Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Gdzie jest wzmacniacz anteny radia

Użytkownik Pirat drogowy Avatar grzegorz041983
    Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie Gdzie jest wzmacniacz anteny radia

Witam od pewnego czasu radia nie da sie słuchac, cały czas szumi i przerywa.Posiadam navi connecta i odkrecałem ostatnio antene zeby zobaczyc czy wszystko ok.Okazało sie ze jest dobrze połaczona i nie stwierdziłem nic podejrzanego.Mam do Was pytanko czy w alfa gt ma gdzies wzmacniacz anteny jesli tak to gdzie, chciałbym tam zajrzec i zobaczyc czy cos sie nie odłaczyło. Zastanawiam sie nad zakupem uniwersalnego wzmacniacza sygnału takiego jak w linku, czy miał ktos podobny przypadek, prosze o pomoc.Pozdrawiam

http://allegro.pl/wzmacniacz-anteny-...001615091.html
    Ostatnio edytowane przez grzegorz041983 ; 10-02-2013 o 20:44

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    była:GT Q2 1.9, Mito 1.4TB Jest:KIA Sportage XL AWD AT 2.0 CRDi, Honda HRV 1.5 i-VTEC CVT Executive

Domyślnie

dobre pytanie... mi też coś poświrowało i kupiłem ze znerwicowania zmieniarkę, żeby się radiem nie denerwować nie wiem w którym kościele, ale coś mi świta że wzmacniacz jest w stopce anteny.. :/ (a ta od connecta była w ASO trochu droga)

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Kazek
    Mieszka w
    Poz
    Auto
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

Domyślnie

Testowałem swego czasu kilka różnych wzmacniaczy i na prawdę różnicy praktycznie żadnej i szkoda mi było tych głupich 10zł. Możesz spróbować kupić nową (koniecznie oryginalną antenę) i wymienić kabel.
    156 1,9 M-jet 150KM 2005r

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

w 156 wzmacniacz był pod prawym ( pasażer ) tylnym słupkiem
    ale kurde w gyty nie wiem gdzie jest - o ile jest

a co na to eper ?

Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Dowiedziałem sie ze wzmacniacz sygnału anteny jest w podstawie anteny(na dachu), pytanie czy mozna tą podstawe rozebrac bo moze tam byc jakas korozja i cos nie styka.Byc moze wzmacniacz jest ok a winowajca jest sam bat anteny. Czy ktos z Was moze wyjmował cała wiazke kabla antenowego(od connecta do anteny?)jesli tak to któredy on biegnie i czy musze zdemontowac cała podsufitke? Chyba musze go wyjac i zobaczyc czy jest ok.Dam znac jak ogarne temat. Pozdrawiam

Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Dzis sprawdzałem czy działa telefon w connecie i okazało sie ze po włozeniu karty sim nie ma nawet 1 kreski zasiegu! Czy moze to byc wina samego bata czy moze podstawy anteny? pomoze ktos?

Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Temat do zamkniecia! Dzis rozebrałem podstawę anteny i okazało sie ze była lekko zasniedziała płytka wzmacniacza, potraktowałem ją sprayem "kontakt" do styków i całosc wysuszyłem suszarka.Potem uszczelniłem silikonem podstawe anteny z obudowa plastikowa(była tam wilgoc) i styk grzybka anteny przetarłem papierem sciernym na wode bo tez zasniedział. Złozyłem wszystko do kupy i gra teraz elegancko, nie gubi fal radiowych itd. Potwierdzam w podstawie anteny jest wzmacniacz, antena gps(taki kwadracik) i antena gsm no i fm.Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Krk
    Auto
    była:GT Q2 1.9, Mito 1.4TB Jest:KIA Sportage XL AWD AT 2.0 CRDi, Honda HRV 1.5 i-VTEC CVT Executive

Domyślnie

to powiedz jeszcze jak to rozebrałeś bo też się zbieram do tego i zbieram

Mieszka w
    Grudziądz
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Zero2 robisz tak! Demontujesz tylna lampke podsufitkowa(podwaz z obu stron płaskim srubokretem wyjdzie elegancko) potem odpinasz od niej kostke, nastepnie demontujesz plastikowy czarny koszyk w który to siedziala lampka.Teraz widzisz ze antena jest przykrecona śrubą nr 22 ale jeszcze jej nie odkrecaj, musisz ułatwic sobie dostep. Wyjmujesz teraz plstikowa spinke ktora trzyma podsufitke.Otwierasz bagażnik i idziesz na tył auta, teraz masz dostep do anteny na stojaco (duzo wygodniej).Zanim odkrecisz srube trzymajaca podstawe naszej anteny musisz odpiac wszystkie kable tj,od nawigacji,gsm,anteny i taki czerwony ktory daje 12v na wzmacniacz sygnału anteny. Kable siedza po prawej stronie patrzac od tyłu auta jakies 20 cm od "dziury po lampce" w takiej plastikowej czarnej spince przymocowanej do dachu.Troche cierpliwosci i wszystko ładnie poodłaczasz.Gdy odłaczysz juz kabelki bierzesz klucz oczkowy płaski 22 i odkrecasz srube trzymajaca podstawe anteny.Teraz mozesz juz ja wyjąc przez dziure w dachu(uwazaj na kable).Z podstawy demontujesz czarna uszczelke od spodu i tam bedziesz miał 4 zalane jakims klejem śruby.Ostrym nozykiem zdrap klej i je odkrec.Wyjmij plastikowa obudowe i masz juz wszystko na widelcu.U mnie było troche wilgoci wiec suszara i do boju.Potem posikałem blaszke ( na samym czubku płytki wzamcniacza taka elastyczna blaszka ktora dotyka gwintu na bat anteny) sprayem "kontakt" i w tej plastikowej obudowie ten zalany gwint tez popsikałem kontaktem( jesli masz zasniedziałe te elementy to radio gubi fale wez wtedy papier scierny 600 i delikatnie zdrap sniedz) Na koniec ja uszczelniłem obudowe do całosci silikonem zeby nie łapała wiecej wilgoci.Skrecasz wszystko do kupy w odwrotnej kolejnosci i gotowe. Jesli natomiast bedziesz miał pecha i wzmacniacz uległ uszkodzeniu( zimny lut, spalona sciezka itp. to czyszczenie nic tu nie da ale mozesz dac to magikowi co zna sie na układach scalonych i powinien bez problemu to zrobic bo cena anteny 3 systemowej jest dosyc droga. Powodzenia

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Krk
    Auto

Domyślnie

dzięki kolego w sumie to zapomniałem wspomieć że chodziło mi dokładnie o część "Z podstawy demontujesz czarna uszczelke od spodu i tam bedziesz miał 4 zalane jakims klejem śruby.Ostrym nozykiem zdrap klej i je odkrec.Wyjmij plastikowa obudowe i masz juz wszystko na widelcu." bo wcześniej toś się nie potrzebnie namęczył bo antene już zdejmowałem ale dla potomności będzie przynajmniej
    Pozdrawiam