Koło zapasowe - wnęka na koło

Auto
AR 155 2.0 8v TS / AR GT JTDm / AR 164 3.0 V6 / AR Giulietta 1.4 TJet
Panowie, kolejne z głupich pytań w moim wydaniu ;) Mianowicie u mnie w GT w oryginale nie było koła zapasowego, miast tego we wnęce na koło zapasowe był kompresor i kilka innych rzeczy. Poprzedni właściciel natomiast dokupił (i bardzo rozsądnie) zapasówkę, jednak ta leży już w samym bagażniku.

Jak to wygląda u Was? Czy macie zapasówkę we wnęce? Jeśli tak to jak wygląda sposób jej mocowania, bo sam bardzo chętnie przerzuciłbym bym tam zapasówkę. Czy np. stadardowe mocowanie z innych Alf / Fiatów będzie pasować?

ja mam dojazdówkę i jest przykręcona zestawem z narzedziami

Dziękuję bardzo, w drodze rewanżu to może ja cyknę co ja mam we wnęce na zapasówkę, bo wychodzi na to, że mam jakiegoś dziwoląga ;)

ja miałem w zapasówce taki jakby styropianowy uchwyt na kompresor, lewarek i narzedzia. Wywaliłem to i wrzuciłem dojazdówkę. Przykręcona jest za pomocą takiej plastikowej śruby. A narzędzia trzymam w torbie w bagażniku lub w schowkach

A to jak ja mam standardowe wyposażenie to nie cykam fotki ;) Ale panowie dokładnie o taką odpowiedź mi chodziło. Niemniej mi nie chodzi o koło zapasowe bo takowe już mam i wala się po bagażniku, mi bardziej chodziło o sposób montażu i gdzie takie coś można dostać. Czy takie coś będzie ok?

http://moto.allegro.pl/lancia-lybra-kolo-dojazdowe-zestaw-naprawczy-lewar-i2009274215.html

EDIT

Silvador jak pisałem posta nie widziałem jeszcze Twojego. Dzięki wielkie za fotki, teraz już wiem co i jak :) POZDRAWIAM!

Ostatnia edycja:
Panowie, kupiłem na allegro śrubę do zamocowania zapasu, jednak jest ona za krótka. U kolegi Silvador zauważyłem dodatkową jakby tuleję w bagażniku na której osadzony jest zapas (zaznaczyłem na fotce). Czy wiecie może jak to jest zamocowane do podłogi bagażnika i gdzie można dostać taką tuleję?

Załączniki

• zapas.jpg
    zapas.jpg
    53.1 KB · Wyświetleń: 384
to jest po prostu tylko taka plastikowa tulejka żeby koło nie przemieszczało się we wnęce, jest tylko nałożona na to miejsce mocowania w bagażniku, nakrętka jest przyspawana do podłogi

Długa śruba do przykręcenia koła przechodzi przez ten plastik i przykrecasz wszystko razem jedną.

Długa śruba do przykręcenia koła przechodzi przez ten plastik i przykrecasz wszystko razem jedną.

Redek, niestety nie masz racji. Udało mi się kupić tuleję zaznaczoną na zjęciu i przykręca się ją do mocowania w podłodze do bagażnika, a do niej przykręca się kosz z narzędziami.

Także dla potomnych, by zamontować u siebie koło zapasowe zamiast wypełnienia potrzeba kupić tuleję zaznaczoną na zdjęciu powyżej, a do tego wystarczy wypełnienie i śruba jak na tym zdjęciu.

Załączniki

• zapas.jpg
    zapas.jpg
    142.4 KB · Wyświetleń: 526
Mam pytanie do czego stosuje się to czerwone "coś" co jest zakończone gwintem też mam to u siebie lecz nie wiem co to, a znajduje miejsce w owym zestawie.

Pozdrawiam

może to "sworzeń centrujący" ? tak by mi pasowało
"środkownik"

1111111.JPG

22222.jpg

stawiam flaszkę że to jest to

Ostatnia edycja:
"środkownik"

Pokaż załącznik 61465

Pokaż załącznik 61466

Oczywiście masz rację, flaszka się należy :)
Sprytne rozwiązanie i jakże oczywiste.
Pozdrawiam

- - - Updated - - -

"środkownik"

Pokaż załącznik 61465

Pokaż załącznik 61466

Oczywiście masz rację, flaszka się należy :)
Sprytne rozwiązanie i jakże oczywiste.
Pozdrawiam

Amortyzatory
Powrót