Xenon po prostu sobie zgasł. Czyżby wymiana żarnika?

• Autor wątku Autor wątku Paweł24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paweł24

Guest
Jestem trochę zaskoczony, bo co prawda to moje pierwsze auto z xenonami, ale słyszałem, że jak się kończą to najpierw występuje jakiś efekt przejściowy, czyli chociażby powolna zmiana barwy światła przechodząca w kolor różowy. U mnie prawy xenon po prostu zgasł, komputer nie wyświetlił żadnego powiadomienia, co dzieję się chociażby w przypadku wypalenia się postojówki i to też mnie trochę dziwi. Czyżby czekała mnie wymiana? Jakie najlepiej kupić? 6000k? Podobają mi się najbardziej takie wchodzące w kolor niebieski. Miałem takie, ale nie wiem jak sprawdzić ile miały K ?

Edit: Właśnie czytam, że w xenonach jest jeszcze jakiś starter i przetwornica czy jakoś tak. Może w tym jest problem? Miał ktoś podobny przypadek?

Ostatnia edycja:
Komputer nie wykazuje przepalenia żarówek świateł mijania (nieważne czy xenon czy zwykły halogen, tak po prostu jest w AR, więc to nic dziwnego). Prawdopodobnie zwyczajnie skończył Ci się żarnik. Kup taki sam jak miałeś albo nowe w komplecie o barwie jakiej chcesz. Jest też oczywiście przetwornica, ale to sprawdzisz po prostu jak włożysz sprawny żarnik do reflektora. Jak będzie świecił to masz odpowiedź

A teraz głupie pytanie:) Co mam wpisać w allegro żeby znaleźć taki żarnik:) Wpisuje różne dziwne rzeczy i nic. Chcę sie po prostu dowiedzieć czegoś o kosztach, które mnie niestety czekają.

Pamiętaj tylko, że do Twojej GT żarniki odpowiednie to D2S. Chyba nie muszę dodawać, że jakaś chińszczyznę sobie daruj, żeby sobie nieco nerwów oszczędzić w niedalekiej przyszłości:)

prosty sposób na sprawdzenie czy przetwornica działa:wyjmij ksenon z sąsiedniej lampy i sprawdz wykluczysz juz przetwornice.

tutaj tez jest kopalnia informacji o xenonach , oczywiscie podczas wymiany zarówki staraj się unikać dotykania "bańki" inaczej zostawiasz na niej tłuste odciski palców i to może spowodować szybsze przepalenie sie tej zarówki... ale chyba to oczywiste :)

Witam,
odswieżę temat. Jeden xenon nie świeci- zamieniałem przetwornicę i żarówkę z drugiej świecącej lampy i wszystko gra[tzn obie przetworncie i zarowki są dobre]. Bezpieczniki sprawdziłem i też ok, a lampa jedna nie pali. W czym może być problem? Lampa po prostu nagle zgasła i tyle. Xenony mam oryginalne jednak były zamontowane zamiast zwykłych soczewek. Wie ktoś czego to może być jeszcze problem prócz przetwornicy i żarówki?

Jeśli wykluczasz przepalenie żarnika i zepsucie się przetwornicy to problem może leżeć po stronie wiązki, być może coś gdzieś się przerwało i nie podaje prądu. Najlepiej podjedz do elektryka i Ci to sprawdzi :)

Mozecie wierzyć lub nie ale u mnie w ubr. padły dwa bezpieczniki na raz. A bałem się ze bedzie coś poważniejszego skończyło się tylko na 4-paku Tyskiego elektrykowi :)

mam teraz podobny problem... xenon zgasł, żarówka ok, bezpieczniki ok, przetwornica ok... wiązka "nagle" padła ...?

Amortyzatory
Powrót