Spryskiwacze reflektorów nie działają

• Autor wątku Autor wątku karu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

karu

Guest
witam,

od momentu zakupu alfy spryskiwacze reflektorów nie działają albo ja nie ogarniam jak je włączyć. przy dłuższym pryskaniu na szybę w moich innych samochodach automatycznie włączały się te od reflektorów, może w alfie jest inaczej? jeżeli są uszkodzone to zapewne przyczyną będzie niedziałający silniczek, może miałby ktoś sprawny na sprzedaż ?

W alfie tez tak dzialaja- oczywiscie przy wlaczonych swiatlach.
Sprawdz moze najpierw pompke czy w ogole podpieta bo wielu ( ja tez ) ma ja wypieta wlasnie po to zeby nie dolewac plynu co chwile i nie miec popryskanej maski :-)
Jak pompka dziala to kolejna rzecz to chyba sprawdzenie czy wezyki nie sa zatkane. Potem juz same spryski.

Nie wiem jak to wyglada w GT ale ja w 164 musiałam kupić przekażnik do spryskiwaczy reflektorów,i oczywiście działają one przy odpowiedniej ilości płynu do spryskiwacza i włączonych światłach.

zakładając że patrzyłem w odpowiednie miejsce i na odpowiednie wtyczki to są one powpinane (od spodu zderzaka we wnęce są jakieś wtyczki tuż pod reflektorami, idą obok nich przewody zapewne z płynem do sprysków)

jeżeli chodzi o ilość płynu i włączone swiatła to to oczywiscie uwzględniłem.

jutro zagłębie sie w temat o ile pogoda dopisze.

typowy feler - już dwa razy wymieniałem silnik - na szczęście jeszcze panna była na gwarancji...

O jakim silniku piszecie ? Mowa o pompce ?

To nawet jak po gwar to pompka to koszt kilku dych wiec tragedii nie ma :)

może ktoś bardziej przybliżyć lokalizacje tejże pompki do sprysków? pod maską nie ma zbyt wiele miejsca do grzebania zarówno od góry jak i od spodu.

patrzyłem grzebałem i nic z tego nie wyszło, w poniedziałek auto idzie do mechanika bo zawieszenie bedzie nowe to odrazu naprawią spryski i parktronik

Sprawdz moze najpierw pompke czy w ogole podpieta bo wielu ( ja tez ) ma ja wypieta wlasnie po to zeby nie dolewac plynu co chwile i nie miec popryskanej maski :-)

zwłaszcza po myciu auta, potwierdzam- strasznie wnerwiające
Ja też mam odpięte, chociaż w inny sposób

W jaki sposób masz to wypięte ? Bo tak szczerze mówiąc też o tym myśle bo na prawde po umyciui auta psikniesz raz i dziękuję... ;/ ;)

przyłączam się do pytania Kolegi powyżej :) Dramat z tymi spryskami :)

W jaki sposób masz to wypięte ? Bo tak szczerze mówiąc też o tym myśle bo na prawde po umyciui auta psikniesz raz i dziękuję... ;/

ja mam poprostu wypięte wężyki od samych spryskiwaczy i zaślepione silikonem dekarskim. Ale można podobno to zrobić w łatwiejszy sposób odpinając jakieś kostki. Bocian o tym wspominał

Ja mam w pompkę (w to miejsce gdzie nachodzi wężyk) włożoną gumkę od ołówka i wszystko szczelniutko taśmą izolacyjną łącznie z tą stroną gdzie widać gumkę w otworze, na to wężyk normalnie a kabelek od silniczka wypięty i zaizolowany również taśmą. Spryskiwacze reflektorów to zło :)

Problem ze spryskami

Dołaczam sie do tematu.też mam problem ze spryskami i parktronickiem

jak się znajdzie ktoś z krakowa kto podjemi się tematu.chętnie odam swą Alfunie:)

przyłączam się do pytania Kolegi powyżej :) Dramat z tymi spryskami :)

...po umyciu auta psikniesz raz i dziękuję...
Przepraszam za pytanie może nie do końca w temacie, ale po co używacie spryskiwaczy po umyciu auta, a więc chyba i szyb (no chyba, że umyliście auto bez mycia szyb, a to już duża sztuka).
Poza tym krótkie uruchomienie spryskiwacza nie uruchamia spryskiwaczy reflektorów.

Amortyzatory
Powrót