[GTV] Katalizator 2.0 TS

Mirinda41

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 1.9 jtdm /Alfa Romeo 147 FL 1.9 jtd/GTV 2.0 tspark. 96r.
Witajcie koledzy:)

Mam maly problem:) a mianowicie w mojej alfie zamontowany jest wydech dyedykowany do alfy SUPERSPRINT,
ostatnimi czasy zauwazylem ze zaczol mi dziwnie pierdziec, auto stalo sie lekko mulowate i ciche jak na sportowy wydech. wczoraj zauwazylem ze z wydechu wystaje jakiesc resztki czegos,
wyciagnolem te reszte i jest to takie cus.

https://www.google.pl/search?q=czes...77_fiw_022008.html%3Fopcja%3Ddrukuj;1500;1000

Zaznaczam ze katalizator posiadam nadal:)
Czy sa to resztki z mojego kata??
Co proponujecie:)
Rozebrac caly wydech a katalizator wyciac i wybebeszyc go:) pozdrawiam:)

to węgiel drzewny....:D a poważnie kat się na 99% posypał,wjedź na kanał i popukaj w niego ,jak coś w nim lata to jest ,,nie hail hitla'' a najlepiej go zdemontować i zajrzeć w dziurę:D obadać popukac jak u doktora..

a auto stało się lekko mułowate ,bo na pewno gdzieś się układ wydechowy przytkał tym ,,węglem do grila '' i nie ma dobrego przepływu spalin,,

Ostatnia edycja:
spoko zaraz sie zabiore za to:) a przyjacielu powiedz mi jeszcze,
idzie to jeszcze sprzedac czy jedynie pozostaje na tym kielbaski zrobic:P

Do tego wyciagnolem wydechu jakas opaske taka o srednicy 20 cm.. przypomina to (smiesznie to zabrzmi,ale taka kolczuge )

idzie sprzedać ,jak masz jakiegoś znajomego na skupie ,albo znajomego znajomego,bo tak nie chcą za bardzo brać.Jak wyciągniesz kata to najlepiej drut zbrojeniowy,wiaderko bierzesz i ładujesz w dziurę jak wyciorem ten drut żeby pokruszyć te resztki ,obracasz i sypiesz do wiaderka ,powtarzasz operację kilka razy i parę złotych ci się powinno wrócić...:D co do tej ,,kolczugi'' nie wiem rycerz ci się w wydechu schował ?:girl_wacko:

no ja nie zartuje z ta kolczuga;p zrobie fote to wstawie;P
wydech montował mój poprzednik z zachodu, to jednak troche lat ma;p

Czy wyrzucenie katalizatora (troche lat ma) i zamontowanie najprostszej strumienicy spowoduje ze 2.0TS będzie żwawsze?

Myślę że nie specjalnie:) Ja nie mam katalizatora, za to nam problem z badaniami technicznymi i chyba zbyt szybkim przepływem gazów bo w piwnym zakresie tłumik mi brzęczy

Wysłane z HTC One

Czy wyrzucenie katalizatora (troche lat ma) i zamontowanie najprostszej strumienicy spowoduje ze 2.0TS będzie żwawsze?
strumienice wybij sobie od razu z głowy, jeżeli już to zwykły tłumik w kształcie kata żeby się diagnosta nie czepiał, a silnik wolnossący nie będzie żwawszy nawet jak zrobisz pełen przelot wręcz przeciwnie sonda będzie wariować jeżeli spaliny nie będą miały oporu (no chyba ze kat zapchany mocno to może być poprawa),

Apropos katalizatora, od początku dźwięk tego auta z wydechu mi się nie podoba, przy dodawaniu gazu jakby ktoś łyżka w garnek uderzał, brzmi to jak calibr albo zdezelowana beemka:D Czy mógł ktoś wybebeszyć katalizator i dlatego? Jak go wyrzucę i dam tłumik na kształt kata to będzie ciszej i normalniej?

kata raczej nikt nie wybebeszył, po prostu rozsypał się ze starości, który masz rocznik? masz jednego kata czy więcej, jedna lambda czy 3?

1997 i jeszcze pod auto nie wchodzilem zeby sprawdzac to wszystko:) mam nadzieje ze sonda jest tylko jedna bo juz szukam tlumika w miejsce kata:)

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Czyli masz cf1 z jedną sonda.wstawienie tłumika zamiast kata nie powinno wywolac błędu a jesli nawet co jakis czas się pojawi to tylko na kompie. Marchewy nie będzie wywalal

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Ja nie mam katalizatora, za to nam problem z badaniami technicznymi i chyba zbyt szybkim przepływem gazów bo w piwnym zakresie tłumik mi brzęczy
Ja również nie mam kata (+ tłumika, który powinien być za nim) i również pobrzękuje mi od czasu do czasu. Zwłaszcza na postoju.

moje zdanie lepiej nie kombinować i wstawić kata ...przerabiałem kiedyś temat na innym aucie ,i najpierw kazałem go wypruć efekt hałas i muł się zrobiła ...po kilku dniach szybko leciałem po kata efekt -uszy nie bolały i auto zaczęło ciągnąć do przodu jak powinno...) właśnie czekam za zamówionym katem do belli bo zaczął już lekko brzęczeć ,dalej mam już tylko jeden duży tłumik także przelot sobie darowałem....i zamaówiłem kata. Poza tym na stacjach kontroli jest coraz dokładniej to oglądane i sprawdzane i niebawem auto z kombinacjami w ogóle nie dostanie przeglądu zobaczycie...kończą sie dobre czasy ,i już nawet znajomy za chwilę nie zaryzykuje utratą roboty...

na aledrogo dzis kupiłem za równe 600zł nowy ,już jakiś czas temu obserwowałem ceny to wszędzie koło 1000zł były,,,tak że cena była bardzo dobra.:) i z nierdzewki ,,,:D do twojej inny potrzebujesz .Tu masz to jest firma z pod warszawy widać solidna zapytaj ...i przy okazji masz ciekawy tłumik przelotowy dedykowany do V6 V8..
http://allegro.pl/tlumik-sportowy-przelotowy-magnaflow-v8-np-jeep-i4201610249.html

Magnaflow mialem w swoim grand cherokee,glosniej bulgot bylo slychac,nie wiem jak to w malych silnikach bedzie dzialalo,pewnie srednio:)

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

bulgot to dobrze w końcu to V6:D w sumie ciekawe jak by się zachował w 3,0? mój zender też do cichych nie należy:),,jak po wymianie kata okaże się ,że to on też brzęczy, to była by może jakaś alternatywa wymiarami jest prawie identyczny.

Amortyzatory
Powrót