przecieka przednia szyba

Auto
Alfa Romeo GT 1.9 JTD
Witam wszystkich.Dzis byłem na myjni i zauwazyłem ze przecieka mi przednia szyba w okolicy prawego lusterka (woda leci do srodka).nie wiem czy to uszczelka czy nie.Moze ktos pomoze, moze miał ktos podobny przypadek i doradzi co sprawdzic i jak z tym sobie poradzic!!!Z góry dziekuje i pozdrawiam!

Ostatnia edycja:
Też kiedyś miałem takie podejrzenia w 146. Podjedz do zakładu który się zajmuje wymianą szyb i niech potwierdzą czy to uszczelka czy coś innego i niech dadzą rozwiązanie. No chyba że chcesz samemu się w to bawić

A cieknie Ci po drzwiach czy na podszybiu? I jak duży to jest przeciek? Mi się wydaje, że to raczej uszczelka drzwi a nie przedniej szyby. Albo nie domyka Ci się szyba do końca albo ustawienie szyby wymaga regulacji. To dość częsta sprawa w autach typu coupe, gdzie szyba nie ma ramki tylko chowa się bezpośrednio w uszczelce.

to może najpierw uściślijmy:
przednia - czołowa
czy przednia boczna ???

jak dobrze popsikam karcherem bezpośrednio na miejsce uszczelki szyby przedniej bocznej to u mnie potrafi coś tam wpłynąć do środka ( ale już się nauczyłem uważać )

raz też w deszczu jak jechałem ....km/h ( ... = za dużo ) to okazało się że wodę wepchało nad tą plastikową uszczelką nad szybą przednią boczną i plama na podsufitce gotowa
( na szczęście demontaż prosty , kilka śrubek , uszczelniacz coś w rodzaju silikonu i ponowny montaż uszczelki i po kłopocie )

a jeżeli cieknie przez czołową to musi być coś nie tak z uszczelnieniem i chyba najlepiej by było zdemontować szybę , oczyścić wszystko i zamontować raz jeszcze z prawidłowym uszczelnieniem

Ostatnia edycja:
troche nie jasno opisałem problem.Chodzi mi o przednia boczna szybe!okolice lusterka(tam jest od wewnatrz trójkat plastikowy od lusterka) i w tej okolicy leci do srodka woda.Co mozna samemu sprawdzic?I ewentualnie podreperowac?

Podtrzymuje to co napisałem wyżej:) Jeśli nie jest to mega przeciek i dzieje się to tylko podczas mycia karcherem to możesz to olać albo bardziej uważać podczas mycia. Jeśli natomiast przecieka przy zwykłym deszczu to należałoby to poprawić

dzieki slejerek za pomoc. Przy zwykłym deszczu nie zauwazyłem zeby cos ciekło. Bede bardziej uwazał na karchery i tyle.Dzieki

witam

da sie to wyeliminowac, ale robory sporo, trzeba zdemontowac tapicerke drzwi poprawic ustawienie szyn prowadzacych szybe, robota na 5-6godz.

pzd.

To dość częsta sprawa w autach typu coupe, gdzie szyba nie ma ramki tylko chowa się bezpośrednio w uszczelce.
ie,

Dokładnie! Mam już drugie auto tego typu i w poprzednim była masakra. Przecieki były nawet podczas deszczu. W GTtce, nie mam takie problemu na szczęście. Ale w peugeocie ciągle coś się psuło. kiedyś zrobiło się zwarcie i szyba się nie podnosiła.
Jeżeli chodzi o AR to zauważyłem, że przy zamykaniu drzwi uszczelka delikatnie odstaje. Może u Ciebie puściło gdzieś na złączeniu. Sprawdź to najlepiej.

Czekamy na odpowiedź i dalszy rozwój zdarzeń ;)

problem nie zniknąl!ale pocieszające jest to ze przeciek wystepuje tylko przy myciu karcherem, natomiast przy nawet ulewnym deszczu juz nie dlatego dalem sobie z tym spokoj!!!pozdro

Widocznie ten typ tak ma. No cóż, typowa coupetka- coś za coś ;)pewnie to wina tego, że drzwi są bez górnej ranki w którą wchodzi szyba. Apropo, szyba na pewno podnosi się całkowicie wchodząc w uszczelkę?

regulujac drzwi na zawiasach zmieniasz linie nadwozia, przetłoczenia na przednim błotniku-drzwiach-tylnym błotniku mogą sie nie pokrywac
jesli linia j/w jest ok polecam zdemontowac tapicerke i reguacje.
jesli skutek regulacji jest marny nalezy wymienic uszczelke która sie po prostu zuzyła.

pzd.

W sumie – Tak, George, masz rację.

...jedynie sugeruję jednak w pierwszej kolejności (przed wymianą uszczelek) ocenę osadzenia drzwi w pionie i w poziomie, zwłaszcza w poziomie, jesli linia jest ok. Te uszczelki są w sumie drogie, a ocena subtelnych przesunięć może nie być wcale jednoznaczna, dla laika. Chyba, że kolega się zna, wtedy cofam wszystko co napisałam.

Pozdrawiam z słonecznej Łodzi :)

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót