Problem z dobraniem zaworu turbiny

W jakich sytuacjach występuje gwizd?
Gwizd może być również z urwanej szpilki kolektora wydechowego.

Lub ogolnej nieszczelnosci na polaczeniu kolektor wydechowy-glowica

Verzonden vanaf mijn iPhone 4S met behulp van Tapatalk

W jakich sytuacjach występuje gwizd?

przy dodawaniu gazu od 1500 obrotów.
Janek nie znalazł żadnej nieszczelności. Tak by informował.

Maciek-156, czy uszczelnić/zregenerować membranę można w zakładach zajmujących się turbosprężarkami czy trzeba zakupić część?

Zaciąga sztangę dynamiczbie po uruchomieniu silnika? = jak tak, to membrana ok
Dziś sprawdziłem z pomocą ochotnika - u mnie jest zero ruchu sztangi przy odpalaniu. Ale to chyba nie daje mi żadnej dodatkowej informacji, c'nie? Nadal zawór i przewody, ew. grucha doszła.

Kupuje się cały akurator (gruchę)

mógłbyś jeszcze podać gdzie można to kupić? Bo na autosklep24 nie mają pojedynczych podzespołów. Na alle i w innych sklepach też nie mogę znaleźć na szybko

Ostatnia edycja:
Nie szukaj gruchy do alfy tylko do swojego modelu turbosprezarki.

jak myslicie, zaryzykować i kupić samą gruchę i zamontować to (koszt nowej jakieś 250 zł). Czy wysłać turbo do sprawdzenia i ewentualnej regeneracji do Wrocłowia? http://www.emp-turbo.pl/index.php/kontakt koszt naprawy od 800 do 1250 zł.

Jest luz na walku?
Łopatki wirnikow uszkodzone?
Obudowa cała nie uszkodzona?

Dziś sprawdziłem z pomocą ochotnika - u mnie jest zero ruchu sztangi przy odpalaniu. Ale to chyba nie daje mi żadnej dodatkowej informacji, c'nie? Nadal zawór i przewody, ew. grucha doszła.

Sprawdź czy pompka podcisnieniowa daje ciśnienie.
Jeżeli tak, to do kontroli vgt i geometria.

Sprawdź czy pompka podcisnieniowa daje ciśnienie.
Jeżeli tak, to do kontroli vgt i geometria.
Przy teście FESem ruch jest, dynamiczny w jedną stronę, mniej w drugą, więc podciśnienie jest.
Chyba kupie zawór po prostu i wymienię, a w razie czego sprzedam po kosztach, z tego co widzę, nie będzie problemu z chętnym...

Chodzi Ci o overboost i o odsprzedaż mi? Ja sam wymieniałem niepotrzebnie najwyraźniej, bo mechanik tym razem źle zdiagnozował:P

turbinę najprawdopodobniej wyślę do Wrocławia i zobaczymy co oni zdiagnozują.

Nie myślałem konkretnie o nikim, widzę, że wiele osób ma z tym problem. Po prostu nie chcę wywalać na to kasy niepotrzebnie, a zawór mam klejony i nie chcę go "rozbabrać". Jak widać mam problem z dokładnym zdiagnozowaniem usterki, ale podciśnienie (jak wyżej) i turbo wykluczam(EGR rozebrałem - syfu nie było w ogóle, tylko nalot z sadzy, auto 70kkm przebiegu).

Abi ale po co chcesz ja wysyłać?
Jedz do mechanika i niech sprawdzi Ci gruszke na szczelność.

Niby tak, ale z drugiej strony jak się okaże że grucha do wymiany i turbo do regeneracji to i tak będę musiał wysyłać. A gruchę zakupię w tym samym warsztacie do którego chcę wysłać turbo, bo cena gruchy to ok 130 zł. A z dokumentacji, którą wysłałem właścicielowi wnioskuje, że jednak turbo będzie do poprawy, ale oczywiście musi mieć turbo na stole dla pewności.

Jeszcze jedno pytanie. Grucha w GT jest ciśnieniowa czy ciśnieniowo-elektryczna? Bo mechanik mówi, że tej drugiej sprawdzić by nie mógł

Amortyzatory
Powrót