[GTV] Prędkościomierz

Oktan

Nowy
Auto
Gtv TS 2.0 r'96
Niby nic ale mój prędkościomierz zaniża prędkość o ok. 30km/h (właściwie przy 130 pokazuje 100, przy 30 zero).
Nie wiem czy to wina czujnika czy liczników. Chciałbym zacząć od sprawdzenia czujnika (zanim wydam na komplet liczników), niestety nie wiem gdzie on jest? Nie wiem nawet czy jest elektroniczny czy na lince? Gdzie go szukać?

Jakie by nie mial to nie przeklamia o ok 30

Jeśli jest to liniowe przekłamanie to czujnik raczej jest ok i lepiej ściągnąć szybkę, przy ustabilizowanej prędkości i włączonej nawigacji z widoczną prędkością, ręcznie skalibrować licznik.

Kalibracja palcem pomogła:) wskazówka była po osi obrocona.

Wysłane z HTC One

a moze ktos zmienial tarcze zegarow i to nie czujnik ani nic tylko sama wskazowka jest przestawiona, bo jezeli opony to przeklamanie by bylo od samego poczatku

Masz rację - ktoś na pewno podmieniał tarcze na białe i musiał do tego zdemontować wskazówki.

Wysłane z HTC One

Kalibracja palcem pomogła wskazówka była po osi obrocona.

To dobrze :) Na IV biegu przy równiutkich 2k rpm/min. powinno być równiuteńkie 60km/h.

Tak BTW: Gtv ma dużo mniejsze zawyżanie fabryczne prędkości w porównaniu do innych samochodów, którymi jeździłem. Tam, gdzie w Gtv mam przekłamanie o jakieś 5km/h, to w innych markach było to zazwyczaj ~10km/h.

Mam opony 205x55xr16 więc pewnie dlatego prędkość idealnie wg GPS mi pokazuje:)

Wysłane z HTC One

Amortyzatory
Powrót