Krótki "pisk" silnika przy odpalaniu

Auto
Alfa Romeo GT 1,9 JTD 150 KM, 147 FL 1.9 JTD 116 KM
Krótki "pisk" silnika przy odpalaniu

Witam,

wsiadam dzisiaj do auta w garażu, silnik kompletnie zimny po nocy. Odpalam i wszystko w porządku. Wystawiłem auto z garażu, po godzinie odpalam znowu i przy odpaleniu, a właściwie pół sekundy po nim silnik krótko, ale przeciągle pisnął. Dźwięk podobny to pisku turbiny, gdy łopatki dostają dużego luzu. Podaję tylko specyfikację tego dźwięku. Zgasiłem, odpaliłem i znowu to samo. Przejechałem jakieś 2 km postawiłem na 15 minut, odpalam- znowu jęk. Przejechałem kolejne 2 km, gaszę, odpalam i cisza. Silnik zawsze odpalam na pierwszym biegu z wciśniętym sprzęgłem. Akumulator powoli do wymiany, chociaż jest całkiem zdatny jeszcze do użytku. Poza tym nie zauważyłem zmiany w mocy, pracy silnika, dymieniu czy czymkolwiek innym.

Jakieś sugestie? Zwiastuje to coś poważnego?
Z góry dziękuję i pozdrawiam

Tak się teraz zastanawiam... a nie jest to przypadkiem wina kończącego się bendixa? Kilkukrotnie jeszcze odpalałem auto i była cisza

...może to pasek wielorowkowy zaczyna się powoli ślizgać, stąd ten pisk zaraz po uruchomieniu - jeśli masz kogoś do pomocy to niech ta osoba odpali auto przy otwartej masce a Ty spróbuj ocenić skąd dobiega dźwięk...

w Dziewczyny Tigrze kiedyś pasek zaczął się ślizgać, ale dźwięk był nieco inny. Ale w sumie dobry strzał, spróbuję to zlokalizować. Dzięki za podpowiedź

http://www.forum.alfaholicy.org/showthread.php?t=60126 Alfa- Pisk tylko z rana
Sprawdź ten link. Jak masz to samo co na filmie to masz odpowiedź :-).

Wysłano ze smartfonu Sony Xperia™P Taptalk 2

No to jest odpowiedź prawdopodobnie. Dźwięk identyczny. Czyli na początek wystarczy wyjąć i przeczyścić? Nie powiedziane, że trzeba od razu wymieniać?

raczej czeka Ciebie demontaz rozrusznika, oddanie do regeneracji i wymiana elektromagnesu bemdixu.

pzd.

Amortyzatory
Powrót