąś złączkę dać na kablu zasilajacym i mozna spokojnie radio wyciągać ja mam tak zrobione, radio mocowane jak u kolegow pod podlokietnikiem, mogę zrobić i podesłać fotki jesli jest ktoś zainteresowany :)

to ja poproszę fotki i wszystkie info co i jak :)) jak dla zielonego :P

Hej - a ja używam CB tak:
ponieważ w sumie jeżdzę 3 samochodami, nie chciałem inwestoiwać w 3 zestawy i zdecydowałem się na model ALAN 42 Multi (tzw ręczniak). Poczytałem trochę na jego temat u powiem, że żadnych minusów nie widzę a plusów dużo. A plusem ogromnym jest to, że nie montuję go na stałe i nie zabiera żadnego miejsca np. pod podłokietnikiem, tylko mam samą gruszkę i tyle...
Zainwestowałem w 3 anteny do każdego samochodu na stałe (tzn. jak nie używam, to w GT chowam w bagażniku w bocznym schowku) a używam w GT krótkiego Presidenta na magnes (nie pamiętam modelu) ale ma około 40cm. Nie wymaga extra strojenia, a o dziwo zasięg ma większy niż sprzedawca sugerował. Warto zainwestować w Presidenta.

Wnioski: mam CB tylko wtedy, kiedy chcę (zazwyczaj na dłuższych trasach odpalam to ustrojstwo) i nie mam kabli itp rzeczy w samochodzie. W każdej chwili mogę go przenieść do innego samochodu. Dodatkowo działa też na bateriach i z anteną a'la krótkofalówka - sprawdziło się nawet na kempingu w Chorwacji.

Szczególnie do GT takie rozwiązanie polecam - przede wszystkim tym osobą, co nie jeżdżą zawodowo swoją Alfą i nie za każdym odpaleniem samochodu potrzebują radyjka. A fakt: radio jest specyficzne ale pełnowartościowe.

Witam

Załączam obiecane fotki, jakość nie najlepsza ale robione w garażu telefonem ;)

Zasilanie podpiete pod konsolą, masa podpięta do stelarza środkowej konsoli, do środka się dostałem przez schowek po stronie kierowcy (po demontażu jest pełno miejsca - uwaga na światło żeby nie uszkodzić)

Kabel zakończony złączką (mam też przejściówke którą zasilam lodówke)

Kabel anteny pociągniety po ziemi i pod tylną kanapą (mocowana na magnes z gumową podkładką)
Radio nieużywane spoczywa za fotelem kierowcy pod dywanikiem :)

Pozdrawiam

CB_GT_Holdek_01.jpg CB_GT_Holdek_02.jpg CB_GT_Holdek_03.jpg CB_GT_Holdek_04.jpg

Amortyzatory
Powrót