• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Uszkodzony włącznik podgrzewania siedzenia?

• Autor wątku Autor wątku code68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

code68

Guest
Koledzy w moim pierwszy poscie mam pytanko, jak powinien działać sprawny włącznik podgrzewania siedzenia?
u mnie podświetla się tylko piktogram na włączniki,a poza tym nic sie nie dzieje gdy go wciskam. Jak powinien działać sprawny włącznik? pozdrawiam

Włączasz, zaświeca się kontrolka i fotel zaczyna grzać. Najbardziej czuje to się siedząc na tym fotelu, gdyż dotykając ręka ciepło nie jest, aż tak wyczuwalne.

Najbardziej odczuwalne podgrzewanie jest w dolnej części fotela. U mnie po 2-4 min wyłączam podgrzewanie, bo fotel już jest za ciepły.

wciskasz cały przycisk (nie tylko jego wybrzuszenie, ale cały przycisk delikatnie wędruje w dół) i zaświeca się pomarańczowa dioda- grzeje :)

więc wygląda na to że mam uszkodzone te włączniki bo wciskając nie zostają w dolnym położeniu tylko wracają i ta pomarańczowa kontrolka się nie świeci, choc czasem na chwilkę zapala sie jakby coś nie łączyło, swoją drogą dziwne jest że nie ma regulacji stopnia nagrzania jak naprzykład w audi, ale widac tak ma byc:)

Stopnia regulacji nie ma. Jak ci się nie wciska przełącznik to przytrzymaj go ręką jakiś czas żeby się zaświeciła dioda i zobaczysz czy Ci grzeją maty. Ja niedawno u siebie wymieniałem ten włącznik bo też mi przestał się włączać jak u Ciebie (koszt w ASO ok 100 PLN)

można też samemu je rozebrać i poczyścić styki

można ale jezeli nie trzyma mu przycisk to pewnie jest wyrobiony w nim mechanizm i trzeba byloby raczej wymienic przycisk

zaczne od rozebrania tych właczników,może znajde przyczynę w końcu nic nie trace i tak nie działają, dziękuję kolegą za wszystkie posty pozdrawiam

A u mnie jest tak -wszystko pięknie grzeje i działa - ale nic mi się nie włącza na guzikach - jednym słowem nie świecą żadne diody po włączeniu, ale oba fotele grzeją jak wściekłe. Dziwne, ale myślałem, że tak ma być - a jednak powinno się coś zaświecać... ale ważne że grzeją.

Może gdzieś nie styka i prądu nie ma w diodach. Albo diody się pprzepalały

A mianowicie u mnie jest taki problem że fotel grzeje wszstko ok tylko jak wcisne przycisk to nie zaświeca się żółta kontrolka, tylko aby fotel grzał i działał muszę trzymać przycisk głębiej wciśnięty. bo w pozycji normalnie włąćzonej nie działa no, sprawdzałem nawwrt miernikiem i faktycznie jest włączony nie pokazuje nic, wcisne głębiej pokazuje miernik. coś to ma związek raczej z przepaleniem przytipieniem blaszki chyba w środku bo jest okopcony jeden pin we wtyczce jak na zdjęciu własnie. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/6c56a9fc572a7020.html i on nie łąćzy na włączniku tylko trzeba głębiej trzymać. Da się to jakoś rozebrać jeszcze bardziej ? ? Na czynniki pierwsze jeszcze ? :) a jeszcze takie pyyanie , tutaj jest włąćznik z Lanci bodajże, wygląda identycxznie, nie pasował by czasami ? :)

http://autosklep24.pl/pl/p/Wlacznik-podgrzewania-siedzenia-LYBRA-n.typ/15516

Ostatnia edycja:
Bartek, da się. Nie ma potrzeby kupowania nowego. Od spodu wystarczy rozlutować dwa luty, wtedy cały plastik odchodzi, wyciągasz sprężynkę, naciągasz ją mocniej + czyszczenie styków, składasz do kupy i smiga jak nowy. Nie przesadź tylko z rozciąganiem sprężyny

..............
:) a jeszcze takie pyyanie , tutaj jest włąćznik z Lanci bodajże, wygląda identycxznie, nie pasował by czasami ? :)

http://autosklep24.pl/pl/p/Wlacznik-podgrzewania-siedzenia-LYBRA-n.typ/15516

Tak, wyłacznik będzie pasował, już kilkadziesiąt osób u nas kupiło i jest wszystko ok.
Wyłącznik ma taki sam wymiar, jedyna różnica to kostka która wychodzi w inną stronę ale to w niczym nie przeszkadza.

No i jest znacznie tańszy niż oryginał do GT ...

Miałem to samo, kawałek plasticzku się ułamał i nie trzymał.

Niestety u mnie fotel pasażera słabiej grzeje, rozebrałem plasticzek i jak jest kostka którą się wtyka do guzika to zewnętrzne tjb 1 i 4 wejście jest BRĄZOWE :O reszta jasna , zwarcie? przepalenie? zastanawiam się nad dołożeniem mat.

W BMW 3 stopniowa regulacja, w AUDI 6 stopniowa w ALFIE 0 , urok <3

WItam u mnie nic nie pomogło zkaupiłem nowy wyłącznik do lanci, ten co pokazywalem w poprzednim poście wszystko oki, tylko.. "podświetlenie" razi ten zielony kolor na tym guziku :D jakieś pomysły jak to może zmienić na czerwony ? zamalować żarówke czy coś ? :D

W mojej fotele grzeją, guzik się wciska tylko nie podświetlają się dioda nie świeci co możebyć tego przyczyną? w obu fotelach tak samo grzeje guzik działa ale się nie świeci ? :-)

Amortyzatory
Powrót