Wyciek z nadkola

szarik.rcm

Nowy
Auto
'Funia'
Koledzy, Alfa mi przecieka! Po przestudiowaniu istniejących tematów domyślam się, że może to być wężyk od wspomagania albo chłodnicy, tylko czy dawały by aż tak czarny, oleisty wyciek? Cieknie jej z nadkola (błotnika) lewy przód, zaraz przy kole. Zdjęcia prezentują wyciek po 8h stania.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie i wskazówki.IMAG0494.jpgIMAG0495.jpg

Auto na podnosnik i szukac, to moze byc wiele rzeczy, po dole zderzaka moze tylko plynac, a wyciek moze pochodzic z odleglej okolicy. Wez to na palec i powachaj, sprobuj ocenic, czy to olej przekladniowy, silnikowy, etc.

1 ciężko napisać jaki silnik??
2 na pewno z lewej? jak dla mnie na zdjęciach jest prawy przód...

bezsensowny temat...
po co pytać co to może być, skoro i tak trzeba tam zajrzeć??

Ostatnia edycja:
Jak diesel to Ci cieknie z chłodnicy oleju. Możemy puki co gdybać ...

Sądząc po kolorze jest to olej silnikowy,płyn do wspomagania jest czerwony a na płyn chłodniczy też to nie wygląda,a tylko kanał i lampa rozwiąże Twój problem.

1 ciężko napisać jaki silnik??
2 na pewno z lewej? jak dla mnie na zdjęciach jest prawy przód...

bezsensowny temat...
po co pytać co to może być, skoro i tak trzeba tam zajrzeć??

Ach... ten ferwor walki i strach o Belle:P
Oczywiście chodzi o prawy przód (strona pasażera) tak jak pokazują zdjęcia. A silnik to 1,9 JTD.

Pytam, bo tak jak wspomniałem na forum nikt wcześniej nie opisywał wycieku z tak nietypowego miejsca, więc może ktoś wie, a nie powiedział, a jak nie to będzie dla potomnych. Wydawało mi się, że Alfaholicy to taka społeczność, która, jak rodzina, kocha wszystkich i pomaga jak tylko może...

Poza tym nie bardzo mam możliwość wjazdu na kanał. Zaraz spróbuje podnieść ją na podnośniku i zaglądnąć pod spód. Czy widzicie sens demontowania zderzaka, odsłoni jakieś elementy? Przez maskę nie widać nic, a nic.

Wez to na palec i powachaj, sprobuj ocenic, czy to olej przekladniowy, silnikowy, etc.

Niestety nie mam chyba jeszcze na tyle wiedzy by tak organoleptycznie móc to ocenić:P

to weź chociaż na białą szmatę i sprawdź kolor

Czy widzicie sens demontowania zderzaka, odsłoni jakieś elementy?

Zderzak na pewno odsłoni, ale o tym chyba nikt na razie nie wspominał ;) Spróbuj odkręcić nadkole może coś dojrzysz, a jak nie to kanał/podnośnik, demontaż osłony i szukanie od dołu :)

to weź chociaż na białą szmatę i sprawdź kolor
Pisałem w pierwszym poście (może nie wprost:P), że jest to czarny, oleisty wyciek.

Podniosłem auto podnośnikiem i jedyne co udało mi się dojrzeć, to małą chłodniczkę zaraz za nadkolem. Wężyk/rurka odchodzący od spodu tej chłodniczki jest ubabrany olejem. Także zakładam, że to to.
Dzięki za pomoc. Teraz tylko ściągnąć zderzak i/lub nadkole i dorwać się do sedna sprawy.

Jak nie ma osłony silnika to wszystko dojrzy od spodu, tylko trzeba się położyć pod auto na lekko podniesionym z prawej strony.

Po przestudiowaniu istniejących tematów domyślam się, że może to być wężyk od wspomagania albo chłodnicy, tylko czy dawały by aż tak czarny, oleisty wyciek?

możliwe, ale płyn od wspomagania byłby bardziej czerwony, ten jest ewidentnie czarny. Bardziej wygląda na silnikowy
A miejsce przeciekania w sumie niedużo Ci pomoże, bo zawsze może powoli ściekać po przewodach i skraplać się w zupełnie odległym miejscu

A miejsce przeciekania w sumie niedużo Ci pomoże, bo zawsze może powoli ściekać po przewodach i skraplać się w zupełnie odległym miejscu
nie szukaj na siłę problemów tam gdzie ich nie ma...
albo udowodnij że olej z silnika może znaleźć się w tym miejscu przez wyciek w innym...

A ty czytaj ze zrozumieniem... nie napisałem, że to JEST olej silnikowy, tylko, że WYGLĄDA, jak olej silnikowy. Inaczej rzecz ujmując ma tylko taką samą barwę. A ta druga informacja, którą zacytowałeś odnosiła się bardziej do ogółu i tej informacji, chociażby o płynie ze wspomagania

Amortyzatory
Powrót