[GTV] Czerwona lampka ABS

• Autor wątku Autor wątku Oktan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Oktan

Nowy
Auto
Gtv TS 2.0 r'96
Dzisiaj jakimś cudem doszedłem do ładu z 3 czujnikami w silniku (także tutaj mam już czysto:victory:) ale w mojej GTV'ce 2.0TS r.96 nadal mam problem z ABS:( Cały czas świeci się czerwona kontrolka, a koła przy każdym mocnym hamowaniu zwyczajnie się blokują. Próbowałem podpiąć zakupiony interface do modułu od ABS ale o ile w przypadku sterownika silnika łączę się bez problemu o tyle w tym przypadku nie mogę. Próbowałem również zewrzeć skrajny pin z masą uruchamiając w ten sposób wg. instrukcji Fault Test, ale żadnej reakcji. Podejrzewam, że moduł ABS nie daje życia. Powiedzcie mi proszę:
  1. co mogę jeszcze sprawdzić (może jakieś napięcie gdzieś mogę zbadać próbnikiem?)
  2. która z tych uroczych skrzynek zawiera moduł abs? Może ktoś mi jest w stanie na allegro ją wskazać?

Kolega ma system ABS BOSCH 2Si.
Jest to starszy sterownik ABS i jest problem, gdyż MultiECUscan nie posiada odpowiedniego oprogramowania do połączenia się z tym sterownikiem.
Posiada on starą funkcję odczytwania błędów za pomocą kodów błyskowych lampki kontrolnej. Wszystkie procedury dokładnie są opisane w instrukcji serwisowej i radzę się w nią zaopatrzyć (jest do ściągnięcia niestety tylko po angielsku lub niemiecku).
Oczywiście sterownik jest zintegrowany razem z pompą ABS.

Kolega ma system ABS BOSCH 2Si.
Jest to starszy sterownik ABS i jest problem, gdyż MultiECUscan nie posiada odpowiedniego oprogramowania do połączenia się z tym sterownikiem.
Posiada on starą funkcję odczytwania błędów za pomocą kodów błyskowych lampki kontrolnej. Wszystkie procedury dokładnie są opisane w instrukcji serwisowej i radzę się w nią zaopatrzyć (jest do ściągnięcia niestety tylko po angielsku lub niemiecku).
Oczywiście sterownik jest zintegrowany razem z pompą ABS.

Dzięki. Czyli na pewno wiem już, że z połączeniem nie mam co kombinować;) Chyba, że się orientujesz który programik pozwoli mi na połączenie się z ABS?
Próbowałem natomiast z błyskami lampki kontrolnej dokładnie wg. instrukcji, natomiast uziemienie tej wybranej linii nie powodowało niestety włączenia się tej procedury. Stąd myślałem o braku zasilania albo spalonym kontrolerze.

Sprawdź wszystkie zasilania (zgodnie ze schematem), gdy brak jakiegoś zasilania lamka świeci się cały czas.

mam Gtv z 96-go i połączę się FES'em bez problemu, czy MES nie ma tej bazy danych? może trzeba poszukać kogoś ze starszą wersją programu diagnostycznego

Z silnikiem czy z ABS'em? Z silnikiem również bez problemu się łączę.

A.napisz mi proszę która opcję (sterownik) wybierasz przy łączeniu się? W moim fes, Multi i pozostałych jest Bosch 5.3 o ile dobrze pamiętam. Bosch 2si nigdzie w opcjach nie mam. Może pompę wymieniałeś?

Wysłane z HTC One

GTV 2.0 TS 16V -> ABS -> Bosch ABS 5.3
robiłem jedynie odczyt błędów, których nie było

Kudlaty stanlizak ma rację - w instrukcji do liftu z 98 roku wszędzie abs opisują jako Bosch 2si. Jutro pozycze dwa testery - może któryś pójdzie. Pobrałem też program Visa niestety tylko pod dos, ale on też obsługuje 2si

Wysłane z HTC One

wiem, serwisówka opisuje 2Si dla starszych Gtv
nie wiem kiedy będę miał czas i chęci na podpięcie pod kompa, ale przy okazji sprawdzę, bo przypomniało mi się, że z kolegą na jego sprzęcie do Bosch'a podpinaliśmy mój ABS i teraz już nie jestem pewien, czy to było to, czy na FES'ie, przepraszam za zamieszanie

Spoko:) A wiesz może gdzie w bagażniku jest skrzynka z bezpiecznikami?

Wysłane z HTC One

A gdzie dokładnie jest ta wtyczka od poduszek? Z tyłu pod fotelami, ale gdzie?

Od poduszek nie wiem ale od abs jest na schemacie narysowany bezpiecznik 10 i 60A w bagażniku niedaleko akumulatora

Wysłane z HTC One

złącza OBD
silnik - w nogach pasażera przód
poduszki - na środku pod tylną kanapą przy sterowniku
ABS - przy module w komorze silnika
alarm V.A.S. - przy prawym reflektorze obok sterownika klimatyzacji

bezpieczniki i przekaźniki w bagażniku powinny być po lewej stronie, nigdy ich nie szukałem, ale po prawej nic nie widziałem jak wyciągałem akumulator i szukałem sznurka do awaryjnego otwierania klapki wlewu paliwa ;)

Dzięki;) Będę szukał! Niedługo już będę układ elektryczny na pamięć znał;)

Wysłane z HTC One

Odczytałem kod błęd zwierając (wg schematu) biało niebieską linię z masą (w instrukcji błędnie numer pinu jest podany). Ewidentnie jest to problem z lewym przednim czujnikiem (kod 41). Dzięki wszystkim za pomoc:)

Wysłane z HTC One

Amortyzatory
Powrót