Rozmiar opony 225/45R17 w GT

Slom

Nowy
Auto
BMW E60 530i
Witam.

Czy ktoś z szanownych kolegów posiada w swojej Belli opony o takim właśnie rozmiarze i czy nie ma problemów z ocieraniem o nadkola, zwrotnice itp...
Zastanawiam się właśnie nad założeniem takich opon na oryginalne felgi o szerokości 7".

Pzdr

To fajny rozmiar, ale pamietaj, GT jest twarda i przy tych kapciach unikaj dużych dziur, bo koła może przeżyją, gorzej z zębami :). A tak poważnie -przy dobrym silniku to nieodzowny dodatek, frajda gwarantowana i wszystkie zakręty Twoje. Koła bez problemu pasują do nadkoli. W 3,2V6 to standart. Pomyślałbym raczej nad felgami o rozmiarze 7 1/2".

Wiem, że taki rozmiar opony mieści się w 3,2V6 jednak nie byłem pewien czy również będzie pasował do JTD (możliwe, że V6 ma bardziej utwardzone zawieszenie i mniej się ugina). A rozmiar chcę zmienić właśnie z powodu dziur w naszych cudownych "autostradach". Obecnie jeżdżę na 215/45/17 i w tym roku prostowałem już 3 razy przednie felgi a w dodatku ostatnio na boku jednej z opon wyskoczył guz, więc nadaje się do śmietnika. Właśnie z tego powodu, generalnie chodzi mi o maksymalne zwiększenie wysokości opony przy obecnych felgach a przy rozmiarze 225/45 zawsze to dodatkowe 4,5mm :)

jeżeli się nie mylę to na wysokości nic nie zyskasz 215 czy 225 to jest szerokość bieżnika 45 to wysokość opony a 17 to rozmiar wewnętrzny w calach

---------- Post added at 17:09 ---------- Previous post was at 17:08 ----------

Uzupełniając wymiary są w mm a to że prostowałeś felgę to świadczy o zbyt niskim ciśnieniu na przodzie

opona wzorcowa 215/45/17 srednica-625.3 mm, zamiennik 225/45/17 srednica-634.3 mm róznica -9 mm procent róznicy 1.42 %

45 stosunek wysokosci do szerokosci opony, a nie wysokosc w mm.

tutaj masz przelicznik http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

pzd.

Ostatnia edycja:
jeżeli się nie mylę to na wysokości nic nie zyskasz 215 czy 225 to jest szerokość bieżnika 45 to wysokość opony a 17 to rozmiar wewnętrzny w calach

---------- Post added at 17:09 ---------- Previous post was at 17:08 ----------

Uzupełniając wymiary są w mm a to że prostowałeś felgę to świadczy o zbyt niskim ciśnieniu na przodzie

Wiec, tak jak napisał george11 mylisz się kolego.
Odnośnie ciśnienia to jakie Twoim zdaniem być powinno ??
Ja pompuje 2,5 bar czyli nawet trochę ponad zalecaną wartość (2,4 bar)

z tego co pamietam (popraw mnie dzordzu) w GT 1.9 przy 4 osobach w środku 215/45 potrafi przytrzeć czasem tylne nadkola..
więc przy 225 które jest wyższe o ok 9 mm może zdażać się to znacznie częsciej.
Pozdrawiam

Omen,
tarło przy 225/40/18, czterech osobach, i pełnym bagazniku
pozatym 9mm na srednicy to 4,5mm na wysokosci, drugir 4,5 mm od str. asfaltu.

pzd.

A jakie masz ET...?

Jeśli ET 35 - to żaden problem
Natomiast jeśli masz szprychy 17 z ET 40,5 to po założeniu 225 do zwrotnic zostaną milimetry (2 może 3mm). Niby jest ok - nie będzie tarło, ale w razie kapcia, czy utraty ciśnienia - opona na śmietnik.

myslisz ze pamietam ??????

pzd.

od roku masz 18" a ja od półtorej roku nie jechałem z tyłu z Toba w GT.. a pamietam ze czasami pocierało..
wiec jednach chyba coś tam sie działo.

dzordzu miał oryginalne szprychy 17"

Czyli drugi przypadek - opona wejdzie, ale będzie na styk przy zwrotnicach więc musisz zwrócić uwagę jakie 225 kupujesz. Ja wsadziłem Potenzy, które te 225 mają mocno naciągane.
Jeśli jesteś przed zakupem, to sugerowałbym jednak 215. Poprawy komfortu nie wyczujesz między tymi rozmiarami. 225 jeszcze bardziej szarpie w koleinach.

Witam

A wiec oponki Good Year Eagle F1 225/45R17 założone, na razie tylko na tylną oś. Generalnie tragedii z brakiem miejsca nie ma. Do amortyzatora zostało jeszcze jakies 25 mm. Wizualnie wygląda to nawet lepiej w porównaniu z 215/45, wyraźnie widać więcej gumy na feldze (profil) mam nadzieję, że będzie też odrobinę bardziej komfortowo i zawsze to bezpieczniej dla felgi na naszych wspaniałych, gładziutkich "autostradach".

Pzdr

noooo
pozwoliłem sobie na odrobinę prywaty :P

bo już chyba wszyscy pisali , że 225/45 wejdzie bez problemów żadnych

noooo
pozwoliłem sobie na odrobinę prywaty :P

bo już chyba wszyscy pisali , że 225/45 wejdzie bez problemów żadnych

Ok, czyli po prostu chciałeś ponownie w jakiś tam sposób zaistnieć w kolejnym, nowym poście i jak to zazwyczaj bywa nie za wiele wnosząc do niego. :)

Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót