• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Klimatyzacja zimą....pytanie

songokudj

Nowy
Auto
Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS
Mam pytanie czy to normalne że nie mogę włączyć klimatyzacji jak na dworze jest 0 stopni...
Dziś spadł pierwszy śnieg. Wczoraj klima działała na 100% , dziś chciałem odparować szybko szybkę przednią i niestety pech.... Nie włączała się kontrolka na guziku. Cóż akurat miałem tak że parkowałem potem na parkingu podziemnym. I tam się klima po tym jak do auta wróciłem odpaliła. Ale po wyjachaniu na mrozek i przejachaniu paru kilometrów po ponownym odpaleniu nie chciała chodzić.
Poczytałem trochę w necie (akurat konkretnego przypadku dla GT nie udało mi się znaleźć) ale doczytałem się że automatyczna klima zimą może się nie włączać...
Pls. o podpowiedź bo chciałbym wiedzieć czy jechać do serwisu czy to normalny objaw...
AR GT 2,0 JTS '03

Ten typ tak ma.
w gt zimą nie poużywasz klimy.
jesli jest 0 stopni lub minusowa temperatura klima jest zblokowana. podobno dla jej dobra.

Nie tylko w GT ale w większości aut z grupy FIAT'a klimatyzacja się nie włączy przy temp. poniżej 3,5 st. Jest to w instrukcji.

Potwierdzam , w moim Stilo jest podobnie.
idąc dalej w tym temacie to czy spotkaliście się z opinią (mitem), że zimą należy czasem uruchamiać klimatyzację.
czemu to ma służyć ?

Mam pytanie czy to normalne że nie mogę włączyć klimatyzacji jak na dworze jest 0 stopni...
Dziś spadł pierwszy śnieg. Wczoraj klima działała na 100% , dziś chciałem odparować szybko szybkę przednią i niestety pech.... Nie włączała się kontrolka na guziku. Cóż akurat miałem tak że parkowałem potem na parkingu podziemnym. I tam się klima po tym jak do auta wróciłem odpaliła. Ale po wyjachaniu na mrozek i przejachaniu paru kilometrów po ponownym odpaleniu nie chciała chodzić.
Poczytałem trochę w necie (akurat konkretnego przypadku dla GT nie udało mi się znaleźć) ale doczytałem się że automatyczna klima zimą może się nie włączać...
Pls. o podpowiedź bo chciałbym wiedzieć czy jechać do serwisu czy to normalny objaw...
AR GT 2,0 JTS '03

Wczoraj miałem identyczny problem razem z kumplem wracaliśmy od pewniej koleżanki i chcemy włączyć klime żeby odparować a tu zdziwko :D nie działa . Auto gasiłem , odpalałem na nowo i kurde nic . Dzisiaj zapalałem i patrze że to samo bo temp. poniżej 3,5 stopnia :D Jeżeli ten typ tak ma to się nie przejmuje :)))

Ale jak macie możliwość raz na czas dobrze jest gdzieś wjechać do ciepłego pomieszczenia i załączyć klimę aby olej który jest w kompresorze nie zlał się w jedno miejsce i po ponownym odpaleniu klimy nie będzie miał dostatecznego smarowania i w ekstremalnych przypadkach może się przytrzeć.

JW - klim a w niskich temperaturach nie działa. Z tego co pamiętam ktoś robił taki manewr, że podgrzewał czujnik temperatury i odpalał klimę tylko nie wiem po co klima zimą. Ciepły nawiew nie wystarczy?

JW - klim a w niskich temperaturach nie działa. Z tego co pamiętam ktoś robił taki manewr, że podgrzewał czujnik temperatury i odpalał klimę tylko nie wiem po co klima zimą. Ciepły nawiew nie wystarczy?
ano panie choćby po to żeby odparować szybciej wnętrze :-)

patent z oszukaniem czujnika działa ale chyba nie za długo

klima jak wiemy osusza powietrze. więc może pomóc przy szybki odparowywaniu szyb. A co do teorii że warto czasem puścić klime zimą to też ją słyszałem od paru osób. Może coś w tym być. Jak to mówią nie używany miecz rdzewieje. :P

Nie tylko w GT ale w większości aut z grupy FIAT'a klimatyzacja się nie włączy przy temp. poniżej 3,5 st. Jest to w instrukcji.

dla ścisłości- poniżej 3,5 czy poniżej równych 3 stopni? system informujący o mozliwym poslizgu kół włącza się od temperatury równych 3 stopni.

Ja szczerze mówiąc nie zaobserwowałem zablokowania sie klimy. Przy najbliższej okazji sprawdzę

Potwierdzam , w moim Stilo jest podobnie.
idąc dalej w tym temacie to czy spotkaliście się z opinią (mitem), że zimą należy czasem uruchamiać klimatyzację.
czemu to ma służyć ?
Odpowiedź znajduje się w Instrukcji Obsługi.

Trzeba zimą uruchomić klimę to nie jest mit tylko sprawdzona praktyka by w lecie móc się cieszyć chłodem w kabinie.

Przy temperaturze zewnętrznej poniżej 2 st C sprężarka klimatyzacji nie może funkcjonować. Przy niskiej temperaturze zewnętrznej nie należy również włączać recyrkulacji powietrza, uniknie się szybkiego zaparowania szyb.

Sprostowanie prosto z instrukcji!

Ale od czasu do czasu pasuje wjechać do ciepłego pomieszczenia i załączyć klimkę by móc w lecie poczuć przyjemny chłodzik!

Ale od czasu do czasu pasuje wjechać do ciepłego pomieszczenia i załączyć klimkę by móc w lecie poczuć przyjemny chłodzik!
ewentualnie podgrzać czujnik temperatury powietrza znajdujący się pod prawym lusterkiem. Wystarczy trochę potrzymać czujnik w palcach- dzisiaj sprawdzone:)

Ew. chuchnąć w niego 3-4 razy ;) Od razu załapie wyższą temp.

Widzę że koledzy nieraz mają fajne pomysły potrafią sobie poradzić.

Ładny bezsens, z którym spotykam się po raz pierwszy.
W poprzednich moich samochodach, nawet w instrukcji podana była wskazówka, że zimą warto uruchomić klimatyzację cyklicznie (np. raz na miesiąc).
Nie wspomnę, że w ostatnim samochodzie włączając nawiew na szybę przednią, automatycznie włączała się klimatyzacja gdy temperatura była poniżej 15 st. C - dla szybkiego odparowania.
...ech ci włosi...

Ładny bezsens, z którym spotykam się po raz pierwszy.
W poprzednich moich samochodach, nawet w instrukcji podana była wskazówka, że zimą warto uruchomić klimatyzację cyklicznie (np. raz na miesiąc).
Nie wspomnę, że w ostatnim samochodzie włączając nawiew na szybę przednią, automatycznie włączała się klimatyzacja gdy temperatura była poniżej 15 st. C - dla szybkiego odparowania.
...ech ci włosi...
Dokładnie inni producenci tak mają że klima działa nawet w zimie i szyby wtedy nie parują,ale niestety nie włoskie samochody.

Amortyzatory
Powrót