• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Kolory "bananowej" skóry w GT

drift-r

Aktywny
Auto
AR 147 1.6TS Distinctive 2001
Pytanie dla posiadaczy bananowej skóry w GT - czy był tylko jeden kolor wykończenia? Chodzi mi oczywiście o tapicerkę w jednolitym kolorze.

Chodzi mi o coś takiego:

1090421_z10.jpg

Znalazłem jeszcze coś takiego:

image0020l.jpg

Ale nie wiem czy to kwestia ustawienia aparatu, że wychodzą dwa różne kolory - czy rzeczywiście były różne?

I jeszcze jedno pytanie - czy wychodziła fabrycznie taka wersja tapicerki?

11.jpg

Spotkałem się już z 3 takimi kompletami.

1 bananowa w starszych GT (stare zegary)
2 kremowa w nowszych GT (nowe zegary)
3 jakaś nieudolna praca tapicera

a inny był między innymi dlatego że w "starszych modelach" skóra naturalna, w nowszych "...ujowa" ekoskóra :/

Ten drugi kolor to już nie tyle bananowa, a taki jasny ecru. Tak jak kolega pisze, w starszych były ciemniejsze :P
Efekt zaobserwowany nie tylko w Alfie. Kiedyś dawno temu miałem Opla Tigrę z 97 roku i tam była skóra bananowa identyczna jak na pierwszym zdjęciu.

A tak odbiegając od tematu. Łukasz, czyżbyś planował do swojej 147 swap bananowych foteli z GT? :)

Przerzucenie foteli z GT do mojej 147 to ja planuję od dawna tylko jakoś nie mogłem znaleźć foteli w odpowiednim stanie. Teraz znalazłem przednie w idealnym stanie ale właśnie w tym drugim kolorze z GT z 2009 r. I żeby znaleźć w odpowiednim kolorze boczki czy kanapę to jest jak mission impossible. Tak czy siak pewnie w przyszłym roku coś z GT u mnie będzie ;)

P.S. Czemu podwójna bzdura?

Też gdybym miał 147 to bym chciał własnie swap z GT.Zawsze można kupić byle jaki komplet i samemu obszyć,nie? No tylko, że koszta rosną, rosną... Bo ze znalezieniem całego kompletu tapicerki w kolorze niedojrzałego bananu (tak ja umownie nazwijmy:D) to chyba faktycznie będziesz miał problem

sam jesteś podwójna bzdura.. w starszych modelach jest skóra naturalna, w nowszych eko.. i powiedz że nie Panie podwójny? :/

Mam nowszą furę i skórę , przód to skóra boki i tył to ekonomia.

sam jesteś podwójna bzdura.. w starszych modelach jest skóra naturalna, w nowszych eko.. i powiedz że nie Panie podwójny? :/

może zakładzik ? wpadaj i tnij sobie moją 2008 GT :) 10k proponuję
...mało wiesz o GT

a bzdura podwójna bo raz w nowszych GT siedzi się na skórze a nie ekoskórze (w imitację mogą sobie co najwyzej
pokopać pasażerowie tylnych skórzanych a jakze foteli) ...a druga bzdura to jakoby kolor miał jakiekolwiek znaczenie
- przyjmij do wiadomości że producent samochodów taki jak AR nie kupuje materiałów tapicerskich na bazarku
u turka tylko zleca ich produkcję w dowolnym kolorze jaki sobie wymyśli... czasami zmienia się palety kolorów
czasami także wewnętrznych - to powód różnych beżowych skór w starszych i nowszych GT a nie bajeczki o eko-skórze
eko to możesz znaleźć tylko musisz poszukać srebrnej 159 z takimi ładnymi napisami Policja (obszywane były w Polsce
jakby co - nie przez producenta auta)

jakbyś chciał wiedziec jeszcze więcej to pogadaj z tą firmą - http://www.pasubio.com/
dostawca skór m.in. dla grupy FIAT ale nie tylko ;) także na Bema w Łodzi znajdziesz ich skóry - i to nawet kompletowane
perforowane i zwykłe

marekkoczta > tylko uzupełniam - ekonomia tył przednich foteli, kanapa tylna to znowu skóra

chętni do pooglądania co można uszyć - polecam tematy o Gtv Redziego na Alfaclubie, zapewne
są w na forach zdjęcia wnętrza GT którego kiedyś miałem przyjemność być właścicielem a obecnie
jest to auto Majki albo jeszcze np to autko :
http://www.alfaclub.pl/forum/viewtopic.php?t=27295&highlight=jack+daniels
tu mała ciekawostka, napisy AR na skórze nie były wyciskane tylko grawerowane laserowo :)

Ostatnia edycja:
No czyli w rezultacie i w nowszych i w starszych jest skóra, tylko nie wszędzie- z tego co piszesz.

dokładnie tak

tak jeszcze sobie pomyślełem że warto poświęcić chwilę terminologii

co uznać za skórę a co za eko - skórę ?
skóra to coś co pierwotnie okrywało coś z 4 nogami - tyle że zwykle w samochodzie
z wytłoczonym później wzorem

eko skóra - coś co powstało od początku na linii produkcyjnej i nie chodziło nigdy na 4 nogach

zdarza się jeszcze skóra która pomimo styczności z wykańczaniem jest określana jako naturalna
(nie ma wytłaczanego wzoru) - wystarczy zajrzeć choćby do autek MB ze skórą z pakietu Designo

Ostatnia edycja:
hm ciekawe rzeczy mi mówisz kolego.. w tamtym tygodniu przekładałem maty z nowych foteli do starych.. tapicer (jeden z lepszych w krakowie) odrazu sie śmiał że zaczeli ekoskóre zakładać.. potem w ASO alfy zamawiałem poszycie góry i pytałem o siedzenia i potwierdzili że w 2006 przestali zakładać skóre i zastąpiono ją skórą sztuczną.. teraz sobie przeglądam spis zmian w eperze i 2005/09/15 poszycia zostały zastąpione skórą sztuczną według niego.. to co wszyscy kłamią, tylko kolega ma racje?

a odnośnie koloru kolego, to mówiłem że ze zmianą na eko zmienili kolor i z tąd różnica, a nie że nie mogą malować tak samo.. chociaż i tak różnice na eko widać odrazu :P

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót